ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2019 12:11 EEST

Ιαπωνική πόλη εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πολιτικό, αλλά η χώρα παραμένει ακόμα πίσω

Οι γυναίκες υποψήφιες των δημοτικών εκλογών αποτέλεσαν ρεκόρ για την ασιατική χώρα.

Twitter

Η Μισούζου Ικέντα αγκάλιασε τους υποστηρικτές της το βράδυ της Κυριακής όταν εξελέγη τρίτη από τους συνολικά 17 υποψήφιους για τις 14 εκλέξιμες θέσεις της πόλης Ταρουμίζου, μιας μικρής πόλης με 15.000 κατοίκους.

Είναι η πρώτη γυναίκα πολιτικός στην 61 ετών ιστορία της πόλης και υποσχέθηκε να εργαστεί για μια πόλη «όπου οι κάτοικοί της πραγματικά νοιάζονται» σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun .

Μια άλλη γυναίκα που διεκδικούσε μια θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Ριέκο Τακαχάσι, δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Συνολικά, πέντε γυναίκες δήμαρχοι κατάφεραν να εκλεγούν στις δημοτικές εκλογές της Ιαπωνίας, αριθμός που έσπασε το «ρεκόρ των τεσσάρων» το 2015. Ο αριθμός των υποψηφίων γυναικών έφτασε τις 1.239, που ήταν υπερβολικά υψηλός για τα μέχρι πρότινος δεδομένα της χώρας.

Η Ιαπωνία, ωστόσο, εξακολουθεί να μένει πίσω στη γυναικεία εκπροσώπηση συγκριτικά με τις άλλες χώρες του πλανήτη. Πριν από τις εκλογές της Κυριακής, τέσσερα από τα πέντε μέλη των δημοτικών συμβουλίων σε εθνικό επίπεδο ήταν άνδρες, ενώ σχεδόν το 20% των συνελεύσεων δεν είχε καθόλου γυναίκες συμβούλους.  Αυτό οδήγησε το κοινοβούλιο να περάσει πέρυσι μη δεσμευτική νομοθεσία, καλώντας τις παρατάξεις να συγκεντρώσουν ίσους αριθμούς ανδρών και γυναικών υποψηφίων. Παρά την κίνηση, η άνω και κάτω βουλή εξακολουθούν να κυριαρχούνται από άνδρες.

Τέλος, σάλο προκαλεί η έρευνα ότι το ένα τέταρτο των γυναικών υποψηφίων δηλώνουν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά από συναδέλφους, αλλά και ψηφοφόρους.

Μόνο το 10% των βουλευτών στην Κάτω Βουλή της Ιαπωνίας είναι γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα της γυναικείας εκπροσώπησης στα εθνικά κοινοβούλια από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση , με την Ιαπωνία να κατέχει την 165η θέση ανάμεσα σε 193 χώρες.

Tomohiro Ohsumi via Getty Images

Παρά τη δέσμευση να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία «οι γυναίκες μπορούν να λάμψουν», ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, διόρισε μια μόνο γυναίκα.

Η Μισούζου Ικέντα είναι το φωτεινό παράδειγμα της χώρας.

Πηγή: Guardian 

Sponsored Post