HELIOS: Ο Δικός τους, ο Δικός μας Ήλιος

Για το SolidarityNow η Ένταξη περνά μέσα από την Εκπαίδευση
.
.
solidaritynow

Φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, 5 Οκτωβρίου, στο SolidarityNow τη γιορτάσαμε μέσα από τις επιτυχίες του εκπαιδευτικού προγράμματος HELIOS. Για ευνόητους λόγους: γιατί είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης αλλά και ένταξης. Χωρίς το πρώτο βήμα, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επόμενο. Και στο SolidarityNow, η κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, περνά μέσα από την εκπαίδευσή τους. Αυτή τους δίνει τη γνώση, τους ανοίγει νέους ορίζοντες και δημιουργεί νέες ευκαιρίες πρόσβασης και ένταξης. Και εν τέλει, ευκαιρίες για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

HELIOS, ο «δικός τους ήλιος» θα μπορούσε να πει κάποιος, είναι ο τίτλος του σύγχρονου και πρωτοποριακού προγράμματος που απευθύνεται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και υλοποιείται από το SolidarityNow σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την υποστήριξη της ΕΕ.

To “HELIOS” προσφέρει υπηρεσίες που στοχεύουν στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ανθρώπων στη χώρα και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων: επιδόματα στέγασης, μαθήματα ένταξης και εργασιακή υποστήριξη. Το SolidarityNow μέσα από τα τρία Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, έχει αναλάβει το εκπαιδευτικό κομμάτι του προγράμματος. Συγκεκριμένα, προσφέρει μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικους πρόσφυγες μαθητές, δίνοντας τους τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα.

#εκπαίδευση=#ένταξη

Σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος λειτουργούν τα τρία Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης του SolidarityNow. Το πρώτο κέντρο άνοιξε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2019 και ακολούθησαν τα άλλα δυο σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα στις αρχές του 2020. Συνολικά 450 ενήλικες πρόσφυγες μαθητές είναι εγγεγραμμένοι στα κέντρα, εκ των οποίων οι 150 παρακολουθούν τα μαθήματα σε σταθερή βάση. Κάθε κύκλος σπουδών έχει διάρκεια 6 μήνες και περιλαμβάνει ενότητες σχετικές με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 45% των μαθητών είναι γυναίκες και το 55% άνδρες, ενώ οι τρεις κύριες χώρες καταγωγής των μαθητών είναι η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Παράλληλα, στα κέντρα λειτουργούν χώροι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με στόχο τη διευκόλυνση των γονέων που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, στις 5 Οκτωβρίου, το SolidarityNow δημιούργησε το αφιέρωμα #εκπαίδευση=#ένταξη | #education=#integration δίνοντας φωνή στους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος HELIOS: τους εκπαιδευτικούς. Η εκπαίδευση ενηλίκων, και μάλιστα αλλόγλωσσων, αποτελεί πραγματική πρόκληση. Μπορεί να φαντάζει δύσκολη διαδικασία, ταυτόχρονα όμως είναι πολύ δημιουργική. Απαιτεί πέρα από υπομονή, δημιουργικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη. Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος HELIOS, δε διδάσκουν απλώς ελληνικά στους μαθητές τους, τους ενδυναμώνουν και τους μαθαίνουν όλες αυτές τις δεξιότητες ζωής, που χρειάζεται κάποιος να έχει για να αποκτήσει μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή σε μια νέα χώρα.

«Να τους μεταδώσω την αγάπη μου να μαθαίνω»

«Μου αρέσει να είμαι καθηγήτρια. Αυτό που προσπαθώ να μεταδώσω όμως και στους μαθητές μου από όλο τον κόσμο είναι την αγάπη μου να μαθαίνω. Για να αγαπήσουν κι αυτοί τη μάθηση και να δουν ότι έτσι θα καλυτερεύσουν τη ζωή τη δική τους και των ανθρώπων γύρω τους», μας λέει η Εμμανουέλα, εκπαιδευτικός, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Ένταξης του SolidarityNow στην Αθήνα.

Η Εμμανουέλα αγαπάει πολύ τη δουλειά της, αλλά και την μάθηση σα διαδικασία. Μάλιστα, αποφάσισε να μάθει Φαρσί για να μπορέσει να έρθει και πιο κοντά με τους μαθητές της. Τα μαθήματα στο κέντρα κρύβουν και αρκετές εκπλήξεις. Μια μαθήτρια της Εμμανουέλας πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια του μαθήματος, την απόλυσή της μέσω ενός τηλεφωνήματος. Η γυναίκα αναστατώθηκε, όπως και οι υπόλοιποι μαθητές στην τάξη. Η Εμμανουέλα όμως παρέπεμψε αμέσως την μαθήτριά της στην εργασιακή σύμβουλο του ΔΟΜ και στο λογιστή, όπου πληροφορήθηκε τα δικαιώματά της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η γυναίκα αναζήτησε νέα εργασία και επέστρεψε στα μαθήματα. Η άμεση συνεργασία εκπαιδευτικών και εργασιακών συμβούλων στα Κέντρα Ένταξης του SolidarityNow εξασφαλίζει για τους ανθρώπους ένα πλαίσιο στήριξης απαραίτητο για να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία βλέποντας άμεσα τον θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

.
.
SolidarityNow

«Το ζητούμενο είναι ένα – η πραγματική ένταξη»

«Η κατάλληλη δομή και οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, το συγκεκριμένο βιβλίο, η κουλτούρα της τάξης, η διασύνδεση με εργασιακούς συμβούλους, αποτελούν στοιχεία του “HELIOS” που διευκολύνουν τόσο τη δική μας τη δουλειά, αλλά κυρίως ενισχύουν την υγιή πολυπολιτισμική ανταλλαγή, τη συνεργασία, την ανεκτικότητα» μας λέει η Φωτεινή, εκπαιδευτικός στο Κέντρο Ένταξης στην Αθήνα, η οποία εργάζεται στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών από το 2016.

Για τη Φωτεινή, όλο αυτό το διάστημα που εργάζεται ως εκπαιδευτικός και βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους μαθητές της, «το ζητούμενο είναι ένα – και είναι η πραγματική ένταξη και αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την εκπαίδευση». Έχοντας αυτό στο μυαλό της και στην καρδιά της διδάσκει τους μαθητές της. Το “HELIOS” για εκείνη δεν είναι μόνο το γνωστικό κομμάτι, είναι η προέκταση αυτού, δηλαδή η αξιοποίηση της γνώσης που αποκτούν οι μαθητές. «Τους δίνουμε την ευκαιρία να αποκτήσουν το βασικό εφόδιο, τη γνώση των ελληνικών, αλλά και μια σειρά άλλων δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κοινωνική συμπεριφορά, την επικοινωνία, την οργάνωση και διαχείριση του χρόνου», συμπληρώνει η Φωτεινή.

«Αυτό που εύχομαι στους μαθητές μου, είναι να μη σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν και να μη νιώθουν μόνοι»

H Μαρία Νίνου, εκπαιδευτικός, ξεκίνησε να εργάζεται στο Κέντρο Ένταξης στα Ιωάννινα τον Ιανουάριο του 2020. Μας μιλάει για το αγαπημένο της τμήμα, το Β1, που ετοιμάζεται να δώσει στα μέσα Οκτωβρίου εξετάσεις ελληνομάθειας. Τρία αδέρφια από τη Συρία ένα αγόρι και δύο κορίτσια, που σπουδάζουν στα ΙΕΚ, κατάφεραν μέσα σε μικρό διάστημα να καλύψουν ένα μεγάλο και αρκετά δύσκολο κομμάτι της εξεταστέας ύλης. «Έχουν καταβάλλει μια υπέρμετρη προσπάθεια όχι μόνο τώρα, αλλά από την πρώτη μέρα που ήρθαν στην Ελλάδα. Είναι άνθρωποι με πολύ φιλότιμο και μεγάλη θέληση», μας λέει. Η Μαρία προτιμάει να διδάσκει μεγαλύτερα τμήματα λόγω της αλληλεπίδρασης και της καλύτερης επικοινωνίας που αναπτύσσει με τους μαθητές της.

Αγαπάει πολύ τη δουλειά της και αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι «να ξυπνάω στους μαθητές μου το κίνητρο να προσπαθούν», ενώ αυτό που την απογοητεύει είναι «να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού στέλνει τι δικό της ιδιαίτερο μήνυμα: «Αυτό που εύχομαι στους μαθητές μου, είναι να μη σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν και να μη νιώθουν μόνοι. Στους συναδέλφους μου θα ήθελα να πω να κάνουν τη δουλειά τους με αγάπη γιατί ο μαθητής καταλαβαίνει αν τον νοιάζεσαι πραγματικά».

«Η πραγματική ανταμοιβή είναι όταν βλέπεις την πρόοδο των ανθρώπων»

Η Χρύσα Ζηζοπούλου, εκπαιδευτικός, στο Κέντρο Ένταξης του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει το τμήμα Α1 που απευθύνεται σε ανθρώπους που τώρα μαθαίνουν ελληνικά, καθώς και το τμήμα των αναλφάβητων. Συζητάμε μαζί της για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στη δουλειά της. Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 19 μέχρι και 48 χρονών από διάφορες χώρες, γονείς οι περισσότεροι, που έχουν πια «ξεφύγει» από τη διαδικασία της μάθησης, αυτοί είναι οι μαθητές της. «Οι ενήλικες μαθητές σε σύγκριση με τους ανήλικους, είναι πιο μαγκωμένοι, έχουν την αίσθηση της ντροπής, δύσκολα θα ξεδιπλωθούν. Ωστόσο είναι πιο συνεπείς όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους», μας εξηγεί η Χρύσα.

Η διδασκαλία ενηλίκων, και δη προσφύγων, εκτός από προκλήσεις έχει και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Η Χρύσα μάς μιλάει για την επιμονή μιας γυναίκας, μονογονέας, να μάθει ελληνικά, η οποία έρχεται στο μάθημα μαζί με τη 2 ετών κόρη της. Οι συμμαθητές της χωρίς να φέρουν καμία δυσαρέσκεια έχουν αγκαλιάσει εκείνη και το παιδί της. Ένας άλλος κύριος πάλι, αναλφάβητος, έχει καταφέρει ύστερα από μεγάλη προσπάθεια να διαβάζει τις πινακίδες στο δρόμο, και τις ετικέτες των προϊόντων στο super market. «Λατρεύω αυτή τη δουλειά. Όταν είμαι μέσα στην τάξη νιώθω γεμάτη. Και ύστερα η πραγματική ανταμοιβή είναι όταν βλέπεις την πρόοδο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αρθρώνουν τις πρώτες τους λέξεις. Με αυτούς τους ανθρώπους χτίζεις σχέσεις» μας λέει η Χρύσα.

.
.
SolidarityNow

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα HELIOS

Το SolidarityNow σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), και στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος HELIOS, έχει αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων ένταξης και καθοδήγησης ενηλίκων σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης, που λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

* Το SolidarityNow είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “HELIOS”, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Directorate General for Migration and Home Affairs (DG HOME).

Δημοφιλή