Ιαπωνική φριτάτα με σπανάκι ή αλλιώς σουφλέ του πενταλέπτου

Την συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή με ένα μπολ ρύζι.
Cavan Images via Getty Images/Cavan Images RF

Ο Τζάι Λι είναι σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Nowon στο Lower East Side του Μανχάταν, της Νέας Υόρκης. Ο Κορεάτης σεφ, γεννημένος στην Αμερική, έμαθε για ένα από τα πιο γρήγορα πιάτα με αυγά όταν το 2013 εργαζόταν ως βοηθός σεφ, σε ένα από τα εστιατόρια του διάσημου Ιάπωνα σεφ, Μασαχούρου Μοριμότο

Εκεί ο σεφ Χισανόμπου Οζάκα, μετά το τέλος της βάρδιας, συνήθιζε να ετοιμάζει για τον εαυτό του ένα γρήγορο σνακ.

«Χρειαζόταν ελάχιστα λεπτά για να μαγειρευτεί, αλλά φαινόταν τόσο νόστιμο», λέει ο Τζάι Λι. Το πιάτο, είπε, ήταν σαν μία αφράτη ιαπωνική φριτάτα. Εμπνευσμένος από την ομελέτα ρολό «dashi tamagoyaki», ο Τζάι Λι, δημιούργησε την δική του συνταγή για ένα γρήγορο γεύμα, το οποίο έκτοτε έχει διδάξει και σε κατ′ οίκον μαθήματα μαγειρικής μέσω Zoom.

Όπως κάθε πιάτο έτσι και η φριτάτα του Τζάι Λι είναι προτιμότερο να την απολαύσουμε αμέσως μόλις βγει από το τηγάνι. Την συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή με ένα μπολ ρύζι.

Μερίδες: 8 ίντσες, όσο μια κλασσική πίτσα

Υλικά

4 μεγάλα αυγά

1/2 φλιτζανι νερό

1/4 κ.γ. hondashi (το βρίσκουμε στα παντοπωλεία με ασιατικά τρόφιμα)

1/4 κ.γ αλάτι

1/2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο

56 γρ. σπανάκι (περίπου)

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά, το νερό, το hondashi, το αλάτι και την ζάχαρη με ένα πιρούνι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 8 ιντσών σε μέτρια δυνατή φωτιά, προσθέτουμε μια κουταλιά ανάλατο βούτυρο και ρίχνουμε το σπανάκι. Μόλις μαραθεί ελαφρώς προσθέτουμε τα αυγά που έχουμε χτυπήσει με τα τέσσερα υλικά μας.

Χρησιμοποιώντας μια αντικολλητική σπάτουλα, ανακατεύουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε έτσι ώστε θυμίζουν καγιανάνα.

Μόλις φαίνεται περίπου 50% μαγειρεμένο, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι. Μαγειρεύουμε για 2 έως 5 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν τα αυγά - θα πρέπει να φαίνονται ελαφρώς λαδερά και να θυμίζει σουφλέ.

Κόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Insider