ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/07/2015 12:29 EEST | Updated 12/07/2015 14:49 EEST

WSJ: Το σενάριο του πενταετούς Grexit πιθανώς στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup

ASSOCIATED PRESS
Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble delivers a closing statement to the media during a press conference at the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in Sydney, Australia, Sunday, Feb. 23, 2014.(AP Photo/Rob Griffith)

Μπορεί η ματαίωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. να ερμηνεύεται ως καλός οιωνός για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο η αγωνία παρατείνεται, με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης να συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα της διεθνούς δημοσιότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος, δήλωσε ότι ο έντιμος συμβιβασμός παραμένει στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και ότι συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και το βράδυ, αρκεί να το θέλουν όλα τα μέρη.

Στο μεταξύ, το έγγραφο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το οποίο προκάλεσε αίσθηση χθες Σάββατο καθώς προέβλεπε πενταετές Grexit με παροχή ανθρωπιστικής ενέργειας, δείχνει να «επιστρέφει», παρά τις αρνητικές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (με τίτλο «Μικρές οι προοπτικές συμφωνίας για την Ελλάδα καθώς ξαναρχίζουν οι συνομιλίες»), που επικαλείται δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, η κεντρική ιδέα του εν λόγω εγγράφου ενδεχομένως να περιεχόταν στο κοινό ανακοινωθέν που ετοιμαζόταν από τους υπουργούς Οικονομικών (χωρίς να ολοκληρωθεί και εκδοθεί). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, στην Ελλάδα θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα ταχέων διαπραγματεύσεων για ένα “time-out” από την Ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους». Ωστόσο, τονίζεται πως η πρόταση βρισκόταν εντός εισαγωγικών, κάτι που υποδεικνύει ότι δεν έχει τη στήριξη και των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται το ζήτημα της εμπιστοσύνης, που έχει υπογραμμιστεί από τη συνεδρίαση του Σαββάτου. Σημειώνεται πάντως ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ότι «δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, υπάρχει Ελλάδα εντός ή εκτός της Ευρωζώνης» και ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρώ».