Επικύηση: Το σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο μια έγκυος...μένει και πάλι έγκυος

Επικύηση: Το σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο μια έγκυος...μένει και πάλι έγκυος
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Alvin Baez / Reuters

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά όντως μπορεί να συμβεί, αν και πολύ σπάνια, καθώς μόνο 10 τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ανά τον κόσμο: Πρόκειται για το φαινόμενο της επικύησης (superfetation στα αγγλικά) κατά το οποίο μια γυναίκα που είναι έγκυος...μένει και πάλι έγκυος, λίγες ημέρες μετά την πρώτη σύλληψη.

«Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα μωρά, πέρα από τους συνηθισμένους κινδύνους μιας εγκυμοσύνης με δίδυμα» δήλωσε στον Independent ο Δρ. Σουβίρ Βενκαταμαράν, της Harley Street Fertility Clinic. Πρόκειται ωστόσο για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να συμβεί και σε ζώα, περιλαμβανομένων τρωκτικών, αιλουροειδών, πρωτευόντων κ.α.

Η επικύηση ως φαινόμενο έγινε ευρύτερα γνωστή πέρυσι, όταν η Κέιτ Χιλ από την Αυστραλία έμεινε έγκυος δύο φορές μέσα σε διάστημα 10 ημερών. Η σπανιότητα της επικύησης είναι τέτοια που ακόμα και ο γιατρός του ζευγαριού χρειάστηκε να ψάξει στο...Google για να βρει περισσότερες πληροφορίες- κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος.

Στην επικύηση ένα ωάριο γονιμοποιείται και αρχίζει να αναπτύσσεται ενώ υπάρχει ήδη ένα έμβρυο στη μήτρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της γονιμοποίησης ωαρίων κατά τη διάρκεια διαφορετικών έμμηνων ρύσεων, οπότε και προκύπτουν έμβρυα ελαφρώς διαφορετικών ηλικιών.

Κατά κανόνα, όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια, αφού οι ορμόνες «δίνουν σήμα» πως το σώμα ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα παιδί. Ωστόσο, στην επικύηση, απελευθερώνται και άλλο ωάριο. «Το πρώτο γονιμοποιημένο έμβρυο εμφυτεύεται στην άκρη της μήτρας, και ακολουθείται από το δεύτερο μερικές ημέρες μετά» πρόσθεσε ο Βενκαταμαράν.

Τα δύο έμβρυα έχουν διαφορετικές περιόδους κύησης και ημερομηνίες γέννησης. Στην περίπτωση της Χιλ, τα μεγέθη και τα βάρη των δύο κορών ήταν διαφορετικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί από τον Αριστοτέλη σε λαγούς, καθώς είχε δει μικρά διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

Δημοφιλή