ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2016 11:38 EET | Updated 08/01/2016 11:38 EET

Αστυνομική έφοδος σε γραφεία του φιλοκουρδικού HDP στην Κωνσταντινούπολη

OZAN KOSE via Getty Images
Turkish riot police block the street as a pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP) Beyoglu member tries to enter the offices during a police search of their headquarters on January 8, 2016 in Istanbul.A Turkish court on January 4, sentenced a co-mayor of a major city in the Kurdish-majority southeast to 15 years in jail on charges of membership of the outlawed Kurdistan Workers Party (PKK). / AFP / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Η τουρκική αστυνομία έθεσε την Παρασκευή υπό κράτηση τοπικά στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στη διάρκεια επιδρομής που πραγματοποίησε σε ένα από τα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν αξιωματούχοι του HDP, μόλις δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανάληψη νομικής δράσης εναντίον των μελών του.

Η αντιτρομοκρατική αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ανατολή, το οποίο μετέδωσε πως η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστολής δικτύων της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τα χαράματα και κατασχέθηκαν επίσης πολλά έγγραφα.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση κατηγορούν το HDP, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου, ότι αποτελεί προέκταση του PKK, το οποίο αγωνίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες για μεγαλύτερη αυτονομία των Κούρδων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το HDP δηλώνει ότι αντιτίθεται στη βία και ότι θέλει μια ειρηνική λύση για τους Κούρδους της Τουρκίας.

Οι συλλήψεις έγιναν λιγότερο από 48 ώρες αφότου ο Ερντογάν δήλωσε πως ορισμένοι βουλευτές και δήμαρχοι του HDP συμπεριφέρονται σαν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι οι θέσεις που κατέχουν δεν θα πρέπει να τους προστατεύουν από τις διώξεις.

Οι αξιωματούχοι του κόμματος επισήμαναν ότι δεν δόθηκε κανένας λόγος για τις συλλήψεις.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post