H Δρ. Τζέιν Γκούντολ επισκέπτεται το ACS Athens και δίνει ελπίδα για την προστασία του πλανήτη

H Δρ. Τζέιν Γκούντολ επισκέπτεται το ACS Athens και δίνει ελπίδα για την προστασία του πλανήτη
HuffPost Greece

Tη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 η διακεκριμένη πρωτευοντολόγος, ηθολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών Δρ. Τζέιν Γκούντολ επισκέφθηκε το ACS Athens στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ελλάδα και μοιράστηκε το ελπιδοφόρο μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη με το πιο κατάλληλο ακροατήριο: τους νεαρούς μαθητές και αυριανούς πολίτες.

Οι μαθητές του ACS Athens και άλλων σχολείων είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουν στη διακεκριμένη επιστήμονα τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά project τους, που πραγματοποιούνται μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί) του Jane Goodall Institute.

Με σκοπό την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και συνεργασίας καθώς και την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Roots & Shoots γίνονται μέλη ενός παγκόσμιου δικτύου ως ηγέτες και φορείς αλλαγής για το μέλλον του πλανήτη.

HuffPost Greece

Η Δρ. Γκούντoλ αφιέρωσε χρόνο για να συζητήσει προσωπικά με τους μαθητές για τις εργασίες τους και στη συνέχεια έδωσε μια σύντομη διάλεξη στο ευρύτερο κοινό των μαθητών για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και την ατομική δράση για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, υποσχέθηκε να στείλει στους μαθητές μια βιντεοσκοπημένη ομιλία της φτιαγμένη ειδικά για αυτούς, μέχρι το τέλος του έτους.

Στη διάλεξή της η βραβευμένη επιστήμονας μοιράστηκε την αισιόδοξη προσέγγισή της για το μέλλον του πλανήτη, καλώντας κάθε έναν ξεχωριστά να αναλάβει δράση: «Οι ομάδες Roots & Shoots μου παρουσίασαν εξαιρετικά projects και τις συγχαίρω για τη δουλειά και τις προσπάθειές τους να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

HuffPost Greece

Όσοι δεν είστε ήδη μέλη του προγράμματος, σας προτρέπω να γίνετε και έτσι να μπείτε σε μια παγκόσμια οικογένεια η οποία εκτείνεται ήδη σε 80 χώρες του πλανήτη. Το πιο σημαντικό μήνυμα του Roots & Shoots είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει έναν ξεχωριστό ρόλο στη ζωή, ακόμα και αν δεν του είναι εξαρχής ξεκάθαρος, και ότι κάθε άνθρωπος παίζει τον δικό του ρόλο στην ευρύτερη τάξη πραγμάτων. Κάθε ένας από εσάς αφήνει το αποτύπωμά του στον πλανήτη κάθε μέρα και είναι δική σας επιλογή αν θα είναι ένα θετικό αποτύπωμα ή αν απλά θα αδιαφορήσετε για αυτό». Η Δρ. Γκούντολ προέτρεψε τους μαθητές να ακολουθήσουν τον δρόμο της κοινωνικής ευθύνης: «Προχωρήστε, συνεχίστε να πράττετε το καλό, να μεταμορφώνετε τον κόσμο προς το
καλύτερο, να φέρνετε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων, να κάνετε τα κουτάβια να κουνούν την ουρά τους χαρούμενα, να φροντίζετε τη ζωή ποτίζοντας ένα φυτό».

Ο Πρόεδρος του ACS Athens, Δρ. Στέφανος Γιαλαμάς εξέφρασε τον ενθουσιασμό του υποδεχόμενος τη Δρ. Γκούντολ για δεύτερη φορά στο σχολείο: «Ο ρόλος του υπεύθυνου πολίτη διδάσκεται στους μαθητές μέσα από
διαδοχικά στάδια: αρχικά με την ανάπτυξη ενός ευρύτερου τρόπου σκέψης στα κοινωνικά ζητήματα, στη συνέχεια μέσα από την δημιουργία ευκαιριών για κοινωνική δράση και τέλος μέσα από την ενθάρρυνση έμπρακτης συμμετοχής στην κοινωνία. Είναι σαν τα μαθηματικά, πρώτα πρέπει να μάθεις πρόσθεση και
αφαίρεση και μετά Άλγεβρα. Η Δρ. Γκούντολ είναι μια από τις πιο υπεύθυνες πολίτες του κόσμου και ένα παράδειγμα που μας εμπνέει διαρκώς. Την υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά στο ACS Athens».

HuffPost Greece

Η διακεκριμένη επιστήμονας και δια βίου ακτιβίστρια αποτελεί μέσα από το έργο ζωής της ένα σύμβολο ήθους και ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Η Δρ. Γκούντολ έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία της ζωής «στον πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε» και το ACS Athens συμμερίζεται την αφοσίωσή της «στην υπηρεσία της ανθρωπότητας». Γι’ αυτό τον λόγο το ACS Athens αξιοποίησε την ευκαιρία να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά τη Δρ. Γκούντολ, παρέχοντας στους μαθητές του, καθώς και σε συμμετέχοντες μαθητές άλλων σχολείων, την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και να συμμετέχουν ακόμα πιο δυναμικά στο Roots & Shoots.

Όπως η Τζέην Γκούντολ πρεσβεύει τη συνδετική σχέση μεταξύ όλων των ζωντανών οργανισμών, αντίστοιχα το ACS Athens πιστεύει στην αλληλένδετη συνύπαρξη της εκπαίδευσης με την κοινωνική ευθύνη. Η Διευθύντρια Μαθητικών και Ακαδημαϊκών Θεμάτων του ACS Athens, Δρ. Πέγκυ Πελώνη, τόνισε γι’ αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία: «Η αφοσίωση της Δρ. Γκούντολ στην προστασία του οικοσυστήματος μας κινητοποιεί βαθιά. Το όραμά μας ως σχολείου να δώσουμε στους μαθητές τη δύναμη να γίνουν «αρχιτέκτονες της δικής τους μάθησης» στοχεύει ακριβώς στην εξέλιξή τους ως υπεύθυνους πολίτες του κόσμου οι οποίοι θα παρέχουν τις λύσεις τους μέλλοντος.

Η παρουσία της Δρ. Γκούντολ προσφέρει στους μαθητές τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την επιστήμονα που άλλαξε την αντίληψή μας για τον κόσμο των ζώων. Το Roots andν Shoots (Ρίζες και Βλαστοί) του Jane Goodall Institute αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο μαθητών αφοσιωμένων να
βρουν πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις για σύγχρονα προβλήματα.

Πραγματικά, το σχολείο είναι η αφετηρία για τέτοιες προσπάθειες, εκεί όπου θα φυτρώσουν οι ρίζες, θα μεγαλώσουν και θα γίνουν βλαστοί. Εκεί όπου οι μαθητές θα γίνουν υπεύθυνοι και αποφασισμένοι πολίτες να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο».

Πριν το τέλος της συνάντησης, δύο μαθητές του ACS Athens, o Joshua Fields και η Kathleen Morris, πήραν συνέντευξη από τη Δρ. Γκούντολ στο τηλεοπτικό στούντιο του σχολείου εκφράζοντας με τις ερωτήσεις τους τη δική τους οπτική. Η Δρ. Γκούντολ απάντησε στα ερωτήματα των νέων δημοσιογράφων σχετικά με τα πρώτα βήματα στην έρευνα, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και, κυρίως, τη δημιουργία του Roots & Shoots καθώς και τις σημερινές απαιτήσεις για την προστασία του πλανήτη.

Η Δρ. Γκούντολ μίλησε για τις δράσεις που θα προστατέψουν το μέλλον μας: «Αυτό που μας διδάσκει το τροπικό δάσος είναι ότι όλα είναι αλληλένδετα σε ένα οικοσύστημα. Για αυτό χρειαζόμαστε ανθρώπους να εργάζονται με πάθος σε διαφορετικούς τομείς βιωσιμότητας. Από τη δική μου οπτική, πιστεύω ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικοί στόχοι. Καταρχάς να εξαλειφθεί η φτώχεια, καθώς ο φτωχός άνθρωπος αναγκάζεται να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον για να επιβιώσει ή σε ένα αστικό περιβάλλον να καταναλώνει τη φθηνότερη διαθέσιμη τροφή χωρίς να έχει την πολυτέλεια να αναρωτηθεί εάν αυτή είναι προϊόν εκμετάλλευσης ή εάν έχει παραχθεί με επιζήμιο τρόπο για το περιβάλλον ή τα ζώα. Ο δεύτερος στόχος είναι να υιοθετήσουμε όλοι έναν τρόπο ζωής που να προάγει τη βιωσιμότητα.

Και τέλος, να αναλογιστούμε σοβαρά το ζήτημα του υπερπληθυσμού στη γη. Ανεξέλεγκτη πληθυσμιακή αύξηση σημαίνει περισσότερη αστική και οικονομική ανάπτυξη που δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τα πεπερασμένα φυσικά αποθέματα του πλανήτη. Διακυβεύεται το μέλλον».

HuffPost Greece

Η Δρ. Γκούντολ αναφέρθηκε στην αφετηρία του προγράμματος Roots & Shoots και στους λόγους που την κάνουν να ελπίζει: «Στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο έχω συναντήσει νέους ανθρώπους χωρίς ελπίδα. Θεωρούν ότι οι προηγούμενες γενιές έχουν θέσει τον κόσμο σε κίνδυνο και ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε διακινδυνεύσει το μέλλον τους. Το ρητό αναφέρει ότι ‘δεν κληρονομούμε τον κόσμο από τους γονείς μας αλλά τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας’, εμείς όμως στην ουσία δεν δανειζόμαστε αλλά κλέβουμε τον κόσμο από τα παιδιά μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι έχουμε την ευκαιρία να ανατρέψουμε την κατάσταση. Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο στο οποίο αν δράσουμε συλλογικά θα αρχίσουμε να γιατρεύουμε τις πληγές που έχουμε επιφέρει στον κόσμο μας. Αυτή είναι και η ουσία του Roots & Shoots: να κατανοήσουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά ως μέλη του ανθρώπινου είδους, εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ανθρώπων κάνοντας ηθικές επιλογές ζωής μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά! Το πρόγραμμα Roots & Shoots μετρά μέλη σε 80 διαφορετικές χώρες, όπου παιδιά και νέοι από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο κάνουν τη διαφορά».

Οι καθηγητές του ACS Athens που συνεργάζονται στο πρόγραμμα Roots & Shoots μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από αυτή τη διαδικασία. Η επιβλέπουσα καθηγήτρια για τις εργασίες των μαθητών Δημοτικού, κα Ελευθερία Μαράτου, ανέφερε: «Οι παρουσιάσεις των μαθητικών ομάδων του Δημοτικού αφορούν την προστασία των ζώων, την κοινωνική προσφορά και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Oι μαθητές δούλεψαν σκληρά σε αυτά τα θέματα και ήταν
πραγματικά ενθουσιασμένοι που παρουσίασαν τις εργασίες τους στο ίνδαλμά τους, τη Δρ. Γκούντολ. Είναι πραγματικά περήφανοι που συμμετέχουν στο Roots & Shoots».

Η επιβλέπουσα καθηγήτρια για τις εργασίες των μαθητών Γυμνασίου, κα Χριστίνα Μπακογιάννη σχολίασε: «Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε πολίτες του κόσμου, οι οποίοι βρίσκουν πρακτικές και απτές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητές τους. Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν στη Δρ. Γκούντολ ξεκίνησαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς, κατά τη διάρκειας της Ημέρας Ηνωμένων Εθνών, και θα ολοκληρωθούν στο τέλος της. Οι θεματικές που επιλέχθηκαν και μελετήθηκαν για τη βιωσιμότητα αφορούν την κλιματική αλλαγή, την εξάλειψη της φτώχειας και την ισότητα. Mε τη στήριξη των συμβούλων τους οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά εξετάζοντας ζητήματα της τοπικής τους κοινότητας, επικοινωνώντας με φορείς και οργανώσεις και καταστρώνοντας ένα σαφές σχέδιο δράσης. Παράλληλα, οι μαθητές μελέτησαν τη ζωή και το έργο της Δρ. Γκούντολ το οποίο αποτέλεσε την έμπνευσή τους.

Μέσα από το πρόγραμμα Roots & Shoots οι μαθητές του ACS Athens, ως αρχιτέκτονες της δικής τους μάθησής, ανέπτυξαν τις ιδέες τους και έκαναν βήματα για την υλοποίησή τους». Οι διαλέξεις της Δρ. Γκούντολ με τίτλο «Λόγοι για να ελπίζουμε: ένα απόγευμα με τη Δρ. Τζέιν Γκούντολ» στην Αθήνα διοργανώθηκαν από το επίσημο γραφείο της στην Ελλάδα: Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, σε συνεργασία με την οργάνωση Save a Greek Stray, το θέατρο Παλλάς, το British Council Greece και τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo, με την Υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας και χορηγούς το American Community Schools (ACS Athens) και το St. George Lycabettus Hotel ενώ η επιστήμονας πραγματοποίησε δύο ακόμα ομιλίες στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

HuffPost Greece

Λίγα λόγια για τη Δρ. Τζέιν Γκούντολ

Η Τζέιν Γκούντολ αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, καθώς έχει προσφέρει πολλά με τη δράση της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήδη, από το 1960, η πρωτοποριακή μελέτη της Γκούντολ στην Τανζανία πάνω στη συμπεριφορά των πρωτευόντων και ειδικά των χιμπαντζήδων τάραξε τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ήταν η πρώτη που απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν είναι το μοναδικό είδος που μπορεί να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία, και πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα. Χάρη στην επιστημονική της έρευνα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος και τα ζώα. Το 1977 ίδρυσε το φημισμένο πλέον ινστιτούτο ερευνών που φέρει το όνομά της. Το Jane Goodall Institute συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών στις αφρικανικές χώρες.

Η Δρ. Γκούντολ έχει γράψει δεκάδες βιβλία, τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία αρκετών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν μέσω του National Geographic. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και θέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και Dame της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

To 1991 δημιούργησε το πρόγραμμα Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί), μέσω του οποίου νέοι από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να γίνουν «ηγέτες αλλαγής», με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Περισσότερες από 150.000 ομάδες παιδιών και νέων δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Το 2017 ιδρύθηκε στην Ελλάδα το επίσημο γραφείο της Jane με την επωνυμία, Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση. Μέσω του ελληνικού γραφείου πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη βιωματική μάθηση, δίνονται υποτροφίες σε παιδιά και νέους που έχουν σκεφτεί εργασίες Roots & Shoots στην Ελλάδα και πραγματοποιούνται δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και των ζώων.

Στην ηλικία των 84 ετών, η Δρ Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει να ταξιδεύει 300 μέρες τον χρόνο, δίνοντας διαλέξεις για την περιβαλλοντική κρίση, διακηρύσσοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει τελικά να λύσει τα προβλήματα που προκάλεσε στον πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δημοφιλή