ΔΙΕΘΝΕΣ
11/10/2020 12:59 EEST

H λύση για τον κορονοϊό ίσως βρίσκεται σε εμβόλιο που παρασκευάστηκε το 1921

Επιστήμονες ακονίζουν τα ξίφη τους για το αν θεωρείται μακροπρόθεσμη λύση ενάντια στον ιό.

Cornell Capa via Getty Images
Επιστήμονας παρασκευάζει το εμβόλιο στις ΗΠΑ, 1949. 

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν το εμβόλιο BCG, που αναπτύχθηκε το 1921, για να δουν αν μπορεί να σώσει ζωές που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό. 

Το εμβόλιο σχεδιάστηκε για να σταματήσει τη φυματίωση, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό και από άλλες λοιμώξεις.

Περίπου 1.000 άτομα θα λάβουν μέρος στη δοκιμή στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ενώ εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν κάνει στην παιδική τους ηλικία το εν λόγω εμβόλιο, θα χρειαστεί να το επαναλάβουν για να επωφεληθούν, σε περίπτωση που όντως έχει καταλυτική δράση ενάντια στον ιό. 

Η διαδικασία προκαλεί  ευρείες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό φαίνεται να αυξάνει την ανταπόκριση σε άλλες λοιμώξεις και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί ακόμη και να δώσει στο σώμα μας ένα πλεονέκτημα έναντι του κορονοϊού.

  • Προηγούμενες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο BCG μείωσε τους θανάτους κατά 38% σε νεογνά στη Γουινέα-Μπισάου, κυρίως μειώνοντας τα περιστατικά πνευμονίας και σήψης.

  • Μελέτες στη Νότια Αφρική συνέδεσαν το εμβόλιο με μείωση κατά 73% των λοιμώξεων στη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες, ενώ πειράματα στην Ολλανδία έδειξαν ότι μείωσε την ποσότητα του ιού του κίτρινου πυρετού στο σώμα.

ASSOCIATED PRESS

«Αυτό θα μπορούσε να είναι μείζονος σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Κάμπελ, του Πανεπιστημίου του Exeter Medical School.

Η δοκιμή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μέρος της διεθνούς μελέτης Brace, η οποία πραγματοποιείται επίσης στην Αυστραλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Βραζιλία, με την πρόσληψη 10.000 ατόμων συνολικά.

Θα επικεντρωθεί στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, καθώς είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στον κορονοϊό, οπότε οι ερευνητές θα γνωρίζουν πιο γρήγορα εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.

«Υπάρχει μια αρκετά καλή θεωρία ότι το BCG μπορεί να σας κάνει να έχετε λιγότερα συμπτώματα, αν νοσήσετε με κορονοϊό», είπε στο BBC ο Σαμ Χίλτον,Καθηγητής του Έξετερ. 

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναφέρει ότι το εμβόλιο BCG έχει τη δυνατότητα να «γεφυρώσει το κενό πριν αναπτυχθεί ένα ειδικό εμβόλιο για την ασθένεια».

Ωστόσο, το εμβόλιο BCG δεν θα είναι μακροπρόθεσμη λύση.

Οποιαδήποτε αυξημένη ανθεκτικότητα στον Covid αναμένεται να μειωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με BCG στην παιδική ηλικία δεν θα έχουν πλέον προστασία. Το BCG δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2005 επειδή τα επίπεδα της φυματίωσης είναι πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν θα «πυροδοτήσει» ενδεχόμενη παραγωγή αντισωμάτων και εξειδικευμένων λευκών αιμοσφαιρίων που αναγνωρίζουν και καταπολεμούν τον κορονοϊό.

 

Πηγή: BBC