Gilead: Στα 2.340 δολάρια ανά ασθενή η τιμή της ρεμδεσιβίρης

Στα 390 δολάρια ανά φιαλίδιο τιμολογείται το υποψήφιο φάρμακο για τον κορονοϊό.
digicomphoto via Getty Images

Η Gilead Sciences έχει τιμολογήσει το υποψήφιο φάρμακο για τον κορονοϊό ρεμδεσιβίρη στα 390 δολάρια ανά φιαλίδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις κυβερνήσεις άλλων ανεπτυγμένων χωρών, ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα, ορίζοντας την τιμή στα 2.340 δολάρια ανά ασθενή για μια πενθήμερη χορήγησή της.

picture alliance via Getty Images

Η τιμή για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ θα είναι 520 δολάρια ανά φιαλίδιο, δήλωσε η φαρμακοβιομηχανία, που ισοδυναμεί με συνολικά 3.120 δολάρια ανά ασθενή.

JOSH EDELSON via Getty Images

Η Gilead έχει συνάψει συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS), σύμφωνα με την οποία το υπουργείο και οι πολιτείες θα διαχειριστούν την κατανομή του φαρμάκου στα νοσοκομεία έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μετά από αυτήν την περίοδο, όταν οι προμήθειες θα είναι λιγότερο περιορισμένες, το HHS θα σταματήσει να διαχειρίζεται την κατανομή, δήλωσε η εταιρεία.

Η τιμή που ανακοινώθηκε προκάλεσε την αντίδραση μιας ομάδας καταναλωτών που εμφανίστηκε εξοργισμένη, εξαιτίας του ποσού που οι φορολογούμενοι ήδη έχουν επενδύσει για την ανάπτυξη του φαρμάκου.

Οι δωρεάν δόσεις, που η εταιρεία έχει χορηγήσει στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, θα τελειώσουν σε περίπου μια εβδομάδα και οι τιμές θα ισχύουν κανονικά για το φάρμακο μετά από αυτό.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 500.000 δόσεις, που η Gilead θα παράγει από τον Ιούλιο για να τις προμηθεύσει στα νοσοκομεία έως τον Σεπτέμβριο.

«Πρέπει να έχουμε επαρκή προσφορά... αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gilead, Νταν Ο’ντέι στο Associated Press.

Σε 127 φτωχές ή μεσαίου εισοδήματος χώρες, η Gilead επιτρέπει στους κατασκευαστές γενόσημων να προμηθεύουν το φάρμακο. Δύο χώρες το κάνουν αυτό για περίπου 600 δολάρια ανά θεραπεία.

Η τιμή της ρεμδεσιβίρης είναι αναμενόμενα υψηλή, καθώς έγινε το πρώτο φάρμακο που έδειξε να έχει κάποιο όφελος στην καταπολέμηση του κορονοϊού, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως μέσα σε έξι μήνες.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το φάρμακο φάνηκε να μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης κατά 31% - 11 ημέρες κατά μέσο όρο, έναντι 15 ημερών για εκείνους που έλαβαν απλά την τυπική περίθαλψη. Ωστόσο, δεν έδειξε να βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Το Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Επισκόπησης, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αναλύει τις τιμές των φαρμάκων, δήλωσε ότι η ρεμδεσιβίρη θα ήταν οικονομικά συμφέρουσα σε ένα εύρος μεταξύ 4.580 και 5.080 δολαρίων εάν έσωζε ζωές.

Ωστόσο, η πρόσφατη είδηση ότι ένα φθηνό στεροειδές που ονομάζεται δεξαμεθαζόνη βελτιώνει περισσότερο τις πιθανότητες επιβίωσης σημαίνει ότι η ρεμδεσιβίρη πρέπει να έχει τιμή μεταξύ 2.520 και 2.800 δολάρια, ανέφερε η ίδια ομάδα.

«Αυτή είναι μια υψηλή τιμή για ένα φάρμακο που δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη θνησιμότητα», δήλωσε ο Δρ Στίβεν Νίσεν από την Κλινική του Κλίβελαντ. «Δεδομένης της σοβαρής φύσης της πανδημίας, θα προτιμούσα η κυβέρνηση να αναλάβει την παραγωγή και να διανείμει το φάρμακο δωρεάν. Αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας σημαντική χρηματοδότηση των φορολογουμένων» πρόσθεσε.

Ο Πίτερ Μεϊμπαρντάκ, δικηγόρος της ομάδας καταναλωτών Public Citizen, χαρακτήρισε την τιμή «εξοργιστική», επειδή το φάρμακο έλαβε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια δολάρια από δημόσια χρηματοδότηση για την ανάπτυξή του.

Η Gilead ισχυρίζεται, από την πλευρά της, ότι θα έχει ξοδέψει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη και κατασκευή του φαρμάκου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το φάρμακο έχει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ και η Gilead έχει υποβάλει αίτηση για πλήρη έγκρισή του.

(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press)

Δημοφιλή