ΔΙΕΘΝΕΣ
23/05/2016 06:00 EEST | Updated 23/05/2016 06:00 EEST

Gripen E: Το μαχητικό νέας γενιάς της παρουσίασε η σουηδική SAAB

Τα σουηδικά μαχητικά (SAAB) ποτέ δεν ήταν τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό όσο τα αμερικανικά, τα ρωσικά ή τα γαλλικά (και δεν σημείωσαν ποτέ αντίστοιχα μεγάλη εμπορική επιτυχία), αλλά πολλά από αυτά ήταν και είναι πολυ΄καλά αεροσκάφη, με θαυμαστά χαρακτηριστικά.

Η SAAB αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το μαχητικό επόμενης γενιάς της, Gripen Ε. To τελευταίο μέλος της μακράς οικογένειας των Gripen διαθέτει πολύ βελτιωμένο σύστημα avionics, δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων όπλων, αυξημένη εμβέλεια, ισχυρότερο κινητήρα και δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων καυσίμων. Ειδικά ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός μοιάζει βγαλμένος κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, σχεδιασμένος για να δίνει στον πιλότο του φουτουριστικού μαχητικού πολλαπλών ρόλων τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες ανά πάσα στιγμή, καθώς και αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι παραδόσεις του νέου μαχητικού (Σουηδία, Βραζιλία) αναμένεται να αρχίσουν το 2019. Σήμερα πέντε πολεμικές αεροπορίες χρησιμοποιούν Gripen: Η Σουηδία, η Νότια Αφρική, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ταϊλάνδη.