(Ιχθυο)καλλιεργώντας τις ελληνικές θάλασσες

O Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας στη HuffPost Greece.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην οικονομία- οι δαντελωτές ακτές, με τους ζεστούς κολπίσκους και τα καθαρά νερά διαμορφώνουν ένα πρόσφορο πεδίο ανάπτυξης μιας παραγωγικής δραστηριότητας που- αν τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές- μπορεί να επιδράσει με θετικό ισοζύγιο και στο περιβάλλον.

Η HuffPost Greece επισκέφτηκε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στον Αργοσαρωνικό και μίλησε με τον Απόστολο Τουραλιά, πρόεδρο της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.). Η παραγωγή των 23 παραγωγών- μελών της ΕΛ.Ο.Π.Υ. αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των ποσοτήτων που δίνει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια.

Ποια είναι η συμβολή της ιχθυοτροφίας των ελληνικών θαλασσών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία τελικά; Πόσο δραστήριος είναι ο κλάδος στον τομέα των εξαγωγών και πως επιχειρεί σε νέες αγορές ανά τον κόσμο; Το περίφημο θαλάσσινο brand name της Ελλάδας ισχύει και στο ψάρι;

Και πόσο κοντά (ή μακριά) είναι το μεγάλωμα των ψαριών σε μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας απ’ ότι στην ανοιχτή θάλασσα- με τι ταϊζονται, πως θανατώνονται τα «σταβλισμένα» ψάρια της εκτροφής; Είναι στερεότυπο (ή όχι) η ποιοτική και γευστική υπεροχή της πελαγίσιας τσιπούρας; Πόσο επηρεάζει μια μονάδα ιχθοκαλλιέργειας τη θαλάσσια περιοχή όπου εγκαθίσταται; Ποιο είναι το οικολογικό της αποτύπωμα και πως επιδρά στο διαρκώς επιδεινούμενο φαινόμενο της υπεραλίευσης;

Vangelis Rassias

-Πόσες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες δημιουργεί ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα;

Ο κλάδος μας δημιουργεί 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από αυτές σε παράκτιες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας- επηρεάζει θετικά πολλές τοπικές κοινωνίες, αποκεντρώνοντας την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση και αποτελώντας έναυσμα για την ευρύτερη ανάπτυξη αυτών των περιοχών.

-Ο τζίρος και τα κέρδη της δραστηριότητας;

Το 97% περίπου των πωλήσεων της ιχθυοκαλλιέργειας προέρχεται από τα δυο κύρια είδη που εκτρέφονται, το λαβράκι και την τσιπούρα. Το 2018 η παραγωγή τσιπούρας-λαβρακιού ανήλθε σε 117.000 τόνους, ενώ το τελικό προϊόν, μετά από την όποια μεταποίηση, ανήλθε στους 106.500 τόνους, αξίας περίπου 502,465 εκατομμύρια ευρώ. Η εκτίμηση για το 2019 είναι πως η παραγωγή των δυο ειδών θα παρουσιάσει αύξηση 1,7%, μένει να δούμε τα νούμερα τώρα που έκλεισε η χρονιά.

-Και ως ποσοστό στο ΑΕΠ;

Ο κύκλος εργασιών της θαλάσσιας ιχθυοτροφίας πλησιάζει το 0,40% του ΑΕΠ

-Όσον αφορά τις εξαγωγές;

Σήμερα, περίπου 80% της ελληνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας εξάγεται – το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της χώρας. Η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη αγορά για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας αφού 45% των εξαγωγών τσιπούρας-λαβρακιού εξάγεται στη γείτονα χώρα. Το 2018 στην Ιταλία εξήχθησαν 42.934 τόνοι τσιπούρα και λαβράκι. Άλλες σημαντικές αγορές είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, αλλά και η Βόρειος Αμερική. Ενδεικτικά, το 2018, το 72% των πωλήσεων έγινε προς χώρες τις Ε.Ε. ενώ το 7% προς τρίτες χώρες. Το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας όμως φαίνεται να μη γνωρίζει σύνορα μιας και εξάγεται συνολικά σε 32 χώρες του κόσμου.

HuffPost Greece

-Η Ελλάδα είναι μια χώρα «θαλασσινή». Έχει καλό brand name και στον δικό σας χώρο; Και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, έναντι άλλων χωρών, στις ιχθυοκαλλιέργειες;

Η θάλασσα της Ελλάδας αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μοναδική για το χρώμα, αλλά, κυρίως, για τη διαφάνεια των νερών της. Πλεονέκτημα για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί η τοποθεσία των μονάδων σε βαθιά νερά με υπόγεια ρεύματα, μακριά από αστικά κέντρα και κατά συνέπεια μακριά από οποιαδήποτε αστική ή βιομηχανική μόλυνση, με αποτέλεσμα την καθαρότητα και τη διαύγεια των υδάτων.

Το εξειδικευμένο προσωπικό που αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες, ιχθυολόγους, βιολόγους και τεχνικούς με εμπειρία και τεχνογνωσία σχεδόν 35 ετών, η υψηλότατη ποιότητα των ιχθυοτροφών, απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και η προσήλωση σε Ευρωπαϊκές οδηγίες και προδιαγραφές, εξασφαλίζουν την πλεονεκτική θέση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

-Επηρεάστηκαν οι εξαγωγές των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας από την οικονομική κρίση;

Κατά την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε επιβράδυνση στην ανάπτυξη του κλάδου, μαζί με μια ελαφρά μείωση της παραγωγής. Ήδη όμως το κλίμα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και ο κλάδος ανακάμπτει και επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης, αφού η ιχθυοκαλλιέργεια έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές δραστηριότητες για την Ελλάδα, που διατηρεί μια από τις ηγετικές θέσεις στην παραγωγή μεσογειακών ειδών, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο, επίπεδο.

-Πως ανοίγει και πως επεκτείνεται μια νέα αγορά από την ΕΛΟΠΥ;

Οι αγορές όπου εξάγονται τα προϊόντα των μελών μας είναι, κατά κύριο λόγο, αγορές με υψηλά ποσοστά «ψαροφάγων», που, είτε δεν έχουν δικό τους ψάρι, είτε η εγχώριά τους παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς. Είναι «εκπαιδευμένοι» στο ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, που σημαίνει πως το αποδέχονται ως απόλυτα ποιοτικό- η δουλειά λοιπόν της ΕΛ.Ο.Π.Υ είναι να τους ενημερώσει γιατί να προτιμούν το ελληνικό ψάρι και όχι άλλων χωρών.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, η ανάγκη είναι εντελώς διαφορετική, μιας και εδώ το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας δεν χαίρει της κοινωνικής αποδοχής που αξίζει. Ο Έλληνας καταναλωτής πρέπει να ενημερωθεί με διαφάνεια για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, τις βέλτιστες πρακτικές εκτροφής των ψαριών, την ποιότητα και τη διατροφική αξία των ψαριών που αναπτύσσονται στις μονάδες των Μελών της ΕΛ.Ο.Π.Υ. Εμείς θέλουμε (και προσπαθούμε), να αναγνωρίσουν και οι Έλληνες καταναλωτές τη σημασία του κλάδου ως μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας και να πιστέψουν στη βιωσιμότητα της ιχθυοκαλλιέργειας μέσω πρακτικών που και προστατεύουν το περιβάλλον και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Στόχος μας είναι να αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα επικοινωνίας και ενεργειών μάρκετινγκ για κάθε χώρα που μας ενδιαφέρει, το οποίο, ενώ σχεδιάζεται για να καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες κάθε αγοράς, βασίζεται πάντα σε μία κοινή κεντρική ιδέα: αυτήν της διαφάνειας της Ελληνικής θάλασσας, αλλά κυρίως της διαφάνειας των διαδικασιών παραγωγής όλων των μελών της ΕΛ.Ο.Π.Υ.

Προσθέσαμε ένα αδιαμφισβήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εργαλειοθήκη της ΕΛ.Ο.Π.Υ.: με την υποστήριξη της TUV Austria, δημιουργήσαμε το πρότυπο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης Fish from Greece ιδιοκτησίας της ΕΛ.Ο.Π.Υ. ειδικά και μόνο για τα Μέλη μας. Αυτή η πιστοποίηση εξασφαλίζει στα Μέλη το προνόμιο, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, να μπορούν να τοποθετούν στα ψάρια τους τη σήμανση Fish from Greece.

To Πιστοποιητικό στηρίζεται σε έξι πυλώνες: την Κοινωνική Ευθύνη στην Ιχθυοκαλλιέργεια, την Ευζωία Ιχθύων, την Υγεία Ιχθύων, το Περιβάλλον Εκτροφής & Διαχείρισης Ιχθύων, την Ασφάλεια Τροφίμων και τα Χαρακτηριστικά Ποιότητας Εκτρεφόμενων Ιχθύων

HuffPost Greece

-Πότε ξεκίνησαν οι σύγχρονες ιχθυοκαλλιέργειες στον κόσμο; Και πότε στην Ελλάδα;

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι επιπλέοντες κλωβοί, που πρώτοι ανέπτυξαν οι Ιάπωνες, υιοθετήθηκαν και στην Ευρώπη για την καλλιέργεια σολομού του Ατλαντικού – μέχρι τότε εκτρέφονταν ψάρια γλυκού νερού, κυρίως πέστροφες. Οι δεκαετίες του ’70 και του ’80 είδαν την άνθηση της καλλιέργειας σολομού, με πρωταγωνιστές τη Νορβηγία και τη Σκωτία. Η αυξημένη διαθεσιμότητά του σε προσιτή τιμή σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και η υδατοκαλλιέργεια έγινε ένας από τους ανερχόμενους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας. Βλέποντας την επιτυχία, οι Μεσογειακές χώρες μελέτησαν την τσιπούρα και το λαβράκι και ανέπτυξαν την καλλιέργειά τους – στην Ελλάδα τα πρώτα βήματα στην ιχθυοκαλλιέργεια έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

-Και πότε έγινε το boom της ιχθυοκαλιέργειας στην Ελλάδα ;

Μεγάλη ανάπτυξη παρουσίασε η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια τη δεκαετία 1990 – 2000. Όπως είπα και παραπάνω, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης του κλάδου μας- μετά την κρίση, βλέπουμε ήδη τα πρώτα σημάδια επαναφοράς του κλάδου στους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης.

-Υπάρχουν ομοιότητες των σύγχρονων ιχθυοκαλλιεργειών με τις παραδοσιακές μεθόδους, όπως π.χ. τα ιβάρια των λιμνοθαλασσών;

Στη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι για την παραγωγή και εκτροφή των ψαριών, με βασική διαφορά την απόσταση των κλωβών από τη στεριά και την τοποθέτηση τους σε βαθιά νερά με μεγάλα ρεύματα για να διατηρείται καθαρό το νερό- άλλες διαφορές εντοπίζονται στις τροφές, το είδος των κλωβών, τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας για την παρακολούθηση της ευζωίας των ψαριών. Η ιχθυοκαλλιέργεια σε ιβάρια, ακολουθεί πιο παραδοσιακούς τρόπους εκτροφής των ιχθύων και εκτρέφει και άλλα είδη εκτός από τα δικά μας.

-Πόσο παραπλήσιες (ή όχι) είναι οι διαδικασίες που ακολουθεί μια μονάδα υδατοκαλλιέργειας με αυτές της φύσης;

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το ψάρι είναι ένας οργανισμός που δεν επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις στη διαδικασία ανάπτυξής του, σε αντίθεση με άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Ως ιχθυοκαλλιεργητές, αναπαράγουμε τις διαδικασίες της φύσης, παρατηρώντας πως τα ψάρια μεγαλώνουν στις φυσικές συνθήκες- και παρεμβαίνουμε με τη χορήγηση τροφής. Προτεραιότητα μας είναι η ευζωία των ψαριών από τη γέννηση τους μέχρι και την αλίευση τους.

HuffPost Greece

-Ως προς το ιχθυογεννητικό στάδιο της παραγωγής, έχουν όλες οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας ιχθυογεννητικό σταθμό;

Όχι, δεν έχουν όλοι παραγωγοί σταθμό ιχθυογεννητικό, ούτε και είναι απαραίτητο, αφού μπορούν να εξυπηρετηθούν συνεργαζόμενοι με τους υπάρχοντες. Στην Ελλάδα υπάρχουν 29 ιχθυογεννητικοί σταθμοί μεσογειακών ιχθύων και το 2018 παρήγαγαν περίπου 446,8 εκ. ιχθύδια, συνολικής αξίας 111 εκ. ευρώ, με την τιμή μονάδας να κυμαίνεται από 0,2 ευρώ για την τσιπούρα έως 0,4 ευρώ για τον κρανιό. Από αυτά σχεδόν το 97% αντιπροσωπεύει την παραγωγή γόνου τσιπούρας και λαβρακιού και το 3% την παραγωγή γόνου για όλα τα υπόλοιπα μεσογειακά είδη (μυτάκι, φαγκρί και κρανιό).

-Ποια είδη ψαριών είναι ενδεδειγμένα για την ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα; Και υπάρχουν νέα είδη που μπαίνουν στην παραγωγή;

Πολλά είδη ψαριών μπορούν να αναπτυχθούν στις ιδανικές συνθήκες της Μεσογείου, αλλά τα βασικά είδη που καλλιεργούνται στις μονάδες των Μελών μας είναι το λαβράκι και η τσιπούρα, που αθροίζουν το 97% των πωλήσεων, ενώ το υπόλοιπο 3% είναι το σύνολο των άλλων μεσογειακών ειδών – μυτάκι, φαγκρί, λυθρίνι, κρανιός, συναγρίδα. Η πρόβλεψη από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών για το 2019 ήταν για περίπου 120.000 τόνους. Αν και τα άλλα είδη αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του όγκου παραγωγής θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, η παραγωγή τους αυξάνεται ετησίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης τους στις αγορές αλλά και εξαιτίας της συστηματικής προσπάθειας διεύρυνσης των διαθέσιμων ειδών. Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με στόχο την ανάπτυξη νέων ειδών, κάποιες μονάδες εκτρέφουν δοκιμαστικά την περίοδο αυτή και μαγιάτικο.

-Παράγοντες που μπορούν να απειλήσουν μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας;

Όπως κάθε παραγωγική μονάδα, έτσι και η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας απειλείται δυνητικά από εξωτερικούς παράγοντες, οικονομικούς, γεωπολιτικούς, περιβαλλοντικούς, φυσικούς- ωστόσο, γνωρίζοντας τους περισσότερους από αυτούς, είναι προετοιμασμένη να τους αντιμετωπίσει. Η κακοκαιρία, για παράδειγμα, μπορεί να παρασύρει έναν κλωβό. Μια ασθένεια μπορεί να πλήξει τον πληθυσμό κάποιων κλωβών. Μια πετρελαιοκηλίδα ενδέχεται να μολύνει τη θάλασσα μιας μονάδας. Αλλά κι ένας ανταγωνιστής, εγχώριος ή διεθνής, που κάνει dumping στις τιμές, είναι κι αυτός παράγων απειλητικός. Γενικά, μια μονάδα που επιχειρεί υπεύθυνα, σε πλήρη συμβατότητα με τα πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας τηρώντας τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με την ευζωία των ψαριών, το περιβάλλον, τις τροφές κ.ο.κ., ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο.

-Η ποιότητα, η φρεσκάδα, η θρεπτική αξία, η γεύση των ψαριών μιας μονάδας υδατοκαλλιέργειας σε σύγκριση με τα ψάρια της ανοιχτής θάλασσας. Είναι μύθος η ποιοτική διαφορά της πελαγίσιας τσιπούρας από αυτή της ιχθυοκαλλιέργειας;

Με την εμπειρία τόσων ετών στην ιχθυοκαλλιέργεια αλλά και ως Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Π.Υ (έχοντας επισκεφθεί πολύ μεγάλο αριθμό μονάδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό), μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το «σωστό» ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας -αυτό που παράγεται βάσει συγκεκριμένων, αυστηρότατων, προδιαγραφών (στην περίπτωση της Ελλάδας, προδιαγραφές της Ε.Ε.) και που πιστοποιείται από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς- είναι εφάμιλλο του πελαγίσιου. Η διατροφική αξία και η γεύση, εξαρτώνται από το που μεγαλώνει και από το τι τρώει το ψάρι- και το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας περιέχει περισσότερα Ω3 λιπαρά απ’ ό,τι το πελαγίσιο.

Οι τροφές (ξηρά τροφή που περιέχει ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, απαλλαγμένες από γενετικά τροποποιημένα υλικά και προϊόντα ζωικής προέλευσης) είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, κοντά σε σύνθεση σε αυτό που θα έτρωγαν τα ψάρια στη φύση.

Όσο για τη φρεσκάδα, το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας φτάνει στον πάγκο του ψαρά, ή στο όποιο σημείο πώλησης, την επόμενη ημέρα χωρίς να ποτέ διακοπεί η αλυσίδα ψύξης. Στις δε μονάδες, η αλίευση γίνεται βάσει παραγγελιών, που σημαίνει ότι ποτέ ένα ψάρι δεν «κάθεται» αφού έχει αλιευθεί.

-Υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα όσον αφορά τα ψάρια των υδατοκαλλιεργειών σε μερίδα των καταναλωτών. Που θεωρείτε ότι οφείλονται;

Πρέπει να αποδεχτούν οι καταναλωτές ότι αν θέλουμε να παραμείνουν ζωντανές οι θάλασσές μας, η μόνη βιώσιμη λύση σήμερα είναι η ιχθυοκαλλιέργεια, που διενεργείται βέβαια με υπεύθυνο τρόπο και εντός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου. Δεν παραβλέπουμε πως στο παρελθόν, όταν το νομοθετικό πλαίσιο δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί, υπήρξαν και κακές πρακτικές που οδήγησαν σε προβλήματα. Αυτά τα «λάθη» καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως ΕΛ.Ο.Π.Υ σήμερα, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επικοινωνίας με βασικό στόχο να καταρρίψουμε τους μύθους, να εκπαιδεύσουμε τον σύγχρονο καταναλωτή και τους επαγγελματίες της εστίασης για τα οφέλη της ιχθυοκαλλιέργειας, τόσο ως προς την ποιότητα των προϊόντων της, όσο και ως προς τις βιώσιμες πρακτικές της. Στη σύγχρονη πραγματικότητα η ιχθυοκαλλιέργεια αποδεικνύεται ως η μόνη βιώσιμη λύση εφόσον ο άνθρωπος θέλει να συνεχίσει να τρώει ψάρι για τα θρεπτικά του οφέλη: πρωτεΐνες και Ω3 λιπαρά οξέα.

-Επιδρούν θετικά οι ιχθυοκαλλιέργειες στο φαινόμενο της υπεραλίευσης;

Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση να παρέχει τρόφιμα και τα μέσα διαβίωσης σε έναν πληθυσμό που θα υπερβαίνει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τα μέσα του 21ου αιώνα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις δυσανάλογες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Με δεδομένο ότι τα πολύτιμα αποθέματα ιχθύων υπεραλιεύονται και συρρικνώνονται, η πρόκληση τώρα είναι να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η παραγωγή των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε πρωτεΐνες ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.

Η υδατοκαλλιέργεια είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας παραγωγής τροφίμων και πρωτεΐνης την τελευταία δεκαετία και υπάρχει σημαντικό δυναμικό για τη συνεχή επέκταση και ανάπτυξη του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, αποτελεί αποδεδειγμένα την πιο βιώσιμη λύση ενάντια της υπεραλίευσης.

-Επηρεάζεται η θαλάσσια περιοχή γύρω από μια μονάδα υδατοκαλλιέργειας από τη λειτουργία της;

Η θάλασσα είναι το «σπίτι» μας. Σε αυτήν μεγαλώνουμε τα ψάρια μας και τα παιδιά μας. Κάθε αρνητική επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον, κάθε φαινόμενο μόλυνσης, θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις συνθήκες διαβίωσης των ψαριών μας, στην επιβίωσή τους και στην ποιότητά τους. Για ποιο λόγο θα διακυβεύαμε την ποιότητα των προϊόντων μας και τη φήμη των επιχειρήσεών μας; Πρώτοι εμείς ελέγχουμε αυστηρότατα τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων- αυτό αποδεικνύεται τόσο από τις διεθνείς πιστοποιήσεις που κατέχουν τα Μέλη μας, όσο και από τακτικούς ελέγχους που απαιτούν πιστοποιημένοι και εντεταλμένοι φορείς των χωρών όπου εξάγουμε.

Σημαντικό είναι να γνωρίζει ο κόσμος πως για να δοθεί άδεια λειτουργίας σε μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται από ειδικό, θεσμοθετημένο περιβαλλοντικό πλαίσιο. Με απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης &ι Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας και εκτροφής που πρέπει να τηρούνται από τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας ανάλογα με το είδος εγκατάστασης και την κατάταξη της δραστηριότητας.

Κάθε Μέλος της ΕΛ.Ο.Π.Υ. επενδύει στην ευζωία των ψαριών από τον ιχθυογεννητικό σταθμό μέχρι την αλίευση τους, στην προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

HuffPost Greece

Δημοφιλή