ΔΙΕΘΝΕΣ
01/05/2015 05:09 EEST

Γυναίκα ιθαγενής από την Αμερική φαίνεται πως έφτασε στην Ευρώπη αιώνες πριν ο Κολόμβος σαλπάρει για τον Νέο Κόσμο

STAN HONDA via Getty Images
A wooden statue of Kateri Tekakwitha, a 17th century Mohawk woman who the Vatican will canonize later this year, seen in St. Peter's Chapel at the National Kateri Shrine in Fonda, New York. Kateri will become the first Native American saint in the Catholic church. AFP PHOTO/Stan HONDA (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως οι πρώτοι Αμερικανοί έφτασαν στην Ευρώπη πέντε αιώνες πριν καν ο Κολόμβος σαλπάρει για την Αμερική.

Οι επιστήμονες, που μελετούν το γενετικό παρελθόν μιας οικογένειας από την Ισλανδία, θεωρούν αρκετά πιθανό μια γυναίκα από την Αμερική να έφτασε στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ισλανδία πριν από 1.000 χρόνια, με τα γονίδια της να «βρίσκονται» σήμερα σε περίπου 80 Ισλανδούς.

Αρχικά, οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν πως τα γονίδια που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να είχαν φτάσει από την Ασία.

Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά καταρρίφθηκαν όταν έγινε γνωστή η περίοδος στην οποία τελικά χρονολογούνται τα γονίδια. Καθώς τοποθετούνται στις αρχές του 18ου αιώνα, θεωρήθηκε απίθανο να έχουν προέλθει από την Ασία, γιατί για την εποχή εκείνη δεν είναι γνωστή η παρουσία ασιατικών γονιδίων στην ευρύτερη περιοχή.

«Καθώς το νησί, πρακτικά, ήταν απομονωμένο από τον 10 αιώνα ήδη, η πιο πιθανή εκτίμηση είναι πως τα γονίδια αυτά αντιστοιχούν σε μια γυναίκα από την Αμερική, η οποία πάρθηκε από τους Βίκινγκς, κάποια στιγμή κατά το 1000 μ.Χ.», σημείωσε ο Carles Lalueza-Fox, του ισπανικού πανεπιστημίου Pompeu Fabra, ο οποίος συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα.

Σύμφωνα με τους σκανδιναβικούς μύθους, οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική ήδη πριν ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάσει εκεί το 1492. Ένας καταυλισμός των Βίκινγκς, στην ανατολική περιφέρεια Τερανόβα στον Καναδά, υπολογίζεται πως αντιστοιχεί στον 11ο αιώνα.

Αντίστοιχα, έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2010 παρουσιάζει τους πρώτους ιθαγενείς από την αμερικανική ήπειρο να φτάνουν στην Ευρώπη κατά τον 11ο αιώνα.

Οι ερευνητές, από την μεριά τους, προτίθενται να συνεχίσουν το έργο τους, προκειμένου να προσδιορίσουν το πότε ακριβώς αμερικανικά γονίδια έφτασαν στην Ισλανδία.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε φτάσει ως και τον 18ο αιώνα», ανέφερε ο Carles Lalueza-Fox, σημειώνοντας πως «θα είχε ενδιαφέρον να βρούμε την ίδια σύνδεση πιο πίσω στην ισλανδική ιστορία».

Η γενετική έρευνα δημοσιοποιήθηκε από το Ισπανικό κέντρο για Επιστημονική Έρευνα.

Sponsored Post