Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη κάλπη στη Βουλή

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη κάλπη στη Βουλή
Sooc

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει για την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία διεξάγεται την Τετάρτη το απόγευμα, και ήδη η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δύσκολη εξίσωση της τρίτης ψηφοφορίας την 29η Δεκεμβρίου. Στο κοινοβουλευτικό παρασκήνιο οι πιέσεις είναι στο κόκκινο ώστε το απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση να κατορθώσει συγκεντρώσει 160 ή και 165 «ναι», ώστε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα υπέρ του υποψηφίου Σταύρου Δήμα για τις ψηφοφορίες που ακολουθούν. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να απομακρύνει τα σενάρια που ήθελαν να ανακοινώνει νέο πρόσωπο την 29η Δεκεμβρίου αποσύροντας την υποψηφιότητα Δήμα.

Τα μαθηματικά της πρώτης κάλπης

Η κυβέρνηση ελπίζει στο «ναι» τουλάχιστον πέντε ανεξάρτητων βουλευτών πέρα από τα 155 «ναι» των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Στη στήριξη υποψηφιότητας Δήμα προσανατολίζονται οι Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου. Επίσης στο στρατόπεδο του «ναι» φαίνεται ότι είναι οι Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Παναγιώτης Μελάς και ο Γιάννης Κουράκος.

Αυτοί που ακόμη αμφιταλαντεύονται και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους είναι οι Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μίκα Ιατρίδη και ο Μάρκος Μπόλαρης. Όσον αφορά τον Βύρων Πολύδωρα λέγεται ότι θα στηρίξει την συγκυβέρνηση καθώς θα μετρήσει η φιλία του με τον Σταύρο Δήμα.

«Όχι» θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς και Θεοδώρα Τζάκρη.

Ωστόσο, όλα παραμένουν ανοιχτά αφού στο κυβερνητικό στρατόπεδο κρίνουν ότι όσοι έχουν εμφανιστεί αρνητικοί ίσως να αλλάξουν στάση στη συνέχεια. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής ήδη τα σενάρια που θέλουν τους κκ Κουράκο, Κασαπίδη και Γιοβανόπουλο να ψηφίζουν στην πρώτη κάλπη «παρών» πληθαίνουν.

Στην στρατηγική της κυβέρνησης μεγάλη σημασία έχει τι θα γίνει τελικά με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς έπειτα από το ρεπορτάζ που δείχνει ότι αναστέλλει τη λειτουργία της και προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο Μαξίμου περιμένουν να γίνει πραγματικότητα η συνεργασία των δύο κομμάτων ώστε να απελευθερωθούν οι βουλευτές που διαφωνούν με μία τέτοια σύμπραξη. Το βάρος όμως πέφτει και στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφού οι προθέσεις των βουλευτών του αλλάζουν ή και ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως.

Ο «πυρετός» και η «πόλωση

Τις επόμενες ημέρες το σκηνικό των διεργασιών αναμένεται να πολωθεί περαιτέρω. Ήδη με σημερινό του άρθρο στη Real News ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για εκβιασμούς, κλίμα φόβου ενώ υποστήριξε ότι με το που δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αγορές που είχαν ανοίξει για την Ελλάδα έκλεισαν πάλι. Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα από τη Λάρισα δήλωσε ότι ο κ. Σαμάρας φοβάται ότι θα χάσει την εξουσία και καλεί βουλευτές σε αποστασία.

Από την Ευρώπη τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά με το διεθνή Τύπο να κάνει λόγο για έξοδο της χώρας από το ευρώ και για το ενδεχόμενο – που επανέρχεται στο προσκήνιο- η Ελλάδα να παρασύρει στην κρίση ξανά την Ευρωζώνη. Στο σκηνικό αυτό ποντάρουν τα κυβερνητικά στελέχη διακρίνοντας την πιθανότητα το αίσθημα φόβου να αντικατοπτριστεί σε επόμενες δημοσκοπήσεις. Ήδη, ο Αντώνης Σαμαράς δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών αν και φέρνει πρώτο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στις Βρυξέλλες με στόχο το πακέτο για την επόμενη ημέρα

Με τους Ευρωπαίους να προσανατολίζονται για το πακέτο Γιουνκέρ ύψους 300 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης θα αρχίσει τις εργασίες της, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, η Σύνοδος Κορυφής. Ο πρωθυπουργός στοχεύει στην επόμενη ημέρα και ευελπιστεί να εξασφαλίσει τη διακήρυξη αρχών ότι οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να εξετάσουν το θέμα του χρέους.

Δημοφιλή