Τhis EU-Vouliweek | EK: Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 9 -13 Νοεμβρίου 2015

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων των Ελληνικών νοικοκυριών και την επιμονή της τρόικας στην αποτυχημένη πολιτική των μνημονίων έθεσε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών Καθηγητής Νότης Μαριάς, παρομοιάζοντάς τον μάλιστα «νέο Πόντιο Πιλάτο».
PaulGrecaud via Getty Images

Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, οι μακροοικονομικές προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της Ένωσης και το προσφυγικό ζήτημα, απασχόλησαν τις Επιτροπές του ΕΚ. Στη μικρή σύνοδο της Ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν επίσης τους αναπτυξιακούς στόχους της Ένωσης για το 2016 και ψήφισαν τις προτάσεις για την ενεργειακή ένωση, τις αερομεταφορές και τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Συζητήθηκαν επίσης, η διεύρυνση και οι ενταξιακές προοπτικές των Βαλκανικών χωρών καθώς και το πρόγραμμα απασχόλησης της Ε. Επιτροπής για το 2016. Ειδικές εκδηλώσεις για την νεανική επιχειρηματικότητα και τις γερμανικές αποζημιώσεις, διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία ελλήνων ευρωβουλευτών. Την εβδομάδα σηματοδότησε η Διεθνής Διάσκεψη της Βαλέτας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2015.

10 Νοεμβρίου 2015

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON): Ανταλλαγή απόψεων για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την Ελλάδα.

O Πρόεδρος της Ευρωομάδας, Jeroen Dijsselbloem και ο Klaus Regling, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), παρευρέθηκαν στην συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας, ενημέρωσε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την χώρα μας, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενστερνιστεί τις διαρθρωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ότι τα προαπαιτούμενα για τις τράπεζες είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει τα κενά ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση. Ο Klaus Regling, απέκλεισε το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πιστωτές να σκεφτούν ελάφρυνση του χρέους ανάλογα με τις ανάγκες και τις μεταρρυθμίσεις. Υποστήριξε δε, ότι η Ελλάδα παραμένει μία ιδιαίτερη περίπτωση σε σχέση με τις τέσσερις από τις πέντε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και έχουν σημειώσει πρόοδο καθιστώντας τους «success stories». Διαβάστε αναλυτικότερα στο ειδικό ενημερωτικό σημείωμα του vouliwatch.

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET): Παρουσίαση της δέσμης μέτρων του 2015 για τη διεύρυνση από τον Johannes Hahn, Επίτροπο αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Επίτροπος JohannesHahn παρουσίασε τη δέσμη μέτρων του 2015 για τη διεύρυνση των υποψήφιων και δυνάμει υποψηφίων χωρών(Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία). Αναφορικά με την Αλβανία, ο Επίτροπος χαιρέτισε την σταθερή πρόοδο των μεταρρυθμίσεων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ωστόσο τόνισε ότι, χρειάζονται περεταίρω πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του κράτους δικαίου, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υποστήριξε ότι υπάρχει καλό επίπεδο νομοθετικής ευθυγράμμισης, όμως «οι αποκαλύψεις για το δημόσιο τομέα δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα υπονομεύεται σοβαρά από πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά». «Μοιραζόμαστε κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις όπως γίνεται οδυνηρά σαφές από τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση» σχολίασε σχετικά με την Τουρκία και συνεχάρη τη χώρα για εντυπωσιακή ανθρωπιστική υποστήριξη σε πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Τέλος, τόνισε ότι «εντείνεται η συνεργασία με την Τουρκία για το Κοινό Σχέδιο Δράσης αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης διαχείριση της μετανάστευσης».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Elmar Brok (ΕΛΚ, Γερμανία) σε δήλωση του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σαφήνεια της νέας μεθοδολογίας», η οποία αξιολογεί την ετοιμότητα των χωρών. Υποστήριξε ότι « η διαδικασία της διεύρυνσης πρέπει να κατευθύνεται ανεξάρτητα από τις διεθνείς εξελίξεις» και πως «δεν πρέπει να αποδυναμωθούν οι προσπάθειες, παρά την συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση». Τόνισε επίσης ότι «η έκθεση για την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη».

«Η σπασμωδική αντίδραση της Τουρκικής κυβέρνησης στη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας φανερώνει αμηχανία», υποστήριξε με σχετική δήλωση ο ΜανώληςΚεφαλογιάννης (ΕΛΚ), καθώς «δεν δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που καταγράφονται με σαφήνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Η Έκθεση Προόδου δείχνει στην Τουρκία το δρόμο της ευρωπαϊκής της ένταξης. Εξαρτάται από την ίδια αν πραγματικά θέλει να τον ακολουθήσει», σχολιάζει.

Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση επιτροπών με αντιπροσωπείες των εθνικών κοινοβουλίων

Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διέλευση των μεταναστευτικών ροών μέσω των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή των: Nikola Poposki, υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, την Roksanda Ninč, υφυπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, την Esen Altuğ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για Θέματα Μετανάστευσης, Ασύλου και Θεωρήσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, τον Volker rk, βοηθό ύπατου αρμοστή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την προστασία των προσφύγων και τον Christian Leffler, αναπληρωτή γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL): Ανταλλαγή απόψεων με Marianne Thyssen, Επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις

Σε ανταλλαγή απόψεων προέβησαν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής EMPL με την Marianne Thyssen, Επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, σχετικά με το πρόγραμμα της Ε. Επιτροπής για το 2016 Το πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες, όπως η δέσμη μέτρων για τη κινητικότητα των εργαζομένων , την ατζέντα για νέες δεξιότητες για την Ευρώπη, το νέο ξεκίνημα για τους εργαζόμενους γονείς, πυλώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα και την παρακολούθηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια.

Σε παρέμβασή της η Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Κωνσταντίνα Κούνεβα, αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «"η σύσταση για τη μακροχρόνια ανεργία" που προετοιμάζεται εντός του 2016 δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τίποτε περισσότερο από μια αρχική καταγραφή των ανέργων, ολίγη συμβουλευτική και στη συνέχεια κινητικότητα...» προσθέτοντας πως «ακόμα και η κ. Thyssen αναφερόμενη στους κοινωνικούς δείκτες παραδέχτηκε ότι, οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών υπονομεύουν την κοινωνική σύγκλιση και τη ζωή όλων των Ευρωπαίων».

Ημερίδα για την Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας από τον Στέλιο Κούλογλου.

«Να αφήσουμε τα λόγια και να ξεκινήσουμε τα έργα για να δώσουμε προτάσεις και διεξόδους στους νέους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά» Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε ο Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Στέλιος Κούλογλου, την ημερίδα για την Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, την οποία διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ημερίδα για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

11 Νοεμβρίου 2015: Σύνοδος Μικρής Ολομέλειας

Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης 2016: Απόφαση που εγκρίθηκε σχετικά με τη δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Ανταλλαγή απόψεων πραγματοποίησαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της μικρής συνόδου της Ολομέλειας, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ε. Επιτροπής Valdis Dombrovskis, σχετικά με την δέσμη μέτρων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα και την επικείμενη Ετήσια ανασκόπηση των αναπτυξιακών στόχων για το 2016.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντιπρόεδρος της Ε. Επιτροπής ανέφερε τρεις βασικούς άξονες προτεραιοτήτων για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που αφορούν στην ενίσχυση των επενδύσεων , την δέσμευση των κρατών μελών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τον στόχο για χρηματοπιστωτική υπευθυνότητα.

O Αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, απηύθυνε ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Επίτροπο, σχετικά με τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας, εάν αυτά παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες καθώς και γιατί δεν αναλαμβάνει δράση η Ε. Επιτροπή στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σχολίασε επίσης το ζήτημα της λογοδοσίας της Ε. Επιτροπής, τονίζοντας :«Πότε επιτέλους θα δεχθείτε το πρόγραμμα για την Ελλάδα να μη συζητείται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες, σε Κομισιόν και Eurogroup, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο;»

Την υπεραισιόδοξη οπτική του σχεδίου Juncker αλλά και την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας, υπογράμμισε με παρέμβασή ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος (GUE-NGL).

Χρηματοδότηση δύο νέων καταπιστευματικών ταμείων της ΕΕ για την Συρία και την Αφρική και συνεισφορές των κρατών μελών σε αυτά τα ταμεία.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην μικρή σύνοδο της Ολομέλειας με την Αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής Kristalina Georgieva και τον εκπρόσωπος της Προεδρίας του Συμβουλίου του Λουξεμβούργου στην ΕΕ Nicolas Schmit, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη χρηματοδότηση δύο νέων καταπιστευματικών ταμείων της ΕΕ για την Συρία και την Αφρική και κάλεσαν τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους ,να πληρώσουν για τις ευρωπαϊκές δράσεις που αφορούν τη μετανάστευση και έχουν συμφωνηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ.

Σε σχετική παρέμβαση, η Μαρία Σπυράκη (ΕΛΚ), τόνισε ότι πρέπει τα δύο ταμεία στήριξης των προσφύγων να χρηματοδοτηθούν άμεσα ώστε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία και την Αφρική να μπορούν να μένουν κοντά στις εστίες τους.

Ψηφοφορία: Η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε συνέχεια συζήτησης στην ολομέλεια στις 27 Οκτωβρίου, το ΕΚ υιοθέτησε την πρόταση για την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου της ΕΕ με 315 ψήφους υπέρ, 234 κατά και 55 αποχές. Σύμφωνα με την επίσημη πρόταση ψηφίσματος, το ΕΚ ζητά, «να κατεβαίνουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άτομα που έχουν επιλεχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ("Spitzenkandidaten"), να δοθεί η δυνατότητα από όλα τα κράτη μέλη στους πολίτες τους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν, να καθιερωθεί κοινή ελάχιστη ηλικία δυνατότητας ψήφου (κατά προτίμηση από το 16ο έτος ηλικίας, όπως ισχύει στην Αυστρία) και επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Συζήτηση και Ψηφοφορία: Η μελλοντική δέσμη για τις αεροπορικές μεταφορές

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν και ενέκριναν έναν κανονισμό που αφορά στη μελλοντική δέσμη για τις αεροπορικές μεταφορές με 428 ψήφους υπέρ, 149 κατά και 53 αποχές. Σύμφωνα με το ΕΚ, «Οι αερομεταφορές, αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη και έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομία της ΕΕ. Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους αλλά και για να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να ανανεωθούν».

12 Νοεμβρίου 2015

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON):Νομισματικός διάλογος και δημόσια ακρόαση με τον Mario Draghi, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, Mario Draghi, συζήτησε με τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης αλλά και τις προτεραιότητες της ΕΚΤ αναφορικά με τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα επιτόκια και τους τρόπους για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση παραδέχτηκε ότι τα «δεδομένα επιβεβαιώνουν πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης προχωρά με μέτριο βαθμό» και πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, θα μπορούσε να παραταθεί πέραν του Σεπτεμβρίου 2016 ενώ άλλα μέσα θα μπορούσαν επίσης να ενεργοποιηθούν για να ενισχυθεί ο αντίκτυπος του προγράμματος εάν είναι αναγκαίο. Τέλος υπογράμμισε ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περεταίρω βήματα, εάν η προοπτική του πληθωρισμού αποδυναμωθεί» ενώ σε ενδεχόμενο κινδύνου του μεσοπρόθεσμου στόχου σταθερότητας των τιμών, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής της για να διασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί ο κατάλληλος βαθμός σταθερότητας. Η ΕΚΤ, θα επανεξετάσει την νομισματική πολιτική στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Σε αναφορά του για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποιήση των ελληνικών τραπεζών θα διευκολύνει την χαλάρωση των capital controls ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί το συνολικό ποσό των 25 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον, τα ελληνικά ομόλογα να είναι μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και σημείωσε ότι, ο ρόλος της ΕΚΤ στο Κουαρτέτο «δεν θα διαρκέσει για πάντα».

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων των Ελληνικών νοικοκυριών και την επιμονή της τρόικας στην αποτυχημένη πολιτική των μνημονίων έθεσε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών Καθηγητής Νότης Μαριάς, παρομοιάζοντάς τον μάλιστα «νέο Πόντιο Πιλάτο».

Ειδική Εκδήλωση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις από τον Νότη Μαριά

Με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, Καθηγητή Νότη Μαριά, πραγματοποιήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκδήλωση μνήμης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. η οποία επικεντρώθηκε στις θηριωδίες που υπέστησαν μαρτυρικά χωριά της Κρήτης από τα στρατεύματα κατοχής. Έπειτα από την αποδοχή της πρότασης του Νότη Μαριά, στη συνεδρίαση της συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών, να κρίνει παραδεκτήτην Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις, «ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος να κληθεί η Γερμανία επισήμως για πρώτη φορά να λογοδοτήσει για την παράνομη και προκλητική της άρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα» σχολίασε ο ευρωβουλευτής.

Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής για τη Μετανάστευση, Βαλέτα, 11-12 Νοεμβρίου 2015

Μία διεθνής διάσκεψη κορυφής για τη μετανάστευση μεταξύ της ΕΕ, αφρικανικών και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών διεξήχθη στη Βαλέτα, στις 11-12 Νοεμβρίου 2015, με στόχο να συζητηθούν οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες της μετανάστευσης, αλλά και να αναγνωριστεί ότι, η μετανάστευση αποτελεί κοινή ευθύνη των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Η διάσκεψη επικεντρώθηκε σε πέντε άξονες προτεραιοτήτων που αφορούν: στην καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτίων με την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, στην καλύτερη προώθηση και οργάνωση των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης, στην ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, ιδίως δε των ευπαθών ομάδων, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών και στη στενότερη και καλύτερη συνεργασία για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, MartinSchulz, απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή αλλά και να εφαρμόσουν τις υφιστάμενες δεσμευτικές αποφάσεις για τις μετεγκαταστάσεις. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, περιέγραψε πώς βίωσε την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων και τόνισε: «Αν αυτά τα πρώτα βήματα δεν συνεχίσουν με χιλιάδες μετεγκαταστάσεις τις επόμενες ημέρες, σε όλα τα κράτη μέλη, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να διαχειριστούμε την κατάσταση». Όσον αφορά την Τουρκία, υποστήριξε ότι «θα καλωσόριζε μια ενημέρωση από την Ε. Επιτροπή σχετικά με τις τελευταίες συνομιλίες και για την εφαρμογή των συμφωνιών με πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας και υπευθυνότητα, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία για τη φιλοξενία ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω της Συρίας σύγκρουση, αλλά αναγνωρίζοντας επίσης τη σχετική ελευθερία με την οποία, απερίσκεπτη εμπορία ανθρώπων λαμβάνει χώρα σε μαζική κλίμακα σε πολύ σύνορά μας».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Κιούλια

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δημοφιλή