Guardian: Οι τσεχοσλοβακικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τον Τραμπ μέσω του πεθερού του

ASSOCIATED PRESS

Η υπηρεσία πληροφοριών του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πράγας παρακολουθούσε στενά των Ντόναλντ Τραμπ κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, με σκοπό την απόκτηση πληροφοριών για τα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υποδεικνύουν αρχεία και καταθέσεις από πρώην πράκτορες της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian.

Η τσεχοσλοβακική StB (Státní bezpečnost) είχε μια μακροχρόνια επιχείρηση κατασκοπείας με στόχο τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, από τον γάμο του με την πρώτη του σύζυγο, Ιβάνα Ζελνίτσκοβα (Ιβάνα Τραμπ) το 1977 και μετά. Η διεύθυνση της επιχείρησης γινόταν από το Ζλιν, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η Ζελνίτσκοβα. Ο πατέρας της (ο πεθερός του Ντόναλντ Τραμπ), Μίλος Ζέλνιτς, έδινε τακτικά πληροφορίες στο τοπικό γραφείο της StB σχετικά με τις επισκέψεις της κόρης του από τις ΗΠΑ, και με την καριέρα του διάσημου γαμπρού του στη Νέα Υόρκη. Η σχέση του Ζέλνιτσεκ ως πληροφοριοδότη με την StB διήρκεσε ως το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Αρχειακό υλικό που έφτασε στα χέρια του Guardian και του τσεχικού περιοδικού Respekt δείχνουν πως το ενδιαφέρον της υπηρεσίας για τον Τραμπ αυξήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές του 1988, τις οποίες είχε κερδίσει ο Τζορτζ Μπους. Η τσεχοσλοβακική υπηρεσία επιδίωξε την εμβάθυνση των δραστηριοτήτων της που σχετίζονταν με τον Τραμπ.

Ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας, ο Βλάστιμιλ Ντάνεκ, επιβεβαίωσε την επιχείρηση: «Ο Τραμπ, φυσικά, ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον άτομο για εμάς. Ήταν επιχειρηματίας, είχε πολλές επαφές, ακόμα και στην αμερικανική πολιτική. Επικεντρωνόμασταν σε αυτόν, ξέραμε πως είχε επιρροή. Είχαμε πληροφορίες πως ήθελε να γίνει πρόεδρος στο μέλλον».

Τα έγγραφα δεν υποδεικνύουν εάν η σχετική επιχείρηση διετάχθη από τη Σοβιετική Ένωση, ωστόσο ο διαμοιρασμός πληροφοριών με την KGB ήταν συνήθης πρακτική, και η σοβιετική υπηρεσία είχε ένα μεγάλο γραφείο στην Πράγα. Μάλιστα, πολλά στελέχη της StB εργάζονταν απευθείας για την KGB.

ASSOCIATED PRESS

Το καλοκαίρι του 1987, ο Ντόναλντ και η Ιβάνα Τραμπ επισκέφθηκαν τη Μόσχα και το Λένινγκραντ, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης του Σοβιετικού πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Γιούρι Ντουμπίνιν. Το ταξίδι κανόνισε η Intourist, που στην πραγματικότητα υπαγόταν στην KGB. Λίγο μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, κάτι που τελικά δεν έγινε. Τον Οκτώβριο του 1988, εν όψει των αμερικανικών εκλογών, η Ιβάνα Τραμπ επισκέφθηκε τους γονείς της στο Ζλιν, γνωστό τότε ως Γκοτβάλντοφ. Σύμφωνα με τα έγγραφα, προέβλεψε «με μεγάλη βεβαιότητα» τη νίκη του Μπους στον πατέρα της, που στη συνέχεια πέρασε την πληροφορία αυτή στην StB. Σύμφωνα με τον Πέτερ Σούρι, που είχε συντάξει σχετική αναφορά, η πρόβλεψη αυτή προερχόταν από τα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας στις ΗΠΑ, και η Ιβάνα κινούνταν σε «πολύ υψηλούς πολιτικούς κύκλους».

Γενικότερα μιλώντας, τα σχόλια πρώην αξιωματούχων της StB δείχνουν πως η Μόσχα και η Πράγα ενδιαφέρονταν έντονα για τον Τραμπ στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου. Οι υπηρεσίες και των δύο χωρών είχαν αντιληφθεί τις πολιτικές φιλοδοξίας του Τραμπ, και επιδίωκαν να εκμεταλλευτούν τους οικογενειακούς του δεσμούς.

ASSOCIATED PRESS

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική έκταση της επιχείρησης παρακολούθησης του Τραμπ από τη Μόσχα επί Σοβιετικής Ένωσης δεν είναι γνωστή: Δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα, ενώ δεν είναι γνωστό πότε η KGB δημιούργησε φάκελο για τον Τραμπ. Στην Πράγα αποχαρακτηρίστηκαν περίπου 60.000 έγγραφα της StB, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Η υπηρεσία κατέστρεψε τα περισσότερα αρχεία.