H άνοδος της Κ-pop φοβίζει την Κίνα ότι οδηγεί τους νέους σε κρίση αρρενωπότητας

Κάποιοι χορεύουν στους ρυθμούς της και κάποιοι τρομοκρατούνται στο άκουσά της.

H Κορεάτικη ποπ προκαλεί διεθνή αίσθηση τους τελευταίους μήνες και αποτελεί ίσως την πιο επιτυχημένη εξαγωγή της νοτιοκορεάτικης μουσικής στην εν λόγω βιομηχανία.

Το είδος είναι τόσο δημοφιλές που οι φαν της στην Αλγερία έχουν διασκευάσει ένα κορεάτικο τραγούδι στα αραβικά, ενώ οι οπαδοί στις ΗΠΑ ταξιδεύουν στην χώρα της Ασίας για να παρακολουθήσουν πολιτιστικές συζητήσεις γύρω από αυτή, γνωστές ως KCONs.

Τον Απρίλιο, η μπάντα BTS, η οποία έχει έναν «στρατό» εκστασιασμένων οπαδών παγκοσμίως, πούλησε περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντίτυπα του ογδόου άλμπουμ της . Το νέο τους single μέσα σε ένα 24ωρο είχε 74,6 εκατ. προβολές στο Youtube.

Αλλά δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την άνοδο του K-pop. Στην Κίνα, κάποιοι φοβούνται ότι οι μπάντες των παιδιών με τα βαμμένα μαλλιά, τα περίεργα ρούχα, τα σκουλαρίκια και το έντρονο μακιγιάζ ίσως στέλνουν λάνθασμένα μηνύματα στα νέα παιδιά. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης καταδικάζουν τα νεαρά είδωλα της γειτονικής χώρας. Προειδοποιούν για μια «άρρωστη» και «παρακμιακή» κουλτούρα που απειλεί το έθνος μελλοντικά.

Ο φόβος δεν περιορίζεται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στο Πεκίνο, ένας πρώην δάσκαλος που βλέπει μια χώρα με μια «κρίση αρρενωπότητας» ίδρυσε το Real Man Training Club για να εξελίξει τα αγόρια της χώρας σε «πρώτης τάξεως αρσενικά» μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι εκπαιδευόμενοι της συγκεκριμένης «σχολής» ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους από νωρίς το πρωί. Φορούν μπρελόκ στα κλειδιά τους με τις φράσεις “Real Man” (αληθινός άνδρας) και μπλουζάκια με συνθήματα στα αγγλικά, όπως «Αρχηγός της Δύναμης» Μία μητέρα δήλωσε ότι έγραψε τον γιο της σε αυτή τη σχολή, γιατί είναι μια ευκαιρία «για να καλλιεργήσει τα αρρενωπά χαρακτηριστικά του».

Αλλά οι επικριτές πιθανότατα δεν πρόκειται να σταματήσουν την παλίρροια των εν λόγω συγκροτημάτων, καθώς ακόμα και οι συντηρητικοί γονείς απέτυχαν στο παρελθόν να σταματήσουν την άνοδο των προηγούμενων ποπ κυμάτων.

Εξάλλου, τη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ, όταν ο Έλβις Πρίσλει έγινε εθνικός σταρ, πολλοί ήταν σκανδαλισμένοι από το ύφος της ροκ εν ρολ. Για τους ίδιους τους Αμερικανούς πολίτες ο Πρίσλει τρομοκρατούσε το έθνος. Μάλιστα, η αμερικανική καθολική εκκλησία, είχε υπογράψει ένα κείμενο με τον τίτλο «Προσοχή στον Έλβις Πρίσλει».

Φυσικά, ο Έλβις στην Κίνα αποτελεί πανάκεια πλέον μπροστά στην νέα τάση της κορεατικής ποπ. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί.

Πηγή: Quartz