ΔΙΕΘΝΕΣ
05/08/2016 09:45 EEST

Προσέξτε τι διαβάζετε στο αεροπλάνο. Γυναίκα στη Βρετανία κρίθηκε ύποπτη για τρομοκρατία εξαιτίας του βιβλίου της

Ζούμε σε περίεργους καιρούς αυτό είναι σίγουρο. Και δεν είναι μόνο η διαρκής υποψία που έχει φωλιάσει στις δυτικές κοινωνίες πως όποιος δεν είναι λευκός και πολύ περισσότερο πως όποιος είναι μουσουλμάνος θέλει το κακό μας. Είναι πως μέσα σε όλη αυτή τη φρενίτιδα φαίνεται πως έχουμε χάσει εκτός από την ανθρωπιά μας και την επαφή μας με την πραγματικότητα αλλά και κάθε δυνατότητα να κρίνουμε ορθά, δηλαδή λογικά, όσα βλέπουμε γύρω μας.

Θύμα αυτής της μαζικής εγκεφαλικής... παράλυσης έπεσε μια Βρετανίδα, μουσουλμάνα στο θρήσκευμα που εργάζεται στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχε μια τρομακτική εμπειρία σε βρετανικό αεροδρόμιο απλά και μόνο επειδή κατά κάποιους διάβαζε ένα «ύποπτο» βιβλίο.

Η Faizah Shaheen, 27 ετών που βοηθάει παιδιά με σοβαρά νοητικά προβλήματα ταξίδευε από την Τουρκία, όπου πέρασε τον μήνα του μέλιτος, στην Αγγλία. Όταν το αεροσκάφος της Thomson Airways προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Doncaster στις 25 Ιουλίου, αστυνομικοί του τμήματος του Νότιου Yorkshire της ζήτησαν να τους ακολουθήσει δυνάμει των διατάξεων του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Όπως έγινε γνωστό, μια αεροσυνοδός είχε αναφέρει πως η 27χρονη γυναίκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού διάβαζε το βιβλίο «Η Συρία μιλάει: Τέχνη και Πολιτισμός από την πρώτη γραμμή». Πρόκειται για το βραβευμένο βιβλίο (με το βραβείο English Pen) της Malu Halasa, το οποίο αποτελεί μια συλλογή εκθέσεων, διηγημάτων, ποιημάτων, τραγουδιών, catroons και φωτογραφιών όλα από Σύριους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές.

Οι αστυνομικοί ανέκριναν τη γυναίκα για περίπου 15 λεπτά και τελικά την άφησαν ελεύθερη αφού όμως βίωσε χωρίς απολύτως κανέναν λόγο μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία που την έκανε να φοβηθεί και να κλάψει. Όταν πια αυτά τα βασανιστικά 15 λεπτά πέρασαν, δεν ήταν μόνο αναστατωμένη αλλά και οργισμένη ενώ, όπως αναφέρει ο Independent, αισθάνεται πως θα είχε αυτή την αντιμετώπιση εάν δεν ήταν μουσουλμάνα ενώ τώρα δηλώνει πως προτίθεται να υποβάλλει επίσημη καταγγελία σε βάρος της αστυνομίας της και αεροπορικής εταιρείας.

«Είμαι απολύτως αθώα και με έκαναν να αισθάνομαι σαν να ήμουν ένοχη... Ήμουν στην ουρά για τον έλεγχο των διαβατηρίων. Είδα ότι οι αστυνομικοί με κοιτούσαν. Μόλις πέρασα τον έλεγχο δύο αστυνομικοί με πλησίασαν και με πήραν στην άκρη ζητώντας να δουν ξανά το διαβατήριο μου. Ρώτησα τι είχε συμβεί και μου είπαν πως με είχαν καταγγείλει επειδή εξαιτίας του βιβλίου που διάβαζα αλλά και πως θα με ανέκριναν βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου. Θύμωσα πολύ και αναστατώθηκα. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως η ανάγνωση ενός βιβλίου θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να με υποψιαστούν με αυτόν τον τρόπο. Είπα στην αστυνομία πως δεν ήταν ούτε σωστό ούτε αποδεκτό» δηλώνει η 27χρονη.

«Με ρώτησαν τη δουλειά κάνω. Τους είπα πως δουλεύω με παιδιά και εφήβους με νοητικά προβλήματα. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως μέρος της δουλειάς μου είναι η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, η αξιολόγηση ευάλωτων νεαρών ατόμων με ψυχικά προβλήματα που κινδυνεύουν να ριζοσπαστικοποιηθούν. Το είπα αυτό στην αστυνομία. Ουσιαστικά συμμετέχω στην προσπάθεια καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης προσπαθώντας να καταρρίψω στερεότυπα».

H Τhomson Airways, υποστήριξε πως τα μέλη του πληρώματος είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν οτιδήποτε μπορεί να τους έχει ανησυχήσει αλλά κατανοεί την απογοήτευση της επιβάτιδας. «Το προσωπικό μας υποβάλλεται σε εκπαίδευση σε θέματα γενικής ασφάλειας αλλά και σε θέματα ευαισθητοποίησης που σχετίζονται με την ασφάλεια σε τακτικά διαστήματα. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να μοιράζονται οποιαδήποτε πληροφορία ή να κάνουν ερωτήσεις στις αρμόδιες αρχές. Εκτιμούμε ότι σε αυτή την περίπτωση η κ. Shaneen μπορεί να αισθάνεται πως η ανησυχία ήταν υπερβολική. Ωστόσο, όπως σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες το πλήρωμα είναι εκπαιδευμένο να αναφέρει στην αστυνομία οποιαδήποτε ανησυχία» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η δε αστυνομία αναφέρθηκε στο περιστατικό περιοριζόμενη στα γεγονότα χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.

Sponsored Post