H τερατογένεση του #skai_xeftiles

H τερατογένεση του #skai_xeftiles
Eurokinissi

Υπάρχουν άνθρωποι της Επικοινωνίας που ισχυρίζονται πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το πρώτο βήμα για τη μετάβαση στην άμεση δημοκρατία. Πρόκειται για ένα τεράστιο μύθο!

Η άμεση δημοκρατία αποτελεί έναν τύπο δημοκρατίας και μία θεωρία για την προώθηση πολιτικών δικαιωμάτων, όπου η εξουσία εδράζεται στη συνέλευση όλων των πολιτών που συμμετέχουν.

Σήμερα, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει ένας τόπος συνάθροισης εκατομμυρίων ατόμων, η άμεση δημοκρατία έχει αντικατασταθεί από την έμμεση δημοκρατία, δηλαδή από ένα σύστημα εκλεγμένων αντιπροσώπων, που αποτελεί μορφή αντιπροσωπευτικού συστήματος. Ωστόσο, στην εποχή μας, υπάρχει ένας πιο διαδραστικός τρόπος να εκφράσουμε την άποψή μας: Το διαδίκτυο. Είναι μιά υπέροχη, τεράστια δεξαμενή καταγραφής ιδεών και απόψεων. Δεν σημαίνει, όμως, ότι εκεί θα βρει κανείς μόνο ορθές και ορθά διατυπωμένες απόψεις για τα πάσης φύσεως δικαιώματα και για την προάσπισή τους.

Το μίσος εναντίον του ΣΚΑΙ μετουσιώθηκε σε δυο λέξεις και μια δίεση: #skai_xeftiles. Οι δύο λέξεις δεν έχουν κανένα βαθύτερο νόημα και δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ποδοσφαιρικό σύνθημα. Έτσι αποκαλούν οι οπαδοί τους αντιπάλους, όταν θέλουν να τους πειράξουν!

Λέξη-λέξη, ανάρτηση-ανάρτηση, retweet στο retweet χτίστηκε ένα Hashtag. Οι συγκεκριμένοι χρήστες αντλούσαν (με αφέλεια) ικανοποίηση, κάθε φορά που εύχονταν την «παραδειγματική τιμωρία του ΣΚΑΙ».

Κάθε χρήστης έγραφε αυτό που πίστευε, συνοδεύοντας συχνά το μήνυμά του με απειλές, ύβρεις και χυδαιότητες. Απομένει σε όλους μας να σκεφτούμε, εάν αυτό είναι Δημοκρατία ή εκφασισμός.

Ο Ιγνάσιο Ραμονέ, δημοσιογράφος και συγγραφέας, αναφέρει στο βιβλίο του «Η έκρηξη της δημοσιογραφίας», ότι οι μακροσκελείς συζητήσεις γύρω από ένα θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν διεξάγονται ανεξέλεγκτα, οδηγούν στον φασισμό.

Ο Πλάτωνας το είχε πει νωρίτερα. Σχεδόν 2.500 χρόνια πριν: «Η γνώμη απαιτεί γνώση».

Ηθικοί αυτουργοί είναι οι εμμονές. Οι εμμονές για ένα τηλεοπτικό κανάλι δεν είναι αρκετές για να ενθαρρύνουν μία τρομοκρατική επίθεση. Αλλά σίγουρα δεν ενθαρρύνουν και τη δημοκρατία…

Σήμερα είναι ο ΣΚΑΙ. Αύριο ίσως είναι η ΕΡΤ. Ήδη, άλλωστε, από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση ότι εξερράγη βόμβα στον ΣΚΑΙ, ορισμένα πληκτρολόγια «ξέφυγαν» στο Twitter: «Αντί να βάλουν βόμβα στην ΕΡΤ...»

Είμαστε υπεύθυνοι για όσα δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο. Το καλό χιούμορ είναι καλό χιούμορ. Το φθηνό χιούμορ είναι φθηνό χιούμορ. Και η πρόχειρη άποψη είναι απλώς επιπολαιότητα - όταν πρόκειται για λίγο πιο σοβαρά ζητήματα. Η ενημέρωση και η δημοκρατία αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή από ένα ποδοσφαιρικό σύνθημα.

Το ιδανικό θα ήταν να αποκτήσουμε πρώτα την – κατά Πλάτωνα – γνώση, πριν μεταβούμε στη γνώμη. Διαφορετικά, κάτι λείπει...

Δημοφιλή