ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/04/2019 07:11 EEST | Updated 11/04/2019 13:23 EEST

H τακτική της ΝΔ σε συνδυασμό με την «εξαφάνιση» της μεσαίας τάξης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στα σχέδια του για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Eurokinissi

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει συνεχώς τα σχέδια του για την «επόμενη μέρα», κυρίως στο θέμα της ελάφρυνσης των βαρών που έχουν υποστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα φροντίζει να τα επικοινωνεί σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι οι αναφορές σε θέματα καθημερινότητας και οικονομίας και οι λύσεις που προτείνουν τους δίνουν προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο λένε ότι επιχειρεί μία πολιτική αντιπαράθεση χωρίς να εστιάζει στα προβλήματα των πολιτών.

Για παράδειγμα από την Πάρο που βρέθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεση του για μείωση της φορολογίας, απευθυνόμενος κυρίως στη μεσαία τάξη:

«Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα μειώσουμε εντός διετίας τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% και αμέσως τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.»

Και  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο αρχηγός της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περισσότερα χρήματα από τις τσέπες των πολιτών από όσα χρειαζόταν και σχεδιάζω να επιστρέψω κάποια από αυτά τόσο στους πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις»

Alkis Konstantinidis / Reuters

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει σε ένα κομμάτι της κοινωνίας –αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας- που έχει πληγεί βάναυσα από την κρίση, είναι εξαιρετικά μεγάλο σε όγκο και μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα στατιστικά των περσινών φορολογικών δηλώσεων που αφορούσαν εισοδήματα του 2017, στη μεσαία τάξη - αν υποθέσουμε ότι αυτή εμφανίζεται στη ζώνη δηλωθέντων εισοδημάτων από 20.000 έως και 50.000 ευρώ - κατατάσσονταν πέρυσι 946.344 νοικοκυριά, έναντι 1.253.476 μια πενταετία νωρίτερα. Εννοείται βέβαια ότι τα νοικοκυριά που καταγράφονται ως διαφορά δεν «μετακινήθηκαν» στην κατηγορία των εισοδημάτων πάνω από τις 50.000 ευρώ, αλλά ότι υποχώρησαν σε αυτά που βρίσκονται κάτω των 20.000 ευρώ.

 Η εκτίμηση που υπάρχει στην Πειραιώς είναι ότι όλος αυτός ο κόσμος που αναζητά με αγωνία κάποια προοπτική για το μέλλον του, δεν βρίσκει πειστικές απαντήσεις στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει πολύ και στο θέμα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Θέλοντας να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρες αυτές τις προθέσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πάρο, επισκέφθηκε δύο επιχειρήσεις με βάση τη Νάουσα.

Μια βραβευμένη μικροζυθοποιία την οποία ίδρυσε πριν λίγα χρόνια νέος Παριανός που αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του και μια μονάδα τυποποίησης αγροτικών προϊόντων. Και στη Νάξο όμως, νησί που έχει πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αναμένεται να αναφερθεί στον πρωτογενή τομέα και στα μέτρα που θα λάβει για την ενίσχυση του.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, όμως όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμμένει σε θέματα που έχουν να κάνουν με την τσέπη του πολίτη και την προοπτική βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των πολιτών που σε μεγάλο βαθμό σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν στηρίξει το κυβερνών κόμμα.