ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2016 13:03 EEST | Updated 28/04/2016 13:05 EEST

Γροθιές και πάλι στην τουρκική βουλή. Η αναφορά που έφερε στα χέρια βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP και του κυβερνώντος κόμματος

«Θυμάμαι τους πολίτες που σφαγιάστηκαν πρόσφατα από τους βομβαρδισμούς στο Σιλόπι (σ.σ. πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία). Θυμάμαι τα 34 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, που ήταν τα θύματα ενός βάρβαρου βομβαρδισμού από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στο Ρομπόσκι πριν από τέσσερα χρόνια».

Αυτά τα λόγια του βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Ferhat Encü εντός του τουρκικού κοινοβουλίου ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τη σφοδρή αντίδραση συναδέλφων τους από το ΑΚΡ των Ερτογάν και Νταβούτογλου και να μετατρέψουν την τουρκική εθνοσυνέλευση σε ρινγκ.

Ο Encü, οι συγγενείς του οποίου έπεσαν θύματα αυτής της αεροπορικής επιδρομής από τουρκικά βομβαρδιστικά στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ, ήθελε με τον τρόπο αυτό να αποτίσει φόρο τιμής αλλά και κερδίσει την προσοχή των ΜΜΕ ώστε να μην αποκρύπτονται οι επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια – αλλά από το 2015 με μεγαλύτερη σφοδρότητα- εξαπολύει το καθεστώς σε βάρος της κουρδικής μειονότητας.

Αμέσως, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άρχισαν να φωνασκούν και να τον αποδοκιμάζουν αλλά ο ίδιος επέμεινε, όπως αναφέρει η Hurriyet Daily News . «Μπορεί να μην σας αρέσει αλλά δυστυχώς όλα όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα, είναι αλήθεια», απάντησε ο Encü για να κατηγορηθεί στη συνέχει από τους βουλευτές του ΑΚΡ πως είναι υποστηρικτής του απαγορευμένου στην Τουρκία και χαρακτηρισμένου ως τρομοκρατική οργάνωση, ΡΚΚ.

«Είσαι δολοφόνος. Υποστηρίζεις δολοφόνους. Κατάπτυστος. Τρομοκράτης και υποστηρικτής δολοφόνων. Πρέπει να πας φυλακή. Κατέβηκες από τα βουνά...», φώναζαν οι βουλευτές του ΑΚΡ για τους απαντήσεις πως «οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι αυτοί που με κατηγορούν για τρομοκρατία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι βουλευτές των δύο κομμάτων ήρθαν στα χέρια και όπως θα δείτε και στο βίντεο κάποιοι έριχναν μπουνιές, άλλοι έπιασαν από το λαιμό κάποιους άλλους και αρκετοί κυνηγούσαν βουλευτές γύρω από τα έδρανα.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση αφορούσε την έγκριση από πλευράς της Τουρκίας της απαραίτητης νομοθεσίας για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό και η οποία σχετίζεται με σειρά μέτρων που πρέπει να λάβει η Άγκυρα και για τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων στη χώρα αλλά και το θέμα της βίζα για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η συνεδρίαση ενώ ο προεδρεύων ανακοίνωσε πως το κοινοβούλιο θα συνέλθει σε ολομέλεια τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Sponsored Post