ΔΙΕΘΝΕΣ
18/03/2020 13:45 EET | Updated 18/03/2020 15:40 EET

Haaretz: Ισραηλινό ερευνητικό κέντρο θα ανακοινώσει πως ανέπτυξε εμβόλιο για τον κορονοϊό

Ωστόσο οι δοκιμές και τα πειράματα μπορεί να χρειαστούν μήνες.

ASSOCIATED PRESS

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ αναμένεται να ανακοινώσουν τις προσεχείς ημέρες πως ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό (Covid-19), σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα, οι επιστήμονες πρόσφατα σημείωσαν σημαντική πρόοδο ως προς την κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού και των ιδιοτήτων/ χαρακτηριστικών του ιού, κάτι που επιτρέπει βελτίωση των δυνατοτήτων διάγνωσης, παραγωγή αντισωμάτων για αυτούς που έχουν ήδη τον ιό και ανάπτυξη εμβολίου.

Η διαδικασία ανάπτυξης προϋποθέτει μια σειρά δοκιμών και πειραμάτων που μπορεί να κρατήσουν μήνες μέχρι το εμβόλιο να κριθεί αποτελεσματικό και ασφαλές για χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισραήλ: Επίκειται απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού

Σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο Άμυνας της χώρας απάντησε πως «δεν υπήρξε κάποιο επίτευγμα- έκπληξη στις προσπάθειες του βιολογικού ινστιτούτου για ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό ή την ανάπτυξη κιτ για εξετάσεις. Η δουλειά του ινστιτούτου γίνεται σύμφωνα με ένα τακτικό σχέδιο εργασίας και θα χρειαστεί χρόνος. Εάν και όταν υπάρχει κάτι να αναφερθεί, θα γίνει με τάξη. Το βιολογικό ινστιτούτο είναι μια διεθνούς φήμης υπηρεσία έρευνας και ανάπτυξης, η οποία βασίζεται σε έμπειρους ερευνητές και επιστήμονες...υπάρχουν τώρα πάνω από 50 επιστήμονες που εργάζονται στο ινστιτούτο πάνω στην έρευνα και ανάπτυξη μιας ιατρικής θεραπείας για τον ιό».

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών δημιουργήθηκε το 1952 ως μέρος του Σώματος Επιστημών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και αργότερα έγινε πολιτικός οργανισμός. Τεχνικά υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, μα είναι σε στενή επαφή με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε εντολή στο ινστιτούτο να αφιερώσει πόρους στην ανάπτυξη ενός εμβολίου την 1η Φεβρουαρίου.