HuffPost Weekend: «Νεφέλες» στην Επίδαυρο, «Δαναΐδες» του Κάλβου και Γυναίκες σε δράση

Λίγες, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι επιλογές του τριημέρου.

Αριστοφανικές «Νεφέλες» διά χειρός Δημήτρη Καραντζά στην Επίδαυρο και «Δαναΐδες» στην Μικρή Επίδαυρο. Η «Ορέστεια» του Εθνικού Θεάτρου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, η Εθνική Ορχήστρα της Κίνας στο Ηρώδειο και Park your Cinema με αγαπημένες κινηματογραφικές ηρωίδες στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο.

Παρασκευή 2 Αυγούστου

Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάζονται στην Επίδαυρο 2 & 3 Αυγούστου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και μετάφραση Γιάννη Αστερή. Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα, σ’ ένα αέναο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταμορφώσεων.

Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. και μας αφηγούνται την περιπέτεια ενός ”καθημερινού ανθρώπου” ,του Στρεψιάδη , που προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από τα χρέη του.

Αρχικά, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να πείσει τον καλοαναθρεμμένο του γιο , Φειδιππίδη , που είναι και η αιτία των χρεών του ,να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος αρνείται, αποφασίζει -παρά την ηλικία του-να σπουδάσει ο ίδιος.

Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των Νεφελών και τον Σωκράτη ,αλλά πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως .Μην έχοντας άλλη λύση , αναγκάζει τον Φειδιππίδη να σπουδάσει με το ζόρι. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση Δίκαιου και Άδικου Λόγου, για το ποιος από τους δύο μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση . Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής και ο Φειδιππίδης μεταμορφώνεται σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο.

Ξέροντας ότι έχει πια κάποιον να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο ,ο Στρεψιάδης διώχνει κακήν κακώς τους δανειστές του και διοργανώνει μια γιορτή όπου θα διαπιστώσει τα “καλά” της εκπαίδευσης του γιου του. Σε μια αντιδικία τους ο Φειδιππίδης αρχίζει να τον ξυλοφορτώνει, έχοντας μάλιστα “ατράνταχτα” επιχειρήματα, και ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο του Σωκράτη σ’ ένα από τα πιο αινιγματικά και τραγικά φινάλε στην αριστοφανική δραματουργία.

φεστιβαλ επιδαυρου

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Παραγωγή: «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ»

φεστιβαλ επιδαυρου

Παίζουν

Στρεψιάδης - Γιώργος Γάλλος
Σωκράτης - Νίκος Καραθάνος
Ποιητής - Χρήστος Λούλης

Δικαίος Λόγος - Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Άδικος Λόγος - Θεοδώρα Τζήμου
Φειδιππίδης - Αινείας Τσαμάτης
Μαθητές - Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος
Δανειστής - Γιάννης Κλίνης
Κορυφαίες - Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη,
Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου

Χορός (με αλφαβητική σειρά)

Αλεξάνδρα Αϊδίνη,Ευδοξια Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας,Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Εμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ:
https://bit.ly/2LWQsWk

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 20€ κανονικό και 15€ μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητικά, ΑμεΕΑ και παιδικό)

φεστιβαλ αθηνων

H δραματοποίηση του μύθου των Δαναΐδων από τον Ανδρέα Κάλβο που παρουσιάζεται στις 2 και 3 Αυγούστου, στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στην ορχήστρα της Μικρής Επιδαύρου, τρεις ηθοποιοί και μια μεσόφωνος αναμετρώνται με το καλβικό σύμπαν, όπου συγκατοικούν, σε μια ευαίσθητη ισορροπία, η δραματουργία και η ποίηση.


Με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, τη Λένα Παπαληγούρα και τον Άρη Μπαλή.
Τραγουδά η Άρτεμις Μπόγρη.

Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Αυγούστου το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει στην Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, την μοναδική σωζόμενη τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια.

2 Αυγούστου: Αγαμέμνων

3 Αυγούστου: Χοηφόροι – Ευμενίδες

Πάτροκλος Σκαφίδας

Αγαμέμνων

Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Ο Αγαμέμνων, το πρώτο έργο της τριλογίας, είναι η αρχή μιας πολυεπίπεδης θεατρικής σύλληψης που με όχημα το μύθο του Τρωικού πολέμου ρίζωσε στο παρόν που γράφτηκε (την Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.) και από τότε ριζώνει σε κάθε παρόν. Μετά από δέκα χρόνια ο βασιλιάς επιστρέφει από τον τρομερότερο των πολέμων νικητής για να δολοφονηθεί στο σπίτι του από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα. Δέκα χρόνια αναμονής για ένα τέτοιο έγκλημα. Σ’ ένα ποιητικό σύμπαν σαν αυτό, όπου ο άνθρωπος είναι άλυτο αίνιγμα και η ανθρώπινη πράξη δεν συμβαίνει κάτω από άδειους ουρανούς, θύτης και θύμα εναλλάσσουν ρόλους. Την εναλλαγή αυτή παρακολουθεί μια άρχουσα τάξη που σιωπά, ώσπου χάνει τελικά όχι μόνο τη δύναμή της, αλλά και την ίδια την υπόστασή της. Ποιος έχει δικαίωμα στο έγκλημα και από πού αντλεί το δικαίωμα αυτό;

Tαυτότητα παράστασης

Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Κοστούμια: Πάρις Μέξης

Κίνηση: Μαρία Σμαγιέβιτς (Maria Smaevich)

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Εφη Χριστοδουλοπούλου

Βοηθός κινησιολόγου: Ειρήνη Κλέπκου

Παίζουν (αλφαβητικά)

Δημήτρης Γεωργιάδης: Κήρυκας

Στέλιος Ιακωβίδης: Φρουρός

Δέσποινα Κούρτη: Κασσάνδρα

Αλέξανδρος Λογοθέτης: Αίγισθος

Αργύρης Ξάφης: Αγαμέμνων

Εύη Σαουλίδου: Κλυταιμνήστρα

Χορός ανδρών (αλφαβητικά)

Θανάσης Βλαβιανός, Πάρις Θωμόπουλος, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νίκος Καρδώνης, Κωστής Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Νταλιάνης, Θέμης Πάνου, Στρατής Πανούριος

Χοηφόροι

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Το δεύτερο μέρος της Ορέστειας, τοποθετείται χρονικά 10 χρόνια περίπου μετά το τέλος του Αγαμέμνονα. Εδώ χτυπά η αιμάτινη καρδιά της τριλογίας. Το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί για την έλευση του Ορέστη, του νεαρού εκδικητή που οφείλει να ανταποκριθεί στον πανάρχαιο νόμο του καθήκοντος και να ανταποδώσει αίμα στο αίμα. Ο νεκρός πατέρας ζητά εκδίκηση και η παρουσία του στο έργο είναι εξίσου ισχυρή, με διαφορετικό τρόπο φυσικά, όπως και στον Αγαμέμνονα. Το τοπίο στις Χοηφόρους είναι ζοφερό και απειλητικό. Ένα νέο κράτος υπό το καθεστώς βίας, τρομοκρατίας και φοβικής σιωπής - το ζευγάρι των σφετεριστών, και παράνομων εραστών, που έχει κλέψει με δόλο την εξουσία από τον νόμιμο βασιλιά, έχει βάψει τα χέρια του με αίμα κι έχει βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι και το χάος.

Ο παλαιός κόσμος έχει φτάσει σε τραγικό αδιέξοδο και έχει χρεοκοπήσει, ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά. Η αποτρόπαιη πράξη που θα διαπράξει ο Ορέστης είναι επιβεβλημένη από τους θεούς και το ίδιο το σύμπαν. Η βία επιζητά τη βία και η Ερινύα του πατέρα παραμονεύει. Το λαμπρό φως της νέας Δικαιοσύνης που θα συμφιλιώσει τον παλαιό με τον καινούριο κόσμο που ανατέλλει, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά και ο δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά επώδυνος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η επανάληψη της αποτρόπαιης βίας γίνεται τελετουργία εξαγνισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας η οποία θα μεταβεί απ’ το σκοτάδι στο φως.

Ταυτότητα παράστασης

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Χορογραφία - Σχεδιασμός κίνησης: Μόνικα Έλενα Κολοκοτρώνη

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη

Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριτίνα Αστρά

Παίζουν (αλφαβητικά) :

Βασίλης Καραμπούλας: Οικέτης

Μαρία Κίτσου: Ηλέκτρα

Φιλαρέτη Κομνηνού: Κλυταιμνήστρα

Γιάννης Νιάρρος: Ορέστης

Αγορίτσα Οικονόμου:Τροφός

Γιώργος Στάμος: Πυλάδης

Γιώργος Χρυσοστόμου: Αίγισθος

Χορός (αλφαβητικά)

Νατάσα Εξηνταβελώνη, Σοφία Κουλέρα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μηνά

Νάνσυ Μπούκλη, Αρετή Τίλη, Ιώβη Φραγκάτου, Χριστίνα Χριστοδούλου

Ευμενίδες

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

O Oρέστης είναι στους Δελφούς καταδιωκόμενος από τις Ερινύες. Είναι ικέτης στο ιερό του Απόλλωνα ζητώντας την προστασία του θεού. Ακολουθώντας τις συμβουλές του έρχεται στην Αθήνα όπου προσπέφτει ικέτης στο άγαλμα της Αθηνάς. Οι εξαγριωμένες Ερινύες παρακινημένες από το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας τον ακολουθούν. Η λύση θα δοθεί στον Άρειο Πάγο, το δικαστήριο των Αθηνών. Ο Χορός των Ερινυών και ο Ορέστης θα υπερασπιστούν τα πιστεύω τους. Η ισοψηφία που προκύπτει με την ψήφο της Αθηνάς κηρύσσει αθώο τον Ορέστη ο οποίος εξυμνεί την Πόλη των Αθηνών και διακηρύσσει ότι στο εξής συμμαχία ακατάλυτη θα δένει την πατρίδα του με την Αθήνα. Η Αθηνά καθιερώνει τιμές για τις Ερινύες και τις ανακηρύσσει αγαθοποιές θεότητες, δηλαδή Ευμενίδες.

Η τριλογία κλείνει τον κύκλο της με την αποκατάσταση της ισορροπίας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα συμφιλίωσης, σε μια τραγική σύγκρουση που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει λύση. Η κρίση αυτή έρχεται λίγο μετά το 462 όταν με τη μεταβολή του πολιτεύματος είχε μεταφερθεί στον Άρειο Πάγιο η δικαιοπραξία των φονικών υποθέσεων.

Ταυτότητα παράστασης

Σύμβουλος Δραματουργίας: Δημοσθένης Παπαμάρκος

Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Νικολάου

Μουσικός σχεδιασμός: Χάρης Νείλας

Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Κελαϊδίτη

Βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογράφου και ενδυματολόγου: Λίλη Κυριλή

Παίζουν (αλφαβητικά)

Ναζίκ Αϊδινιάν, Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Κατερίνα Καραδήμα, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Νίκος Μάνεσης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Μαριάμ Ρουχάτζε, Τζωρτζίνα Τάτση



Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

Σκηνικά: Πάρις Μέξης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Σάββατο 3 Αυγούστου

Τελετουργία της αρμονίας

Η μελωδία του παγκόσμιου πολιτισμού

φεστιβαλ αθηνων

Μια μαγευτική συναυλία, «τελετή» μουσικής αρμονίας όπως δηλώνει και ο τίτλος της, μέσα από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με την Κινεζική Βιομηχανία Επενδύσεων στον Πολιτισμό (NCII). Μουσικοί από διαφορετικές χώρες ενώνουν τα ταλέντα τους για να εκφράσουν το πανανθρώπινο όραμα της παγκόσμιας ειρήνης, το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 21:00, στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού.

Στο πρώτο μέρος, ο γερμανός συνθέτης Ένγιοτ Σνάιντερ, από τους πλέον καταξιωμένους και δημοφιλείς μουσικούς της χώρας του, συμπράττει με τον Όττο Σάουτερ, κορυφαίο σολίστα στον κόσμο στην πίκολο τρομπέτα, και τους εκρηκτικούς Ten of the Best, ένα σχήμα που περιλαμβάνει δέκα από τους καλύτερους τρομπετίστες παγκοσμίως. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παραλαμβάνει η διεθνώς αναγνωρισμένη Εθνική Ορχήστρα της Κίνας (CNSO), υπό τη διεύθυνση του Yan Bozheng, από τις πιο αναγνωρισμένες προσωπικότητες των τεχνών στην Κίνα. Η CNSO θα ερμηνεύσει κλασικά έργα από ολόκληρο τον κόσμο. Στο τρίτο μέρος της συναυλίας, στη σκηνή του Ηρωδείου θα ανέβει η φημισμένη Παιδική Χορωδία του Σάλτσμπουργκ, που για περισσότερο από 50 χρόνια έχει συνεργαστεί με πολυάριθμα ιδρύματα και φεστιβάλ στην Ευρώπη και έχει κερδίσει πλήθος βραβείων.

φεστιβαλ αθηνων
φεστιβαλ αθηνων

Park your Cinema Αυγούστου: Γυναίκες σε δράση

SNFCC

Συνεχίζεται τον Αύγουστο το Park your Cinema, η ενότητα υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), υπό την επιμέλεια του κριτικού κινηματογράφου Ηλία Φραγκούλη, στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Τον Αύγουστο, το Park Your Cinema παρουσιάζει φιλμ με ηρωίδες σε πρωταγωνιστικούς ή συμπρωταγωνιστικούς ρόλους. Γυναίκες δυναμικές, μαχητικές και γοητευτικές, που έγιναν σύμβολα στην ιστορία του σινεμά, σε πέντε προβολές που θα θυμάστε ότι απολαύσατε στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

Πρόγραμμα ταινιών

Park your cinema

ΣΑΒ 03/08 - Gilda

ΣΑΒ 10/08 - Η Μοίρα δεν Ξεχνά

ΣΑΒ 17/08 - Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;

ΣΑΒ 24/08 - Θέλμα & Λουίζ

ΣΑΒ 31/08 - Chinatown

Park your Cinema Kids

ΚΥΡ 04/08 - Βαϊάνα

ΚΥΡ 11/08 - Η Μικρή Γοργόνα

ΚΥΡ 18/08 - Brave

ΚΥΡ 25/08 - Η Πεντάμορφη και το Τέρας

SNFCC

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Ωρες προβολής: 21:00

Το Park your cinema, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

SNFCC

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

Δημοφιλή