H EE συνεδριάζει για τη Λευκορωσία

Πού αναμένεται να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής.
OLIVIER HOSLET via Getty Images

Οι ηγέτες της ΕΕ που πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο για τη Λευκορωσία αναμένεται να εγκρίνουν κυρώσεις σε Λευκορώσους αξιωματούχους που κατηγορούνται για νοθεία στις εκλογές, μα φαίνεται να διστάζουν να προβούν σε κινήσεις που μπορεί να εκληφθούν ως απόπειρες να αποσπαστεί η χώρα από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι αντιμέτωπος με μεγάλες διαδηλώσεις από τότε που ανακοινώθηκε η επανεκλογή στις 9 Αυγούστου, σε μια εκλογική αναμέτρηση την οποία οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν στημένη. Σε μεγάλης κλίμακας καταστολή έχουν προβεί οι αρχές, με χιλιάδες συλλήψεις- στη μεγαλύτερη κρίση σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ από την κρίση της Ουκρανίας, η οποία οδήγησε σε ρωσική επέμβαση και μια μακρόχρονη σύγκρουση.

«Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να αρχίσει ειρηνικός και δίκαιος διάλογος. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να δεχτεί τη θέληση του λαού» έγραψε σε tweet του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου, ανακοινώνοντας την έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν οικονομικές κυρώσεις σε αξιωματούχους που θεωρείται ότι ευθύνονται για νοθεία και καταστολή, ωστόσο αξιωματούχοι της ΕΕ ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν διάθεση για μια σκληρή στάση υπέρ της αντιπολίτευσης, που θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας. «Η Λευκορωσία δεν είναι Ευρώπη» είπε ο Επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν, συγκρίνοντάς την με τη φιλοδυτική Ουκρανία και τη Γεωργία, που έγιναν στόχοι ρωσικών στρατιωτικών επεμβάσεων. «Η Λευκορωσία συνδέεται πραγματικά στενά με τη Ρωσία και η πλειονότητα του πληθυσμού τάσσεται υπέρ των στενών δεσμών με τη Ρωσία».

Η Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια, η 37χρονη πολιτικός που ήταν η κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις εκλογές, μετά τη φυλάκιση ή απαγόρευση συμμετοχής άλλων πολιτικών της αντιπολίτευσης, ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να απορρίψουν τη νίκη του Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα εδώ και 26 χρόνια, και προκάλεσε την οργή των πολιτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που του έδιναν την νίκη με 80% των ψήφων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως δεν υπάρχει ανάγκη για έξωθεν μεσολάβηση σχετικά με την αναταραχή στη Λευκορωσία και κατηγόρησε ξένες δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν την κρίση για να αναμειχθούν στη χώρα αυτή, την ώρα που οι πρόεδροι της Ομάδας του Βίσεγκραντ καλούσαν το Μινσκ να σταματήσει τη βία και να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική επίλυση της κρίσης.

Ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε πως δηλώσεις χωρών της ΕΕ καθοδηγούνται από την γεωπολιτική και εξέφρασε την ελπίδα ότι η λευκορωσική αντιπολίτευση θα είναι έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες με τις λευκορωσικές αρχές.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως οι εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί καλύτερα και πως οι λευκορωσικές αρχές το αναγνωρίζουν.

Στο μεταξύ, οι λευκορωσικές αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο σε νοσοκομείο ενός διαδηλωτή που είχε τραυματισθεί, σύμφωνα με τους συγγενείς του, από πυρά της αστυνομίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του Λουκασένκο οι οποίες κατεστάλησαν βίαια την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του τον θάνατο του Γκενάντι Σούτοφ, 43 ετών, έπειτα από «ισχυρή επιδείνωση» της κατάστασης της υγείας του, χωρίς να αναφέρει την αιτία των τραυμάτων του.

Σύμφωνα με τους οικείους του Γκενάντι Σούτοφ και πηγές τις οποίες επικαλούνται τα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης, ο διαδηλωτής είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Αυγούστου στο Μπρεστ, πόλη της δυτικής Λευκορωσίας, και υπέκυψε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μινσκ.

Πρόκειται για τον τρίτο νεκρό από την αρχή των διαδηλώσεων κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου. Κατά τις διαμαρτυρίες αυτές υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, ενώ έγιναν 6.700 συλλήψεις.

(με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή