Το προειδοποιητικό μήνυμα του Κρούγκμαν προς τους θεσμούς για την πιθανότητα ενός Grexit

Η προειδοποίηση Κρούγκμαν για πιθανότητα ενός Grexit
US Nobel Prize of Economy winner Paul Krugman delivers his speech after he was awarded with the Global Economy Prize 2010 of the Kiel Institute for World Economy in Kiel, northern Germany, on Sunday, June 20, 2010. (AP Photo/Heribert Proepper)
US Nobel Prize of Economy winner Paul Krugman delivers his speech after he was awarded with the Global Economy Prize 2010 of the Kiel Institute for World Economy in Kiel, northern Germany, on Sunday, June 20, 2010. (AP Photo/Heribert Proepper)
ASSOCIATED PRESS

Προειδοποιητικό μήνυμα προς τους θεσμούς απέστειλε ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφορικά με την πιθανότητα μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να αποδειχθεί επιτυχημένη για τη χώρα.

Ειδικότερα, σε άρθρο του ο Κρούγκμαν αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές αλλά και το ρόλο που παίζει το ΔΝΤ.

«Η ουσία της ελληνικής κατάστασης είναι ότι οι πραγματικές παράμετροι μίας βραχυχρόνιας συμφωνίας είναι σαφείς και αναπόφευκτες: Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, γιατί κανείς δεν θα τη δανείζει χρήματα. Και δεν μπορεί να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, επειδή δεν είναι δυνατό να την ξεζουμίσει κανείς άλλο” αναφέρει στο άρθρο του ο Κρούγκμαν και συμπληρώνει:

«Αλλά τώρα το ΔΝΤ παίζει τον κακό μπάτσο, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να πατήσει τις γραμμές του για τις συντάξεις και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Το τελευταίο είναι αμφίβολο οικονομικά -η ίδια η έρευνα του ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει τον ενθουσιασμό για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας. Τα παραπάνω επισημαίνουν πιθανώς ένα πραγματικό πρόβλημα -η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να προσφέρει ό,τι έχει υποσχεθεί στους συνταξιούχους- αλλά αυτό γιατί θα πρέπει να είναι ένα θέμα πέρα και πάνω από το γενικό ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ο Κρούγκμαν προειδοποιεί επίσης τους θεσμούς τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός Grexit. Κατά τον ίδιο, «σίγουρα θα ήταν άσχημα στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Αυτή τη στιγμή οι χώρες του πυρήνα του ευρώ πιστεύουν ότι το υπόλοιπο της ευρωζώνης μπορεί να το χειριστεί, το οποίο θα μπορούσε να είναι αλήθεια».

Ωστόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο ερώτημα «είναι τι θα συμβεί ένα ή δύο χρόνια μετά το Grexit, όπου ο πραγματικός κίνδυνος για το ευρώ δεν είναι ότι η Ελλάδα θα αποτύχει, αλλά ότι θα πετύχει».

Ο Πολ Κρούγκμαν σχολιάζει επίσης και τη νίκη των υποψηφίων των Podemos στις τοπικές εκλογές στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

«Μόλις προχθές οι Πολύ Σοβαροί Ευρωπαίοι χαιρετούσαν την Ισπανία ως μια μεγάλη επιτυχία, μια δικαίωση του όλου προγράμματος. Προφανώς ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Κι αν οι δυνάμεις που είναι ενάντια στο κατεστημένο έχουν να δείξουν προς μια Ελλάδα που ανακάμπτει, η απαξίωση του κατεστημένου θα επιταχυνθεί», τονίζει ο Κρούγκμαν.

«Έτσι σκεφτείτε το, IFKATs: Είστε πραγματικά βέβαιοι ότι θέλετε να ξεκινήσετε να διαβαίνετε αυτό το δρόμο;» προειδοποιεί ο Κρούγκμαν απευθυνόμενος προς τους θεσμούς.

Δημοφιλή