Handelsblatt: Να υιοθετηθεί σε όλη τη Μεσόγειο το μοντέλο των ελληνικών covid-free νησιών

Μέχρι το τέλος Απριλίου η Ελλάδα θέλει να έχει 70 νησιά χωρίς Covid.
Σητεία, Κρήτη
Σητεία, Κρήτη
Getty Images

Την ανάδειξη του συστήματος οριζόντιου εμβολιασμού των κατοίκων των μικρών νησιών που εφαρμόζει η Ελλάδα, ως μοντέλου για ολόκληρη τη Μεσόγειο, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εισηγείται ο οικονομικός αναλυτής Αντρέα Μοντανίνο, με άρθρο του στην Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, η πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού, από την διάθεση των εμβολιασμένων να ταξιδέψουν και πάλι και από την προθυμία των χωρών υποδοχής να ανοίξουν και πάλι για τουρίστες από το εξωτερικό.

«Και οι τρεις προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη ενός τομέα που παράγει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και στον οποίο καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες λόγω κορονοϊού». Προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη οι ταξιδιώτες, αλλά και όσοι θα τους υποδεχτούν, μια επιλογή είναι η δημιουργία τουριστικών ζωνών χωρίς Covid, σημειώνει ο ίδιος. «Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, το Καστελόριζο έγινε το πρώτο νησί της Ελλάδας χωρίς Covid.

Μέχρι το τέλος Απριλίου η Ελλάδα θέλει να έχει 70 νησιά χωρίς Covid, όλα με λιγότερους από 3000 κατοίκους», γράφει ο κ. Μοντανίνο και συνεχίζει: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εκστρατείας της ελληνικής κυβέρνησης, που δίνει προτεραιότητα στην ανοσοποίηση μικρών νησιών, τυπικών τουριστικών προορισμών, προκειμένου να είναι έτοιμα για τη θερινή περίοδο και να αναβιώσουν τον τουρισμό χωρίς κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά και για άλλα νησιά στη Μεσόγειο, που είναι πιο εύκολο να απομονωθούν: σκεφτείτε τις Βαλεαρίδες Νήσους, τις Αιολίδες Νήσους ή άλλους δημοφιλείς προορισμούς για Ευρωπαίους και Αμερικανούς».

Μια τέτοια προσέγγιση, θα μπορούσε, εξηγεί, να έχει διπλή θετική επίδραση: να επαναφέρει ορισμένους τομείς της ΕΕ στο φυσιολογικό, γεγονός που θα μειώσει και την πίεση για την αναγκαία οικονομική στήριξη και θα δημιουργήσει φορολογικά έσοδα ταυτόχρονα με την ανάκαμψη αυτών των περιοχών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να στηρίξει ένα ‘κλαμπ των νησιών χωρίς κορονοϊό’, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα μέλη του», καταλήγει ο κ. Μοντανίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή