Γιατί η Βρετανία μπορεί να γίνει η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από κορονοϊό στην Ευρώπη

Ζοφερές εκτιμήσεις για 66.000 νεκρούς και 3.000 ημερησίως από το κορυφαίο Ινστιτούτου ΙΗΜΕ. Ποια η εκτιμώμενη η μέρα κορύφωσης.
ASSOCIATED PRESS

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται πως μπορεί να είναι η χώρα της Ευρώπης που θα πληγεί περισσότερο από την πανδημία κορονοϊού σύμφωνα με κορυφαίο, σε παγκόσμιο επίπεδο, ινστιτούτου ανάλυσης δεδομένων. Αυτό καθώς προβλέπει ότι η χώρα των περίπου 66,6 εκατ. κατοίκων μπορεί να θρηνήσει μέσα στους επόμενους μήνες το 40% επί του συνόλου των θυμάτων σε όλη την ήπειρο.

Η εκτίμηση έρχεται από το Σιάτλ των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο IHME (Ινστιτούτο Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας) και η σχετική μελέτη κάνει λόγο για 66.000 νεκρούς έως τον Αύγουστο στο Η.Β. και αύξηση των θανάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση σε περίπου 3.000, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν για τον αριθμό των θανάτων σε 24ωρη βάση που έχουν αναφερθεί στην αρχή της εξάπλωσης της επιδημίας στη χώρα. Υπολογίζεται δε πως η κορύφωση θα είναι περί τις 17 Απριλίου οι νεκροί σε ημερήσια βάσει μπορεί να φτάσουν σχεδόν τους 3.000.

Μέχρι σήμερα στη χώρα έχουν καταγραφεί 6.159 θάνατοι και 55.245 κρούσματα.

Peter Summers via Getty Images

66.314 νεκροί κατά μέσο όρο μέχρι αρχές Αυγούστου

Οι αναλυτές αναφέρουν με έμφαση πως οι συζητήσεις και οι πειραματισμοί σχετικά με την «ανοσία της αγέλης» καθυστέρησαν τη λήψη μέτρων στο Η.Β., τα οποία άρχισαν να εφαρμόζονται από τις 23 Μαρτίου στην Αγγλία όταν ήδη ο αριθμός θανάτων σε ημερήσια βάση είχε φτάσει τους 54. Σε αντιδιαστολή, χώρες όπως η Πορτογαλία, εισήγαγαν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μόλις ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος.

Βάσει του μοντέλου που επεξεργάστηκε το ΙΗΜΕ, έως τις 4 Αυγούστου στο Η.Β. θα έχουν καταγραφεί κατά μέσο όρο 66.314. Ο μέσος όρος εξάγεται βέβαια σε ένα χαώδες εύρος εκτιμήσεων μεταξύ 14.572 και 219.211 θανάτων, δεδομένο που δείχνει και τις μεγάλες αβεβαιότητες που υπάρχουν.

Βέβαια το μοντέλο που επεξεργάζονται στο Ινστιτούτο, όπως αναφέρει ο Guardian, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να τροφοδοτείται καθημερινά με τα νέα δεδομένα και προφανώς να «διορθώνει» τις εκτιμήσεις του. Για μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που η επιτάχυνση της μετάδοσης του ιού ξεκίνησε πρόσφατα οι αβεβαιότητες είναι περισσότερες και οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες καθώς συλλέγονται νέα δεδομένα.

Η εκτίμηση για τον τόσο υψηλό αριθμό νεκρών στο Η.Β βασίζονται σε τρεις παράγοντες, σύμφωνα με το IHME:

-Στο τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες που η περίοδος της κορύφωσης έχει παρέλθει, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

-Στο τι έχει συμβεί μέχρι τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

-Στον χρόνο λήψης μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Όπως τονίζεται, τον πρώτο καιρό στο Η.Β. οι θάνατοι παρουσίασαν απότομη αύξηση κάτι που σύμφωνα με το ΙΗΜΕ είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τον αριθμό των νεκρών.

ASSOCIATED PRESS

Ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες, ΜΕΘ και αναπνευστήρες

Το ΙΗΜΕ, που διεξάγει και την εν εξελίξει μελέτη «Global Burden of Disease» («Το παγκόσμιο βάρος της ασθένειας»), κάνει και εκτιμήσεις σχετικά τον αριθμό ασθενών που θα εισαχθούν στα νοσοκομεία, τις ανάγκες που θα υπάρξουν για κρεβάτια σε ΜΕΘ όσο και για τους θανάτους που θα προκληθούν εξαιτίας της επιδημίας στις χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από την πανδημία.

Εξετάζοντας τα μέτρα που έλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η κορύφωση αναμένεται στις 17 Απριλίου. Στη φάση αυτή θα απαιτηθούν περισσότερα από 102.000 κρεβάτια σε νοσοκομεία αλλά υπάρχουν διαθέσιμα σχεδόν 18.000. Άρα υπάρχει ένα έλλειμμα 85.000.

Ανάλογα ζοφερή είναι και η εκτίμηση για τις ανάγκες που θα υπάρχουν για κρεβάτια σε ΜΕΘ. Την περίοδο της κορύφωσης εκτιμάται πως θα χρειαστούν 24.500 κ και θα είναι διαθέσιμα 799 και θα υπάρχει άμεση ανάγκη για 21.000 αναπνευστήρες.

Επίσης κατά τις ημέρες της κορύφωσης το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι θα φτάσει να έχει 2.932 θανάτους ημερησίως.

Ο αριθμός των νεκρών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μάχονται κατά της εξάπλωσης του ιού θα είναι χαμηλότερος και η Ισπανία αναμένεται να φτάσει τους 19.209 θανάτους κατά την ίδια ημερομηνία, η Ιταλία τους 20.300 και η Γαλλία τους 15.058. Και οι τρεις χώρες, όπως επισημαίνεται, έχουν επιβάλει αυστηρότερα μέτρα αποστασιοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το IHME βασίζει τις εκτιμήσεις του σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη που σχετίζεται με τα στοιχεία για τους θανάτους -παρά με αυτήν που αφορά τα κρούσματα-και τον χρόνο κατά τον οποίο εφαρμόστηκαν μέτρα κονωνκής αποστασιοποίησης.

Όπως εκτιμάται το Η.Β. θα έχει πολύ σοβαρές ελλείψεις σε κρεβάτια σε αντίθεση π.χ με τη Γερμανία που προβλέπεται ότι θα επάρκεια νοσοκομειακών κλινών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις ΜΕΘ.

Ειδικότερα για την Γερμανία εκτιμάται ως θα καταγράψει συνολικά 8.802 θανάτους έως τις 4 Αυγούστου.

Η Γαλλία θα έχει επάρκεια σε νοσοκομειακές κλίνες αλλά εκτιμάται πως θα υπάρχει έλλειψη περίπου 4.000 κρεβατιών σε ΜΕΘ κατά την περίοδο της κορύφωσης ενώ υπολογίζεται πως η χώρα θα έχει 15.000 θύματα του κορονοϊού.

Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν περάσει την φάση της κορύφωσης.

Το IHME, με έδρα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, δημοσίευσε την πρόβλεψή του για τις ΗΠΑ την Κυριακή, αναθεωρώντας τον προβλεπόμενο αριθμό νεκρών από 93.500 σε 81.800.

Reuters

Ο κίνδυνος του ”δεύτερου κύματος” και η παγίδα τη πρόωρης χαλάρωσης των μέτρων

Σύμφωνα με τον δρ Κρίστοφερ Μάρρεϊ, διευθυντή το ΙΗΜΕ οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες για πολλές χώρες της Ευρώπης ενώ τόνισε πως ο αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να υπερβεί τις προβλέψεις του Ινστιτούτου για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί, όταν εφαρμοστεί σωστά και σε διάρκεια, να φρενάρει την επιδημία, οδηγώντας σε μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Για τις χώρες που επλήγησαν πρώτες και εφάρμοσαν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τα χειρότερα είναι μάλλον πίσω τους πια, καθώς βλέπουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Η πορεία κάθε χώρας θα αλλάξει - και δυστυχώς προς το χειρότερο - αν οι άνθρωποι χαλαρώσουν και δεν εφαρμόζουν επαρκώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή χαλαρώσουν σε ό,τι αφορά άλλες προφυλάξεις».

Ο Μάρρεϊ μάλιστα προειδοποίησε ότι η πρόωρη χαλάρωση των προφυλάξεων, κατά το πρώτο «κύμα» της πανδημίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο γύρο μολύνσεων, λοιμώξεων, νοσηλειών και θανάτων. Όρισε δε το τέλος αυτού του «κύματος» ως μια αναλογία 0,3 θανάτων ανά εκατομμύριο ανθρώπων.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος σε χώρους όπου το πρώτο κύμα ελέγχεται από ισχυρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα διενέργειας πραγματοποίησης μαζικών διαγνωστικών τεστ, εντοπισμού των επαφών και την απομόνωση των φορέων μέχρις ότου υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο» κατέληξε ο Μάρρεϊ.

ASSOCIATED PRESS

Κριτική στις εκτιμήσεις του ΙΗΜΕ

Αυτά τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία πάντως αμφισβητούνται από επιστήμονες τα μοντέλα των οποίων - για την εξέλιξη της επιδημίας- επικαλείται η κυβέρνηση.

Ο καθηγητής, Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College του Λονδίνου, σχολίασε πως τα στοιχεία του ΙΗΜΕ σχετικά με τις ανάγκες που θα υπάρξουν για νοσηλεία και τους θανάτους είναι διπλάσια αυτών που ο ίδιος εκτιμά. Όπως λέει οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι βάσιμες. «Αυτό το μοντέλο δεν ανταποκρίνεται στην παρούσα κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο» και προσθέτει πως «το μοντέλο σχετικά με τις ανάγκες για νοσηλεία είναι λάθος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Η.Β».

Σημειώνεται πως τον Μάρτιο, το Ιmperial College του Λονδίνου εκτιμούσε ότι οι θάνατοι λόγω κορονοϊού στη χώρα μπορεί να φτάσουν τους 260.000 εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα αλλά με τη νέα στρατηγική και την επιβολή μέτρων ελπίζουν ο συνολικός αριθμός να είναι γύρω στους 20.000 θανάτους.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή