ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2018 13:01 EET | Updated 28/12/2018 17:40 EET

HΠΑ: Το «shutdown» παρατείνεται μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα

Δημοσκόπηση: Οι Αμερικανοί θεωρούν πως φταίει ο Τραμπ για τις εξελίξεις

ASSOCIATED PRESS

Άκαρπες απέβησαν για μια ακόμα φορά οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για να δοθεί τέλος στην αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, η οποία θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι την άλλη εβδομάδα.

Έπειτα από μια ολιγόλεπτη συνεδρίαση, η Γερουσία αποφάσισε ομόφωνα να διακόψει τις εργασίες της μέχρι την Δευτέρα 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και να επανέλθει στην εξέταση του νόμου περί του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου από τις 16:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας).

Το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η χρηματοδότηση του τείχους που θέλει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να εγερθεί στα νότια σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, έχει οδηγήσει σε μερική παράλυση το ομοσπονδιακό κράτος επί 6 μέρες.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη εκπρόσωπος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί απέχουν ακόμη πάρα πολύ στις διαπραγματεύσεις για το πώς θα αρθεί το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει στη συνεχιζόμενη αναστολή της λειτουργίας μέρους του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους.

Η δήλωση έγινε περί το τέλος της έκτης ημέρας του shutdown, για το οποίο νωρίτερα χθες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την αντιπολίτευση, η οποία κατ′ αυτόν επιδίδεται σε «συστηματική κωλυσιεργία» ― όπως υποστήριξε μέσω Twitter - ενώ ο Λευκός Οίκος επισήμανε πως ενώ «ο πρόεδρος και η ομάδα του έμειναν τα Χριστούγεννα στην Ουάσινγκτον ελπίζοντας ότι θα διαπραγματεύονταν μια συμφωνία για να τερματιστεί η επικίνδυνη κρίση στα σύνορα, να προστατευθούν οι αμερικανικές κοινότητες και να ξανανοίξει η κυβέρνηση», απεναντίας «οι Δημοκρατικοί πήγαν σπίτια τους».

Κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, το μόνο λογικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως «το Δημοκρατικό Κόμμα επιλέγει να κρατάει την κυβέρνησή μας κλειστή για να προστατεύει τους παράνομους μετανάστες, αντί για τον αμερικανικό λαό».

Ο Τραμπ επιμένει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να αντιμετωπίσουν το «έγκλημα μεγάλης κλίμακας». Απαιτεί κονδύλια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί το κόστος της επόμενης φάσης της κατασκευής του. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο λένε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν τίποτα τέτοιο, κάνοντας λόγο περί πολιτικών παιγνιδιών και κατασπατάλησης των χρημάτων των φορολογούμενων.

Οι Αμερικανοί επιρρίπτουν τις ευθύνες στον Τραμπ

Στο μεταξύ περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν υπεύθυνο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από όσους κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για την αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, υποδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που μεταδόθηκε την Πέμπτη, ενώ το shutdown διένυε την έκτη του ημέρα κι όδευε να συμπληρώσει μία εβδομάδα χωρίς το τέλος του να φαίνεται έστω αμυδρά στον ορίζοντα.

Το 47% των ενηλίκων Αμερικανών θεωρεί υπεύθυνο τον Τραμπ, ενώ το 33% κατηγορεί τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, κατέδειξε η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την 21η ως την 25η Δεκεμβρίου, δηλαδή κυρίως αφότου άρχισε η αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ. Το 7% επιρρίπτει την ευθύνη στους Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου, στα αγγλικά, με δείγμα 2.440 πολίτες σε όλες τις ΗΠΑ: 946 πολίτες που δήλωσαν ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, καθώς και 846 που δήλωσαν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών. Έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2 εκατοστιαίων μονάδων για όλο το δείγμα και ±4 μονάδων για τις δύο υποκατηγορίες του.

Nέες απειλές από τον Αμερικανό πρόεδρο

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε εκ νέου την Παρασκευή να κλείσει τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό αν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν δεχθούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός τείχους, μια διαφορά που έχει προκαλέσει μερική παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τις 22 Δεκεμβρίου.

«Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε πλήρως το Νότιο Σύνορο αν οι Κωλυσιεργοί Δημοκρατικοί δεν μας δώσουν τα χρήματα για να τελειώσουμε το τείχος & επίσης να αλλάξουμε τους γελοίους νόμους για τη μετανάστευση που έχει φορτωθεί η χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, HuffPost.com)