ΔΙΕΘΝΕΣ
02/05/2020 08:08 EEST

H κοινωνική αποστασιοποίηση στα αεροδρόμια δεν θα πετύχει, σύμφωνα με επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου

Για την ακρίβεια, επισημαίνει πως είναι «φύσει αδύνατη».

ASSOCIATED PRESS

Η διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης στα αεροδρόμια είναι φύσει αδύνατη, προειδοποίησε την Παρασκευή επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου στην Βρετανία.

«To καθεστώς δεν βοηθά σε καμία μορφή δημόσιας συγκοινωνίας και κυρίως όταν μιλάμε για αεροπλάνα», δήλωσε ειδικότερα ο Τζον Χόλαντ Κάι.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του πολυφημισμένου αεροδρομίου της Ευρώπης τόνισε πως στους χώρους αυτούς θα πρέπει να γίνονται τεστ και οι επιβάτες να φορούν μάσκες.

Γνωστό στην Βρετανία σωματείο εργαζομένων ωστόσο αναφέρει πως οι κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης πρέπει να επιβληθούν άμεσα.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τρία μέλη του σωματείου που εργάζονταν στο αεροδρόμιο έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Press Association, o κ. Χόλαντ είπε: «Είναι στην πράξη αδύνατο κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να κρατάμε τις αποστάσεις με τέτοιο όγκο αφίξεων», ενώ υπογράμμισε πως απαιτείται μια καλύτερη λύση για να είναι ασφαλές ένα ταξίδι.

«Και μην ξεχνάμε ο περιορισμός δεν αφορά τα άτομα που μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα αεροπλάνο, αφορά αυτά που θα μπουν στο αεροδρόμιο», συμπλήρωσε.

Αναγνώρισε βέβαια πως μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του Covid-19, τα αεροδρόμια θα πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μόλυνσης μόλις αρχίσουν και πάλι τα ταξίδια κανονικά.

Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει πως μπορεί να γίνεται κάποιο είδος ελέγχου στις εισόδους και στις περιπτώσεις που θα καταγράφεται πυρετός, οι επιβάτες δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν, διευκρίνισε.

Ο επικεφαλής της Ryanair, Mάικλ Ο’ Λάρι υποστήριξε την διεξαγωγή θερμομέτρησης στις εισόδους τονίζοντας πως πρέπει να απαγορεύεται το ταξίδι σε όποιον έχει θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών Κελσίου.

Την ίδια ώρα, η EasyJet πρότεινε πως θα μπορούσε να αφήσει κενά τα μεσαία καθίσματα στα αεροπλάνα όταν επανεκκινήσουν οι πτήσεις.

Να αναφερθεί πως το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, που παραδοσιακά καταγράφει την υψηλότερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβατών υπολογίζει πως μειώθηκε κατά περίπου 97% τον Απρίλιο και ότι θα παραμείνει χαμηλός ωσότου οι κυβερνήσεις κρίνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή.

Για το πρώτο τρίμηνο, τα έσοδά της εταιρίας λειτουργίας του αεροδρομίου μειώθηκαν κατά 12,7% στα 593 εκατ. λίρες (745 εκατ. δολάρια) και τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 22,4% στα 315 εκατ. Λίρες.

Το Χίθροου ανακοίνωσε ότι διαθέτει ρευστότητα 3,2 δισεκ. λιρών, που είναι επαρκής για να συνεχίσει να λειτουργεί για τους επόμενους 12 μήνες τουλάχιστον, ακόμα και χωρίς επιβάτες.

(Με πληροφορίες από ΒΒC)