#Hack the Camp is on! Ο δημιουργικός μαραθώνιος με σκοπό να δώσει λύσεις σε προβλήματα των προσφύγων μόλις ξεκίνησε

#Hack the Camp is on! Ο δημιουργικός μαραθώνιος με σκοπό να δώσει λύσεις σε προβλήματα των προσφύγων μόλις ξεκίνησε
hack the camp

To Hackathon ξεκίνησε! Δεκάδες άτομα με διαφορετικό υπόβαθρό, δεξιότητες και εθνικότητες αλλά όλοι δεσμευμένοι σε έναν κοινό σκοπό, ξεκίνησαν ένα «ταξίδι» εβδομάδων στη διάρκεια του οποίου θα παράξουν ιδέες για τεχνολογικά και μη προϊόντα, υπηρεσίες, εκπαιδευτικές- πολιτιστικές πλατφόρμες. Όλα με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, η πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, να δοθούν ευκαιρίες ενσωμάτωσης και γενικότερα, αφού εντοπιστούν τα προβλήματα να απαντηθούν με τον βέλτιστο τρόπο.

O δημιουργικός μαραθώνιος που συνδιοργανώνουν το Impact Hub Athens, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η πρεσβεία των ΗΠΑ, διένυσε τα πρώτα χιλιόμετρα την Παρασκευή στην Διπλάρειο Σχολή. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν όσοι θα μετάσχουν στον Hackathon, εκ του Hack the Camp (#HackTheCamp) όπως τιτλοφορείται το project και είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν στόχους αλλά και προβληματισμούς για τη δουλειά που πρέπει να γίνει τις επόμενες έξι εβδομάδες αλλά και γενικότερα για τις προκλήσεις στο προσφυγικό.

Στόχοι και προκλήσεις

Αρχικά οι διοργανωτές καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες με πρώτο τον πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey R. Pyatt o οποίος στην ομιλία του υποστήριξε με θέρμη πως η πρωτοβουλία και η καλή θέληση των πολιτών σε συνδυασμό με την τεχνολογίας είναι οι δύο ισχυρότερες δυνάμεις των ημερών μας που όταν ενώνονται- όπως σε αυτή την περίπτωση- μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ειδική αναφορά έκανε στη μεγάλη συνεισφορά της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας στο προσφυγικό, τονίζοντας τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα να στηρίξει τις χώρες που σηκώνουν το ένα δυσανάλογο βάρος «και θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί». Όπως τόνισε «φυσικά δεν θα λύσουμε το πρόβλημα με Hack the Camp αλλά σίγουρα θα ανακουφίσουμε ανθρώπους» και παρότρυνε του συμμετέχοντες: «Μοιραστείτε τις ιδέες σας, βρείτε λύσεις» ενώ σημείωσε πως «όπως έχει πει και ο αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Των πολιτών, των κοινοτήτων μέχρι των μεγάλων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ωνάση τόνισε πως το προσφυγικό αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο γεγονός της εποχής μας που απαιτεί να εφεύρεση και νέων τρόπος αντιμετώπισης και θετικής αντίδρασης. Αναφερόμενος στο Hack the Camp τόνισε πως για το Ίδρυμα είναι ένα πολύ μεγάλο project που απαίτησε πολύμηνη προετοιμασία και αντέκρουσε όσους υποστηρίζουν πως τέτοιες μορφές πρωτοβουλιών και δράσεων είναι «εκτός πραγματικότητας».

Η δε Σόφι Λάμπρου, εκ των συνιδρυτών του Impact Hub Athens τόνισε την ανάγκη σε αυτό τον «τραυματισμένο κόσμο» να απαντήσουμε με όρους και πράξεις αλληλεγγύης και να ενώσουμε τις δυνάμεις για την εξεύρεση λύσεων τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι να κάνουμε πάντα κάτι περισσότερο.

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις και τις λύσεις στις οποίες εστιάζει το hackathon με τη συμμετοχή της οικονομολόγου Eman Al Bohtori, της Ναντίνα Χριστοπούλου η οποία είναι μια εκ των ιδρυτών του δικτύου για γυναίκες μετανάστες «Μέλισσα», του κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, Νεκτάριος Κοζύρης, του Θανάσης Δελληγιάννης υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Open Tecnologies Alliance-GFOSS και του Τίμου Πλατσα, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Μicrosoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Σε γενικές γραμμές τόνισαν τα οφέλη της πρόσβασης προσφύγων και μεταναστών στην τεχνολογία, προέταξαν την ανάγκη να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, μεθοδολογιών και εργαλείων κατά της διάρκεια του hathacon ενώ τόνισαν την ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων στην όλη διαδικασία. Όπως ανέφεραν, είναι αισιόδοξοι πως οι ιδέες που θα κατατεθούν και οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν θα συνεισφέρουν στην ανακούφιση των προσφύγων και στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η ενσωμάτωσή τους. Γιατί όπως τονίστηκε ο «σημερινός πρόσφυγας είναι ο αυριανός μας γείτονας». Αυτό μάλιστα είτε με τη στενή είτε με την ευρεία έννοια αφού πολλοί πρόσφυγες μπορεί να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες πατρίδες τους και με τα εφόδια που θα πάρουν σήμερα να «χτίσουν» τη χώρα τους από την αρχή.

Πως θα εξελιχθεί το Hack the Camp

Στην εκδήλωση της Παρασκευής ο στόχος ήταν να γνωριστούν οι συμμετέχοντες και να παρουσιαστούν οι προκλήσεις και η μεθοδολογία του hackathon. Το Σαββατοκύριακο ακολουθεί η δημιουργία ομάδων ενώ θα ξεκινήσουν να δουλεύουν στις αρχικές τους ιδέες. Για τις επόμενες έξι εβδομάδες οι ομάδες θα προετοιμάζονται με τη βοήθεια ελλήνων και διεθνών ειδικών, οι οποίοι θα τους υποστηρίζουν προσφέροντας την τεχνογνωσία τους, ενώ θα μπορούν να εργάζονται από τον χώρο του Impact Hub Athens. Οι ομάδες που θα προκύψουν, θα μπορούν να υποβάλουν την επικαιροποιημένη τους ιδέα προς αξιολόγηση μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Ήδη από την Παρασκευή πάντως αρκετοί έσπευσαν να επισημαίνουν προβλήματα που χρίζουν λύσεων δίνοντας ιδέες.

Το δεύτερο και τελικό στάδιο του Hack the Camp θα πραγματοποιηθεί στις 2–4 Δεκεμβρίου, στο Impact Hub Athens, όπου οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν θα αναπτύξουν την ιδέα τους σε μια βιώσιμη λύση με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Hack the Camp οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα τελικά τους project στην κριτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για τις τρεις καλύτερες ομάδες.

Οι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης στο Impact Hub Athens. Οι ομάδες και τα τελικά projects θα κριθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: αντίκτυπο, χρηστικότητα και παρουσίαση, βιωσιμότητα, καινοτομία και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης (σε παρόμοιες καταστάσεις).

Οι λύσεις που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια του Hack the Camp θα εστιάσουν πρωτίστως στους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και σε οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτούς. Κάποιες από τις λύσεις μπορούν να απευθύνονται και σε άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που βρίσκονται χρόνια στη χώρα μας, αλλά και τοπικούς πληθυσμούς, προάγοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και συνεργασία.

Ο κώδικας αλλά και το συνοδευτικό ψηφιακό υλικό των προτάσεων που θα προκύψουν μέσα από το Hack the Camp, θα αναρτηθούν στο ομώνυμο αποθετήριο στο GitHub, με ανοιχτή άδεια, ώστε να γίνει δυνατή η ανάπτυξη νέων λύσεων πέρα από τα πλαίσια του hackathon.

Το Hack the Camp διοργανώνεται με τη συνεργασία δύο διεθνών οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση hackathons με ανθρωπιστικό προσανατολισμό: τους Creative Associates από την Αμερική και το International Alert από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Microsoft στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή, συνεισφέροντας στο χρηματικό έπαθλο, προσφέροντας τεχνολογικό και επιχειρηματικό mentoring στις ομάδες, καθώς και λογισμικό και συσκευές, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιτυχή υλοποίηση του Hacκ the Camp.

Δημοφιλή