CULTURE
10/01/2020 07:16 EET

HuffPost Weekend: «Λεπορέλλα» και τζαζ με τον σπουδαίο Νιλς Πέτερ Μολβάερ

Η νέα όπερα του Γιώργου Κουρουπού από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, Μπετόβεν και Σούμπερτ και εναλλακτικά «Chicago».

 

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου

Αφιέρωμα στον Charlie Parker, Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζει τη σειρά μουσικών παραστάσεων Jazz στο Μουσείο, μία σειρά συναυλιών-αφιέρωμα στις εμβληματικές μορφές της τζαζ που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και επηρέασαν την εξέλιξη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία φορά τον μήνα, η τζαζ συναντά τις εικαστικές τέχνες στο μουσείο και μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι στην ιστορία του είδους.

Ο πρώτος κύκλος της σειράς μουσικών παραστάσεων Jazz στο Μουσείο ολοκληρώνεται με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον θρυλικό Charlie Parker από τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα και το κουαρτέτο του.

Η μουσική του Charlie Parker, ο ήχος και ο τρόπος παιξίματος του σαξοφώνου του έφεραν πραγματική επανάσταση στον χώρο της τζαζ. Αυτό ακριβώς το πάθος για την τζαζ του Parker ενώνει τους μουσικούς της σύνθεσης του Dimitris Tsakas Quartet οι οποίοι, θέτοντας στο επίκεντρο τη μουσική κληρονομιά του Parker, συνθέτουν, δημιουργούν και αυτοσχεδιάζουν επί σκηνής. 

Στη συναυλία του στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, εκτός από τις συνθέσεις του εμβληματικού Charlie Parker, το κουαρτέτο θα παρουσιάσει και αυθεντικές τζαζ μελωδίες από τις κυκλοφορίες των μελών του.

Ο δεύτερος κύκλος, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, είναι αφιερωμένος στις κινηματογραφικές μελωδίες των Cole Porter, George Gershwin, Michel Legrand, Nino Rota και Ennio Morricone.

Παίζουν οι μουσικοί:

Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνο
Γιώτης Σαμαράς, κιθάρα
Κίμωνας Καρούτζος, κοντραμπάσο
Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, ντραμς

Info:

Αμφιθέατρο, Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Εισιτήρια: 20€ // B&E Members: 16€

Στην σκηνή ο Δημήτρης Τσάκας στις 20:30

 

«Blink», Faust

Το Blink είναι η ιστορία δύω νέων ανθρώπων, της Σόφι και του Τζόνα, οι οποίοι ζουν στο σύγχρονο Νότιο Λονδίνο. Δύο νέοι στην πρώτη μετεφηβική τους νιότη οι οποίοι μετακόμισαν στη μεγάλη πόλη από την επαρχία για να αποδράσουν από τα οικογενειακά τους τραύματα. Κατοικούν στο ίδιο κτήριο και ξεκινούν μέσω μιας κάμερας- οθόνης ενδοεπικοινωνίας μια ιδιόρρυθμη κι ανομολόγητη σχέση.

Είναι ο τρόπος τους να εκφράσουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον. Ένα ατύχημα στο δρόμο θα τους φέρει πιο κοντά, αναγκάζοντάς τους να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. Το πόσο κοντά θα έρθουν όμως, είναι το βασικό ζήτημα που θέτει το έργο. Το ερώτημα αν η Σόφι και ο Τζόνα είναι ικανοί να ομολογήσουν και να ζήσουν έναν έρωτα. 

Η ανικανότητα τους να επικοινωνήσουν, η αναπηρία τους να εκφράσουν την ερωτική τους επιθυμία, και η ανάγκη επιστράτευσης ενός ηλεκτρονικού γκάτζετ ώστε να ανακαλύψει ο ένας τον άλλον.

Αν και ούτε αυτό δίνει τη λύση και ουσιαστικά ενισχύει την αποξένωση, όλα μαζί και καθένα ξεχωριστά συνοψίζουν τις προβληματικές ανθρώπινες σχέσεις της εποχής μας, και μιας γενιάς που μεγαλώνει στις χαώδεις και απρόσωπες μεγαλουπόλεις αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητα της με απάθεια, ανίκανη  να κάνει το επόμενο βήμα. 

ΠαίζουνΠαναγιώτα Βιτετζάκη και Θάνος Λέκκας 

Info:

Από 10 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2020 

Στην σκηνή: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21:00 // Κυριακή 18:00

Εισιτήρια: 12 € κανονικό // 10 € φοιτητικό

 

 Νιλς Πέτερ Μολβάερ, Half Note Jazz Club

Ο Νορβηγός τρομπετίστας Nils Petter Molvaer είναι μια περίπτωση καλλιτέχνη που από τη δική του οπτική έχει χαράξει το μέλλον της σύγχρονης τζαζ σε τέτοιο βαθμό που η μουσική του να χαρακτηρίζεται με τον όρο «future jazz».

Η αλήθεια είναι ότι ο Molvaer παίρνει τα πράγματα από εκεί που τα άφησε ο Miles Davis και δημιουργεί κατευθύνσεις στη σύγχρονη μουσική που να μην περιορίζονται παρά μόνο από τα όρια της δημιουργικής φαντασίας.

Τον γνωρίσαμε μέσα από το γκρουπ της πρώιμης nu jazz που είχε δημιουργήσει ο μπασίστας Arild Andersen με το όνομα Masqualero και τις ηχογραφήσεις του στην ECM. Στην ίδια αυτή εταιρία του διάσημου παραγωγού Manfred Eicher o Nils Petter Molvaer έβγαλε το 1998 τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, «Khmer», που ήταν μια επιτυχής μείξη της τζαζ με την electronica και, ταυτόχρονα, μία πολύ καλή και ισορροπημένα πρωτοποριακή καλλιτεχνική τάση που διεύρυνε τους ορίζοντες της σύγχρονης τζαζ πρακτικής. 

Ο Molvaer συνεχίζει σ’ αυτόν τον δρόμο της μείξης τζαζ, ροκ, ηλεκτρονικής, χιπ χοπ και άλλων στοιχείων που περνούν μέσα από το προσωπικό του φίλτρο έχοντας μια μακρόχρονη δημιουργική συνεργασία με τον επίσης Νορβηγό κιθαρίστα Eivind Aarset, έναν μουσικό ευρείας αντίληψης και, ουσιαστικά, no wave πρακτικής που κινείται αποτελεσματικά σε όλη τη γκάμα, από ποπ μέχρι αβάν γκαρντ.

Μαζί, και με την παρέμβαση δισκογραφικών εταιριών με ανοιχτούς ορίζοντες και οπτικές για τη σύγχρονη τζαζ, όπως η Thirsty Ear και η OKeh, η μουσική του Molvaer έχει βρει μια περίοπτη θέση. Ο Molvaer, ο Aarset και ο Ελβετός ντράμερ Samuel Rohrer θα μας ταξιδέψουν σε μουσικούς κόσμους που ξεφεύγουν από τη φαντασία μας.

Παίζουν οι μουσικοί: 

Nils Petter Molvaer: τρομπέτα, ηλεκτρονικά, Eivind Aarset: κιθάρα, ηλεκτρονικά, Samuel Rohrer: ντραμς, κρουστά

Info:

Εισιτήρια: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη)
Στην σκηνή: Παρασκευή και Σάββατο 22:30 // Κυριακή 21:30

 

Κώστας Χατζής, Σφίγγα

Ο Κώστας Χατζής επιστρέφει στη Σφίγγα και παρουσιάζει ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, μέσα από τη λυρικότητα και την ευαισθησία των στίχων και της μουσικής των τραγουδιών, που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.

Μαζί του τραγουδούν η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Παγιάτης. 

Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός και ερμηνευτής Κώστας Χατζής, σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, υπηρετώντας πιστά και με διεισδυτικό λόγο το κοινωνικό τραγούδι για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Με ένα τρόπο ξεχωριστό - μ’ εκείνη την ιδιαίτερη «βραχνάδα» στη φωνή του - όταν βρίσκεται απέναντι στο κοινό επικοινωνεί μ’ έναν μοναδικό τρόπο μαζί του.  

Με το άκουσμα των στίχων «Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά η μοναξιά τους παγώνει…»  λίγοι - έως ελάχιστοι - είναι εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τον ιδανικό ερμηνευτή τους!

Ο Κώστας Χατζής είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Με την κιθάρα και την ιδιότυπη φωνή του ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που τραγούδησε μπαλάντες με κοινωνικό περιεχόμενο.  Πολλά τραγούδια του έχουν μείνει κλασικά: 

«Απ’ τ’ αεροπλάνο», «Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά…», «Ο Στρατής», «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», «Δε βαριέσαι αδερφέ», «Κι ύστερα», «Η αγάπη όλα τα υπομένει» και τόσα άλλα! 

Info:

Παρασκευή 10, 17 και 24 Ιανουαρίου

Εισιτήρια: 13 ευρώ στο μπαρ με μπύρα ή κρασί

Στην σκηνή στις 22:30

Σάββατο 11 Ιανουαρίου

Ελένη Τσαλιγοπούλου, Πειραιώς 131

Τελικά και μετά από αναβολή λίγων ημερών μετά τη διάρρηξη στη Μουσική Σκηνή Πειραιώς 131, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η Ελένη Τσαλιγοπούλου ξεκινά τις εμφανίσεις της

Μαζί της ο νέος τραγουδοποιός Γιάννης Παπαγεωργίου.

Η ιδέα, η επιμέλεια του προγράμματος και τα video, ανήκουν στον Χρήστο Παπαμιχάλη

Bogaz Musique: 

Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου - κιθάρες

Αριστείδης Χατζησταύρου - κιθάρες

Άκης Κατσουπάκης - πιάνο, synth

Απόστολος Τσαρδάκας - κανονάκι, μπαγλαμάς

Τζώρτζης Μαυροειδής - τρομπέτα, μπάσο

Αλέκος Σπανίδης - τύμπανα

Info:

Για όλα τα Σάββατα του Ιανουαρίου

Εισιτήρια: Ορθίων: 15€ // Καθήμενων : A’ Ζώνη : 25€ // B’ Ζώνη : 20€

Στην σκηνή στις 22:00

 

«Λεπορέλλα», Εθνική Λυρική Σκηνή

Με τη νέα όπερα «Λεπορέλλα» του Γιώργου Κουρουπού, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, ξεκινά το 2020 για την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το λιμπρέτο, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του μεγάλου Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, υπογράφει η διακεκριμένη ποιήτρια και λογοτέχνης Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Σκηνοθετημένη σαν υποβλητικό δραματικό θρίλερ, μέσα σε ένα αφαιρετικό σκηνικό που παραμένει πιστό στο πνεύμα της νουβέλας, η «Λεπορέλλα» είναι ένα ψυχογράφημα που εξερευνά τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας αλλά και μια μοναδικά δυνατή και συγκινητική ιστορία για τους ανθρώπους που δεν αγαπήθηκαν.

Στη Βιέννη στα τέλη του 19ου αιώνα, στο αρχοντικό ενός βαρόνου, μια φιλάργυρη, γεροντοκόρη υπηρέτρια ζει τον ανεκπλήρωτο έρωτα για το αφεντικό της, εξυπηρετώντας τις ανήθικες επιθυμίες του και κρυφακούγοντας πίσω απ’ τον τοίχο. Οι συνέπειες των πράξεών της όμως θα είναι καταστροφικές.

Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή του Πάρι Μέξη, ενός πολυδιάστατου δημιουργού με διεθνή παρουσία στην όπερα και ιδιαίτερη αισθητική ματιά. 

Παίζουν

Λεπορέλλα: Ειρήνη Καράγιαννη (11, 17, 25/1) // Άρτεμις Μπόγρη (12, 18, 26/1)

Βαρόνος: Τάσος Αποστόλου

Βαρόνη: Μυρσίνη Μαργαρίτη

Χίλντα: Βάσια Ζαχαροπούλου

Χάνα: Νίκη Χαζιράκη

Τραγουδίστρια όπερας: Εβίτα Χιώτη

Άντον: Πέτρος Μαγουλάς

Συμμετέχει ενδεκαμελές ενόργανο σύνολο και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Info:

Εναλλακτική Σκηνή

Ημερομηνίες υπόλοιπων παραστάσεων: 12, 17, 18, 25 και 26 Ιανουαρίου

Εισιτήρια: 15€ και 20€ // Φοιτητικό: 10€

Στην σκηνή στις 20:30 // Κυριακή στις 19:00

 

«Chicago», Θέατρο Ολύμπια - Μαρία Κάλλας

 

Κυριακή 12 Ιανουαρίου

Spiral Trio, Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το αναγνωρισμένο τζαζ σχήμα Spiral Trio, αρχίζοντας την ευρωπαϊκή του περιοδεία από το ΚΠΙΣΝ, ξεναγεί το κοινό σε απρόβλεπτους μουσικούς χώρους μέσω μιας περιπετειώδους, αυτοσχεδιαστικής περιδιάβασης.

Μετά από επτά χρόνια μουσικής παρουσίας στη σύγχρονη τζαζ σκηνή της Ευρώπης και μία δισκογραφική κυκλοφορία, το τρίο, έρχεται στο ΚΠΙΣΝ για να παρουσιάσει πρωτότυπες συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκο και τη μέχρι τώρα πορεία του, αλλά και τζαζ standards όπως τα Once Upon a Summertime και If I Should Lose You, που θα λειτουργήσουν ως αφετηρία για δημιουργικούς αυτοσχεδιασμούς.

Με επιρροές από τους μεγάλους του είδους και σαφείς αναφορές στην παράδοση του τζαζ playing, η μουσική προσέγγιση του Spiral Trio επικεντρώνεται στο διαρκές παιχνίδι αυτοσχεδιασμού μεταξύ των μουσικών (interplay), μία πρακτική στην οποία έχουν διακριθεί όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά.

Η μουσική συνομιλία των μελών του τρίο προσφέρει στους ακροατές μια ανεπανάληπτη live εμπειρία γεμάτη φαντασία και απροσδόκητες μουσικές εικόνες, όπου τον πρώτο ρόλο παίζει το αναπάντεχο.

Παίζουν οι μουσικοί:

Σπύρος Μάνεσης, πιάνο

Αρίων Γυφτάκης, κοντραμπάσο

Αναστάσης Γούλιαρης, ντραμς

Info:

Στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Εισιτήρια: 5 ευρώ

Στην σκηνή στις 21:00

 

Μπετόβεν και Σούμπερτ, Μέγαρο Μουσικής

Οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου υποδέχονται το 2020 –έτος εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν– με μια συναυλία σε όργανα εποχής αφιερωμένη στον σπουδαίο γερμανό μουσουργό αλλά και στον μεγάλο αυστριακό ομότεχνό του Φραντς Σούμπερτ.

Tο φημισμένο αθηναϊκό σύνολο παρουσιάζει δύο λαμπερά αριστουργήματα της κλασικής Βιέννης: τη διονυσιακή Εβδόμη του Μπετόβεν και τη μεγαλοπρεπή Συμφωνία αρ. 2 σε σι ύφεση μείζονα D 125 του Φραντς Σούμπερτ.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας, επιστρέφουν στα όργανα εποχής των αρχών του 19ου αιώνα, όργανα παρόμοια με αυτά που είχαν τότε στη διάθεσή τους οι συνθέτες, όταν έγραφαν τα έργα τους. Ο ήχος τους διαφέρει κατά πολύ από αυτό των σύγχρονων οργάνων και απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες από τους μουσικούς. Ετσι λιοπόν, οι ερμηνείες αποκτούν νέα διάσταση, ενώ λειτουργούν λίγο και σαν ταξίδι μέσα στο χρόνο: μας οδηγούν σε ένα ηχητικό ιδεώδες μιας άλλης εποχής. 

Η πολυσχιδής και διεθνώς διακεκριμένη ελληνική ορχήστρα έχει μαγέψει το φιλόμουσο κοινό σε όλη την Ευρώπη μέσα από τις ερμηνείες της σε όργανα εποχής, τόσο στην μπαρόκ όσο και στην κλασική εργογραφία, ενώ οι δισκογραφικές καταθέσεις της σε σχετικό ρεπερτόριο θεωρούνται ηχογραφήσεις αναφοράς σε όλο τον κόσμο. 

Ο Σούμπερτ έγραψε τη Δεύτερη Συμφωνία του μεταξύ 1814 και 1815. Το έργο διακρίνεται για την εξωστρέφεια και τη δεξιοτεχνική του λαμπρότητα, καθώς απαιτεί από τους μουσικούς μεγάλες ταχύτητες σε περάσματα και φωτεινό ήχο. Με τη μελωδικότητα και την τρυφερότητα που διακρίνει τον Σούμπερτ, συνυπάρχει ένα στοιχείο ροσινιάνικης ιταλικής διάθεσης που παιχνιδίζει μαζί με αιθέριες μελωδίες και πλούσια ορχηστρικά ηχοχρώματα. 

Η περίφημη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92 του Μπετόβεν αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς ρεπερτορίου. Είναι μια σύνθεση γεμάτη από τη χαρά της ζωής που έχει αγαπηθεί από γενιές και γενιές ακροατών. Ο Βάγκνερ μάλιστα την είχε χαρακτηρίσει ως «αποθέωση του χορού». 

Info:

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Εισιτήρια: 9 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, 65+) // 12 ευρώ // 18 ευρώ // 25 ευρώ // 28 ευρώ // 30 ευρώ // 35 ευρώ

Στην σκηνή στις 20:30