H Βενεζουέλα στην κόψη του ξυραφιού: Κλιμακώνεται η κρίση

Ο Μαδούρο απέρριψε το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο, με τον Τραμπ να μην αποκλείει στρατιωτική επέμβαση.
Guadalupe Pardo / Reuters

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το «θρίλερ» στη Βενεζουέλα, καθώς ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο χωρών της Δύσης για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, δηλώνοντας πως είναι ο πραγματικός πρόεδρος της χώρας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να έχει δηλώσει από πλευράς του πως η επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης συνεχίζει να υφίσταται και ευρωπαϊκές χώρες να προβαίνουν σε «τσουνάμι» αναγνωρίσεων του Χουάν Γκουαϊντό ως προέδρου τη Δευτέρα

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξή του σε ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής, εν όψει της εκπνοής του τελεσιγράφου 8 ημερών που του είχε δοθεί για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, με ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, και η Ισπανία) να προειδοποιούν πως, αν δεν το κάνει, θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊντό, ηγέτη της αντιπολίτευσης, ως μεταβατικό πρόεδρο (και σε κάποιες περιπτώσεις να εκφράζουν τη στήριξή τους προς αυτόν). Ο Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο αποκαλώντας το «θρασύ», διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του, σε διαδήλωση ότι «είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας».

Στη συνέντευξή του, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου, απαντώντας πως «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση με βεβαιότητα».

Από πλευράς του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS πως η στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα υφίσταται ως «επιλογή». Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν αποκηρύξει τον Μαδούρο λόγω της αμφισβητούμενης επανεκλογής του, αναγνωρίζοντας ως μεταβατικό πρόεδρο και νόμιμο ηγέτη της χώρας των Γκουαϊντό. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ο Μαδούρο είχε ζητήσει συνάντηση μαζί του πριν μήνες, την οποία ο ίδιος απέρριψε, καθώς «η διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ».

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπροέδρου της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία τις καταδίκασε, λέγοντας πως «ο λαός της Βενεζουέλας θα περιφρουρήσει τα σύνορά μας και δεν θα επιτρέψει καμία παρέμβαση από το εξωτερικό, ασχέτως από πού θα προέρχεται». Παράλληλα, είπε πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι πρόθυμη να ακούσει τη γνώμη των πολιτών της χώρας στο θέμα της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών και πρόσθεσε πως «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου και της διευθέτησης των θεμάτων σε εκλογικό επίπεδο».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, ενώ το Σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, σε διάφορες πόλεις της Βενεζουέλας.

Ωστόσο, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας- η οποία βιώνει οικονομική κατάρρευση, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια πολίτες εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα- δεν είναι χωρίς στήριξη, καθώς υποστηρίζεται από τη Ρωσία- η οποία προειδοποίησε την Κυριακή ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να έχει στόχο να βοηθήσει τη Βενεζουέλα χωρίς εξωτερικές «καταστροφικές παρεμβάσεις» και τη Δευτέρα χαρακτήρισε τις συντονισμένες αναγνωρίσεις του Γκουαϊντό από ευρωπαϊκές χώρες ως εξωτερική παρέμβαση και απόπειρα νομιμοποίησης της «παράνομης απόπειράς του» να πάρει την εξουσία- την Κίνα, την Τουρκία, τη Νικαράγουα, την Κούβα, τη Βολιβία, το Ιράν, της Συρία, τη Λευκορωσία και το Σουρινάμ, ενώ επίσης διατηρεί την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων (αν και πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας τον αποκήρυξε, δηλώνοντας πως στηρίζει τον Γκουαϊντό) και της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και χώρες της Λατινικής Αμερικής επιδιώκουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, όπου σημειώνονται ελλείψεις φαρμάκων και τροφίμων και εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη. «Η USAID (US Agency for International Development) εργάζεται σκληρά για να βοηθήσει τους πολίτες της Βενεζουέλας με ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας, Μαρκ Γκριν. Όπως σημειώνουν οι ΗΠΑ, η βοήθεια ετοιμάζεται να αποσταλεί κατόπιν αιτήματος του Χουάν Γκουαϊντό, ωστόσο ο Μαδούρο- ο οποίος κατηγορεί τον Γκουαϊντό πως επιχειρεί πραξικόπημα- έχει απορρίψει αμερικανικές προσφορές για βοήθεια τέτοιου είδους ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση. «Δεν ήμασταν, ούτε είμαστε χώρα ζητιάνων» είπε ενώπιον υποστηρικτών του το Σάββατο.

Ο Γκουαϊντό- ο οποίος δεν έχει υπό τον έλεγχό του εδάφη στη Βενεζουέλα- σχεδιάζει το στήσιμο ειδικών κέντρων για την υποδοχή βοήθειας σε γειτονικές χώρες όπου έχουν καταφύγει πολίτες της χώρας. Όπως είπε, επιθυμεί τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για τη συγκέντρωση βοήθειας σε τρία σημεία, και την άσκηση πιέσεων προς τις ένοπλες δυνάμεις για να επιτρέψουν την είσοδό της στη χώρα. Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως οι σχεδιασμοί και οι προετοιμασίες ήταν σε εξέλιξη το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πως πάνω από 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας- με τον ίδιο, όπως προαναφέρθηκε, να απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων προεδρικών εκλογών, αντιπροτείνοντας νέες βουλευτικές εκλογές και συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Δημοφιλή