ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2016 06:02 EET | Updated 20/02/2016 06:23 EET

Πως η Google γλίτωσε φόρους μεταφέροντας 10,7 δισ. ευρώ στις Βερμούδες

nicodangelo/Flickr

Η Google μετέφερε 10,7 δισ. ευρώ μέσω της Ολλανδίας στις Βερμούδες το 2014, στο πλαίσιο μοντέλου που της επιτρέπει να αποκτά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από το εξωτερικό χωρίς να καταβάλλει φόρους.

Ο ισολογισμός της Google Netherlands Holdings BV, που δημοσιοποιήθηκε, δείχνει ότι η μονάδα μετέφερε σχεδόν το σύνολο των εσόδων της, κυρίως δικαιώματα χρήσης από μια ιρλανδική θυγατρική μέσω της οποίας διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εκτός των ΗΠΑ, στην μονάδα Google Ireland Holdings, η οποία εδρεύει στις Βερμούδες και είναι καταχωρισμένη στην Ιρλανδία.

Η φορολογική αυτή πρακτική είναι γνωστή στους φοροτεχνικούς ως «διπλό ιρλανδικό, ολλανδικό σάντουιτς».

Επιτρέπει στην Google, που τώρα ανήκει στην εταιρία συμμετοχών Alphabet Inc, να μην επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ ή παρακράτηση φόρου στην Ευρώπη για τα ποσά αυτά, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος της Google είπε ότι η εταιρία ακολουθεί τη φορολογική νομοθεσία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Χάρη στην πρακτική αυτή, τα περυσινά έσοδα της Alphabet εκτός ΗΠΑ επιβαρύνθηκαν με φορολογικό συντελεστή μόλις 6%, περίπου το ένα τέταρτο του μέσου φορολογικού συντελεστή που ισχύει στις ξένες αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρία.

Στις Βερμούδες δεν επιβάλλεται φόρος στα έσοδα των εταιρειών.Η φοροαποφυγή των επιχειρήσεων έχει ανέλθει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα η Google δέχεται πιέσεις για το χαμηλό φόρο που πληρώνει για τα κέρδη της στην Ευρώπη.