ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/05/2018 14:47 EEST

ΙΑΕΑ: «Καμιά αξιόπιστη ένδειξη» ιρανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων μετά το 2009

Leonhard Foeger / Reuters

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επανέλαβε την Τρίτη ότι «ουδεμία αξιόπιστη ένδειξη έχει για δραστηριότητες στο Ιράν που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου μετά το 2009», απαντώντας στις ισραηλινές κατηγορίες.

Εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ δήλωσε στο AFP ότι το συμβούλιο των κυβερνητών έχει «δηλώσει ότι ολοκλήρωσε την επανεξέτασή του στο θέμα αυτό» μετά την υποβολή της έκθεσης τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου παρουσίασε τη Δευτ’ερα αποδεικτικά στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποκαλύπτουν ότι το Ιράν συνεχίζει να συγκεντρώνει γνώση για τα πυρηνικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας του 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, καλώντας την Ουάσιγκτον να απορρίψει τη συμφωνία.

«Το Ιράν είπε ψέματα λέγοντας ότι δεν είχε ποτέ αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. 100.000 απόρρητα έγγραφα το αποδεικνύουν ότι είχε. Δεύτερον, ακόμα και μετά τη συμφωνία, το Ιράν συνέχισε να προφυλάσσει και να διευρύνει την γνώση του για τα πυρηνικά όπλα για χρήση στο μέλλον» υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Οι κατηγορίες αυτές είναι έργο «ενός αμετανόητου ψεύτη, που έχει στερέψει από ιδέες», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι «κοινότοποι, αδιάφοροι και ντροπιαστικοί» ισχυρισμοί είναι «σιωνιστών ηγετών που δεν βλέπουν άλλα μέσα για να διασφαλίσουν την επιβίωση του παράνομου καθεστώτος τους παρά να απειλούν άλλους χρησιμοποιώντας ένα ανακυκλωμένο κόλπο», τόνιζε το υπουργείο στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του.

«Ο Νετανιάχου και το διαβόητο σιωνιστικό καθεστώς που σκοτώνει παιδιά πρέπει όμως να κατανοήσουν ότι η διεθνής κοινή γνώμη είναι επαρκώς ενημερωμένη και συνετή» για να πιστέψει αυτούς τους ισχυρισμούς, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές κατηγορίες προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων στη διεθνή σκηνή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)