ΔΙΕΘΝΕΣ
19/06/2016 09:43 EEST | Updated 19/06/2016 09:44 EEST

Στην Ιαπωνία φωνάζουν ακόμη «έξω οι αμερικανικές βάσεις» στη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων 20 ετών

Anadolu Agency via Getty Images
TOKYO, JAPAN - JUNE 19: Anti-U.S. airbase demonstrators protest the U.S. Airbase relocation to Henoko in front of the Japanese Parliament in Tokyo, Japan on June 19, 2016. Protests over the US military presence in Japan have grown more intense over past days due to previous incidents including the alleged rape of a Japanese woman and drunk driving in Okinawa by American military personnel. (Photo by Nicolas Datiche/Anadolu Agency/Getty Images)

Δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες συμμετείχαν σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μέσα στα τελευταία 20 χρόνια κατά των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί Οκινάουα, παρά την αποπνικτική ζέστη, που επικρατεί στην περιοχή.

Η διαδήλωση σηματοδοτεί την επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τους κατοίκους του νησιού, ενώ θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση των σχεδίων για τη μεταφορά της αεροπορικής βάσης των Αμερικανών πεζοναυτών (Futenma air station) σε άλλη περιοχή του νησιού, που είναι λιγότερο κατοικημένη.

Οι διοργανώτες υποστηρίζουν ότι στη σημερινή διαδήλωση στο κεντρικό πάρκο της πόλης Νάχα, συμμετείχαν 65.000 άνθρωποι.

“Η Ιαπωνία είναι ενιαία, καθώς όταν πληγώνεις το μικρό σου δακτυλάκι, όλο το σώμα νιώθει τον πόνο. Θέλω από τον Άμπε να νιώσει τον πόνο της Οκινάουα,” δηλώνει ο 70χρονος Σιγκενόρι Τσουχάκο, που συμμετείχε στη διαδήλωση επειδή η εγγονή του έχει την ίδια ηλικία με την 20χρονη Ρίνα Σιμαμπουκούρο που δολοφονήθηκε πρόσφατα, ενώ ως ύποπτος για τη δολοφονία, συνελήφθη στέλεχος του πολιτικού προσωπικού των βάσεων.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, με δεδομένη την ένταση που επικρατεί στη Νότια Σινική Θάλασσα, η Οκινάουα έχει αναβαθμισμένη στρατηγική αξία για αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Photo gallery Ιαπωνία πορεία κατά αμερικανικών βάσεων See Gallery

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post