H Ελλάδα και το Υπερταμείο νέο μέλος του ΕΜΕΝΑ Sovereign Wealth Funds Foundation

Εντάσσεται στο Δίκτυο των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων Ευρώπης-Μέσης Ανατολής- Βόρειας Αφρικής.
Υπερταμείο

Ακόμα πιο ενισχυμένη εμφανίζεται η χώρα μας, σε επενδυτικό επίπεδο, αυτή τη φορά σε θέματα οργάνωσης και συνεργασίας, μέσω του Υπερταμείου.
Συγκεκριμένα, το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τα αντίστοιχα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία της Μάλτας (MGI), της Αιγύπτου (TSFE), της Γαλλίας (Bpifrance) και της Ισπανίας (COFIDES), προκειμένου να γίνει μέλος του Δικτύου των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής (ΕΜΕΝΑ Sovereign Wealth Funds Foundation).

Επίσης, το Υπερταμείο θα υπογράψει στις αρχές του 2023, με το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ισπανίας (COFIDES), την πράξη ένταξης στο «Ίδρυμα Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής» (EMENA Foundation), με έδρα τη Μάλτα, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας στη Μεσόγειο.

Το «EMENA Foundation» στοχεύει να λειτουργήσει ως περιφερειακή πλατφόρμα συνάντησης για τα μέλη με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες και διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες που επιτυγχάνουν εθνικούς και βιώσιμους στόχους οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Το δίκτυο συνεργασίας στοχεύει, περαιτέρω, να συγκεντρώσει κεφάλαια και να βοηθήσει να ανοίξουν σημαντικές ιδιωτικές ροές επενδύσεων για τη χρηματοδότηση έργων ή εταιρειών σε Ευρώπη – Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική, η οποία έχει ένα κενό επενδυτικής χρηματοδότησης 700-900 δισ. δολάρια, εστιάζοντας στην πράσινη τεχνολογία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία.

λξ΄ξ
λξ΄ξ
Υπερταμείο

«Το Malta Government Investments είναι πολύ περήφανο που τα τελευταία δύο χρόνια ηγήθηκε της δημιουργίας του Δικτύου Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων EMENA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), μαζί με την Bpifrance και το Sovereign Fund of Egypt, και που σήμερα καλωσορίζει το Υπερταμείο, σε συνέχεια της ένταξης του COFIDES της Ισπανίας τον περασμένο Μάρτιο στη Μάλτα, ως νέα του μέλη. Το «ΕΜΕΝΑ Foundation» με έδρα τη Μάλτα, είναι ένα δίκτυο δημόσιων επενδυτικών ταμείων στην περιοχή που θα συζητήσει και θα μοιραστεί ευκαιρίες συνεπένδυσης», δήλωσε ο Herald Bonnici, διευθύνων σύμβουλος του MGI.

Ο Ayman Soliman, του Επενδυτικού Ταμείου της Αιγύπτου (The Sovereign Fund of Egypt), ανέφερε ότι «η οικογένεια του Δικτύου ΕMENA μεγαλώνει με την είσοδο του Υπερταμείου, για τη διερεύνηση συνεργασιών ανάμεσα στα Δημόσια Ταμεία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Αυτή η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες επενδύσεων στις υποδομές, στην ακίνητη περιουσία και στην ψηφιοποίηση».

Ο Pascal Lagarde, εκτελεστικός διευθυντής της Bpifrance, επισήμανε ότι «αποδεικνύεται ότι αυτή η πρωτοβουλία απαντά σε μια πραγματική ανάγκη. Το EMENA Foundation είναι μεν ένα φιλόδοξο έργο, αλλά οι συζητήσεις μας έδειξαν ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες. Πρέπει τώρα να αναπτύξουμε τα δικά μας επιχειρησιακά εργαλεία για να προχωρήσουμε και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο José Luis Curbelo, πρόεδρος της COFIDES, ανέφερε ότι «είναι τιμή μας που φιλοξενούμε αυτή τη συνάντηση στο COFIDES στη Μαδρίτη και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με το συνεργατικό δίκτυο των Δημοσίων Επενδυτικών Ταμείων της περιοχής Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής. Για το COFIDES, αυτή είναι μια στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της περιοχής της Μεσογείου μέσω επενδύσεων υψηλής επίδρασης, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη τεχνολογία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία. Η COFIDES δεσμεύεται να συνεχίσει τις συνεργασίες της με τα δημόσια επενδυτικά ταμεία που είναι βασικοί χρηματοοικονομικοί παράγοντες χάρη στον σταθεροποιητικό ρόλο τους μέσω μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επενδυτικών στρατηγικών. Η COFIDES είναι επίσης ενεργό μέλος του Διεθνούς Φόρουμ των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων (IFSWF) και το δίκτυο One Planet Sovereign Wealth Funds.»

Καταλήγοντας, ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, επισήμανε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι που το Υπερταμείο, το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, ενώνει τις δυνάμεις του με το Δίκτυο EMENA. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στη συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων που μοιράζονται την ίδια γεωγραφική περιφέρεια προκειμένου να επωφεληθούν από μια μεγάλη εργαλειοθήκη
πολυμερών θεσμών, να διερευνήσουν από κοινού πιθανά επενδυτικά έργα και να μοιραστούν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Υπενθυμίζουμε ότι το Υπερταμείο, ως εταιρεία συμμετοχών, ιδρύθηκε το 2016 με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται θυγατρικές και συμμετοχές του σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η Ακίνητη Περιουσία: Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ HELEXPO, η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Ωφέλειας: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, οι Μεταφορές και οι Υποδομές: Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ΟΑΣΑ, ΑΕΔΙΚ, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια, ο Εφοδιασμός Τροφίμων: ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές, η Τεχνολογία: Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ και οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: ΕΛΤΑ. Η αξία του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται το Υπερταμείο ανέρχεται σήμερα σε 6,1 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες του ανέρχεται σε 31.000.