Η φιγούρα του χάκερ στο σινεμά και στην τηλεόραση – και πώς θα μάθετε «χολιγουντιανό hacking»

Η φιγούρα του χάκερ στο σινεμά και στην τηλεόραση – και πώς θα μάθετε «χολιγουντιανό hacking»

Οι χάκερ των ταινιών και της τηλεόρασης γενικότερα...διέφεραν πολύ από τους πραγματικούς «ομόλογούς» τους: Σε μεγάλο βαθμό για αυτό «ευθύνονται» ταινίες όπως το «Hackers» του 1995 (με μια Αντζελίνα Τζολί στα...φλογερά της νιάτα), ή το Swordfish του 2001 (Τραβόλτα, Τζάκμαν και Χάλι Μπέρι) ή το «Matrix» (Κιάνου Ριβς) που παρουσίαζαν τους χάκερ ως γοητευτικές, χαρισματικές, «περπατημένες» φιγούρες, κινούμενες με άνεση στα όρια του υποκόσμου.

Βεβαίως, στην πραγματικότητα, οι χάκερ δεν είναι έτσι- ή τουλάχιστον, δεν ήταν στο παρελθόν, γιατί έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει, αν κρίνει κανείς από χαρισματικές φυσιογνωμίες όπως ο Τζούλιαν Ασάντζ.

Οι χάκερ, γενικότερα, ήταν (κάποτε, γιατί είπαμε, τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει, οπότε και δεν είναι απόλυτος κανόνας πλέον) ο ορισμός του «geek»: Συνεσταλμένες, ελαφρώς ή βαρέως αντικοινωνικές φυσιογνωμίες, που τα πήγαιναν καλύτερα με τους υπολογιστές παρά με τους ανθρώπους (ή, τουλάχιστον, τα πήγαιναν καλύτερα με τους ανθρώπους όταν μεσολαβούσε σύνδεση υπολογιστή). Υπό αυτή την έννοια, η φιγούρα του χάκερ Έλιοτ Άλντερσον (ενσαρκώνεται από τον Ράμι Μάλεκ) στο «Mr. Robot» - τη μεγάλη τηλεοπτική έκπληξη της χρονιάς, που προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 23:00 στο OTE Cinema 4HD, ενώ ο OTE TV έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά και τον 2ο κύκλο – βρίσκεται αρκετά κοντά σε αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως το πραγματικό «πρότυπο» του «Hacker Elite».

Κρίνοντας από πραγματικές φυσιογνωμίες του χώρου όπως ο Κέβιν Μίτνικ, ο Τζούλιαν Ασάντζ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, συμπεραίνει κανείς ότι οι καλύτεροι σύγχρονοι, πραγματικοί χάκερ, όσο υψηλά επίπεδα νοημοσύνης και ικανοτήτων διαθέτουν, έχουν τη δυνατότητα να «λειτουργούν» εντός της κοινωνίας- ακόμα και αν κάποιες φορές φαντάζουν να βρίσκονται στο περιθώριό της, αλλά μάλλον όχι τόσο ως «απόκληροι», αλλά λόγω...ανίας, καθώς το πραγματικό τους ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού, πέρα από τα καθιερωμένα. Υπό αυτή την άποψη, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο «πραγματικός» χάκερ της παλιάς γενιάς αντικατοπτρίζεται με αρκετή ακρίβεια στο παλιό «War Games», στον χαρακτήρα του Μάθιου Μπρόντερικ. Ωστόσο, έκτοτε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι, και η τεχνολογία και το Ίντερνετ έχουν εξαπλωθεί πάρα πολύ- δεν αποτελούν πλέον προνόμιο για «τους λίγους». Από τον «Ντέιβιντ» (Wargames, 1983) μέχρι τον «Έλιοτ Άλντερσον» η απόσταση είναι μεγάλη, με τον σημερινό χάκερ να μην παρουσιάζει τον ίδιο «φόβο» προς την κοινωνία (ακόμα και αν κάποιες φορές του φαντάζει σίγουρα «ξένη»). Όπως και να έχει πάντως, η απόσταση είναι ακόμα μεγαλύτερη για τις εντελώς «χολιγουντιανές» φυσιογνωμίες του «Hackers» και του «Swordfish».

Αλλά και άλλοι χάκερ του σινεμά και της τηλεόρασης παρουσιάζουν ενδιαφέρον: Από τον «Μπόρις Γκρισένκο» (I AM INVINCIBLE!) του «Goldeneye» - μια καλτ φυσιογνωμία- μέχρι την ομάδα του Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε έξοχο από κάθε άποψη «Sneakers», αλλά και την απεικόνιση του Κέβιν Μίτνικ στο «Takedown» ή τον Καρλ Κοχ στο «23» του 1998, πρόκειται για φιγούρες/ χαρακτήρες που σίγουρα «αιχμαλωτίζουν» τον τηλεθεατή. Ο Κιάνου Ριβς, πέραν του «Matrix», αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία του κινηματογραφικού cyberpunk (του κόσμου - «βασιλείου των χάκερ», σαν να λέμε) και λόγω του ρόλου του στο «Johnny Mnemonic» (1995), ακόμα και αν εκεί δεν παίζει ακριβώς χάκερ. Ακόμη, αντίστοιχη του «Άλντερσον» είναι η ευφυής αλλά αντικοινωνική «Λίσμπεθ Σάλαντερ» (Νούμι Ράπας/ Ρούνι Μάρα) του «Girl With the Dragon Tattoo», ενώ από μια τέτοια λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, όπως απεικονίζεται στο «The Social Network», και ο Τζούλιαν Ασάντζ του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ο Ασάντζ διαφώνησε με την απεικόνιση) στο «The Fifth Estate». Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο «Νικ Χάθαγουεϊ» (Κρις Χέμσγουορθ) του «Blackhat»: Σε μια ιδιαίτερα καλή από τεχνικής άποψης (αποτελεί μια ιδιαίτερα ρεαλιστική απεικόνιση) ταινία, ο πρωταγωνιστής, ο οποίος υποτίθεται είναι κορυφαίος χάκερ, ενσαρκώνεται από τον ηθοποιό που έπαιξε τον...Thor, και πέρα από τις ικανότητές του στους υπολογιστές, είναι ικανότατος και στη μάχη σώμα με σώμα (όπως και να το δεις, δεν πολυταιριάζει!).

Η λίστα είναι μεγάλη, και περιέχει περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένους χαρακτήρες. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πάντως, εάν θέλετε να νιώσετε και εσείς ολίγον τι...κινηματογραφικός χάκερ, μπορείτε να το κάνετε είτε μέσω του gaming, παίζοντας παιχνίδια «χολιγουντιανού hacking», όπως το Uplink: Hacker Elite, το Hacknet ή το Hack Run ZERO, ή, πολύ απλά, να κάνετε πλάκα στους συναδέλφους σας στο γραφείο ή στην οικογένειά σας, «επιδεικνύοντας» τις δυνατότητές σας στον υπολογιστικό κώδικα μέσα από το hackertyper.net (δοκιμάστε το και...δεν θα χάσετε!).

Δημοφιλή