ΔΙΕΘΝΕΣ
23/10/2018 17:01 EEST | Updated 23/10/2018 21:35 EEST

H Kομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

BLOOMBERG

Την απόρριψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 αποφάσισε την Τρίτη η Κομισιόν, δίνοντας παράλληλα στη Ρώμη διορία τριών εβδομάδων προκειμένου να καταθέσει αναθεωρημένο.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, το ζήτημα πυροδότησε αντιπαράθεση μεταξύ Ε.Ε. και Ιταλίας, με τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για «άνευ προηγουμένου απόκλιση». Σύμφωνα με το προσχέδιο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται στο 2,4%, μακριά από τον στόχο του 1,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει προϋπολογισμό κράτους – μέλους.

Μοσκοβισί: Αναμενόμενη απόφαση - η πόρτα μας παραμένει ανοικτή

Σε δηλώσεις του στον απόηχο της απόρριψης, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση που «δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, μιας και το προσχέδιο συνιστά μια ξεκάθαρη και εκούσια παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις της Ιταλίας τον περασμένο Ιούλιο». 

Τόνισε, επίσης, ότι η Ρώμη δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και στην προοπτική της ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι «η πόρτα μας παραμένει ανοικτή και επιθυμούμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές αρχές. Χαιρετίζω τη δέσμευση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, προς την ίδια κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσουμε με ανάλογο πνεύμα τις επόμενες εβδομάδες».

Κόντε: Δεν έχει νόημα να αναθεωρήσουμε 

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, εμφανίστηκε απρόθυμος σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού, τονίζοντας, ωστόσο ότι είναι ανοιχτός στο να προχωρήσει σε διάλογο με την Ε.Ε. 

«Θα αντιπαραθέσουμε στοιχεία, εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με την αξία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει και θα παρουσιαστούμε σε τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουμε αυτόν τον εποικοδομητικό, ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο» είπε ο Κόντε μιλώντας σε Ρώσους και Ιταλούς δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του απόψε στη Μόσχα.

«Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας», επέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μια άλλη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, οπότε θα αντιπαραβάλλουμε τις ιδέες μας, θα τις εξετάσουμε και θα δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν για την αξία των επιλογών μας», κατέληξε.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, ο Κόντε, μιλώντας στο Bloomberg διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί «Plan B» σε περίπτωση που - όπως συνέβη - η Ε.Ε. απέρριπτε το ιταλικό προσχέδιο. 

Πυρά από Ντι Μάιο - Σαλβίνι

Σε πολύ υψηλότερους τόνους κινήθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο, με ανάρτησή του στο Facebook. 

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι ”ειδήμονες” που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο Ντι Μάιο.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου, Ματέο Σαλβίνι, γραμματέα της Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών. 

«Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό. Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς. Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της», δήλωσε ο Σαλβίνι από το Βουκουρέστι. 

Σε διαφορετική γραμμή ο πρόεδρος Ματαρέλα 

Αντίθετα, εντελώς διαφορετικό ήταν το πνεύμα των δηλώσεων του Ιταλού προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος υπογράμμισε με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ανάγκη της δημοσιονομικής ισορροπίας». «Το μη βιώσιμο χρέος κινδυνεύει να βαρύνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters