H Κίνα ζητά την πατέντα φαρμάκου αμερικανικής εταιρείας που ίσως μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

Aναφορές για βελτίωση ασθενούς που του χορηγήθηκε Remdesivir την πατέντα για το οποίο έχει η εταιρεία βιοτεχνολογίας Gilead Sciences.
Reuters

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έχει την έδρα του στην πόλη απ΄όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τρίτη, ότι υπέβαλε αίτηση για ευρεσιτεχνία στη χρήση του Remdesivir, ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Gilead, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται πως ένας ασθενής με κοροναϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασε βελτίωση μετά τη χορήγηση του Remdesivir, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα.

«Ακόμη κι αν η αίτηση του Ινστιτούτου της Ουχάν εγκριθεί, ο ρόλος του είναι πολύ περιορισμένος επειδή η Gilead εξακολουθεί να κατέχει τη βασική πατέντα του φαρμάκου», δήλωσε ο Ζιάο Γιουμπίν, δικηγόρος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Purplevine IP Service Co, με έδρα τη Σανγκάη.

«Οποιαδήποτε εκμετάλλευση της πατέντας πρέπει να λάβει έγκριση από την Gilead», είπε.

Η Gilead δεν αποκρίθηκε μέχρι σε αίτημα για σχόλιο, όμως την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι εργάζεται με την Κίνα δοκιμάζοντας τη χρήση του Remdesivir σε έναν μικρό αριθμό ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Η αίτηση του Ινστιτούτου Ιολογίας υποβλήθηκε από κοινού με το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιατρικής της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα.

Επιστήμονες από τα δύο ινστιτούτα σε εργασία που δημοσιεύθηκε στη Nature’s Cell Research την Τρίτη αναφέρουν ότι τόσο το Remdesivir όσο και το Chloroquine, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισης της ελονοσίας, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στον περιορισμό της ασθένειας.

Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό ινστιτούτο ανέφερε πως η αίτηση για ευρεσιτεχνία κατατέθηκε στις 21 Ιανουαρίου με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Κίνας. Ωστόσο είπε ότι θα παραιτηθεί προσωρινά από τη διεκδίκηση πατέντας αν παρουσιαστεί ευκαιρία για συνεργασία με ξένες φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία.

Δημοφιλή