Ιδιώτες και Πολίτες
Alkis Konstantinidis / Reuters

Mια κυρία της καλής κοινωνίας μου ενέπνευσε το σημερινό επιχείρημα. Όταν μου είπε ”εγώ και η παρέα μου δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για τον Μαρκεζίνη. Γράψε για κάτι πιο ενδιαφέρον!” Δεν διάβασε το άρθρο και δεν μου είπε τι βρίσκει πιο ενδιαφέρον! Ίσως την ερωτική ζωή των Γάλλων ψυχαναλυτών.

Αν η κυρία διαβάσει αυτά εδώ θα μάθει ότι τα άρθρα μου δεν γράφονται για τους ειδήμονες. Για του μυημένους γράφω αυτά που είπα στη Βουλή. Αυτοί που έχουν ανάγκη είναι (ελπίζω!) οι νεώτερες γενιές. Αυτοί που κυκλοφορούν χωρίς μπαστούνι και που αγνοούν τις ”τρύπες της Ιστορίας”. Είτε γιατί δεν τις έζησαν είτε γιατί δεν τις διδάχτηκαν, είτε γιατί είναι αιχμάλωτοι της κακής μας τηλεόρασης, των κουραστικών face-books, των αεικίνητων κινητών και των ενοχλητικών καρεκλών των καταφυγίων σε καφενεία και γιορταστικά μπαράκια.

Εγώ γράφω για όσους αναζητούν αυτό που δεν διδάχτηκαν στο σχολείο ή δεν βρήκαν στην οικογένεια ή στην παρέα. Και το δίνω με ευχάριστο κείμενο για να περάσουν άνετα οι πληροφορίες που κρύβει. Ενίοτε το κείμενο μοιάζει σκέτα διασκεδαστικό. Έτσι αφομοιώνονται καλύτερα τα σοβαρότερα που κλείνει. Έτσι πρέπει να είναι, τολμώ να πω και όλα τα άλλα προγράμματα επικοινωνίας και τα μέσα μετασχολικής παιδείας. Στην Τηλεόραση τουλάχιστον και στο Ραδιόφωνο. Εγώ πάντως αυτό έκανα όταν είχα την ευθύνη της ΕΡΤ. Να δίνω κάποιες πληροφορίες και γνώσεις χρήσιμες για τον πολίτη που ενδιαφέρεται για τα κοινά και οπωσδήποτε άχρηστες γι′ αυτόν που οι αρχαίοι μας πρόγονοι, όπως ξέρετε, ονόμαζαν ”ιδιώτη” (idiot, στην αγγλική του μετάφραση).

Βάζοντας περικεφαλαία τον Μαρκεζίνη, για παράδειγμα, διεισδύουμε σε μια Ελλάδα που δεν είναι πολύ μακριά και που, χάρη στον Ευρωπαϊστή Καραμανλή, ή τουλάχιστον και σ′ αυτόν, απαγκιστρωθήκαμε από το άρμα της Αγγλίας και το άρμα της Αμερικής. Της Αγγλίας την οποία εκπροσωπούσε ο φίλος σας ο Μαρκεζίνης (του βρετανόπληκτου Παλατιού) και της αμερικανόπληκτης Ελλάδα που εκπροσωπούσε ο Στρατάρχης Παπάγος, γνωστός εχθρός της βρετανικής επιρροής. Την συμμαχία τους επέβαλε η Αγγλο-αμερικανική συμμαχία.

Γιατί πώς αλλιώς θα δεχόταν το Παλάτι να γίνει ελληνική επίθεση για να καταληφθεί η Αλβανία; (To 1954! Όχι to 1940 του Όχι!).

Η παραίτηση του Μαρκεζίνη από την Κυβέρνηση Παπάγου ήταν η πλήρης υποταγή στην αμερικανική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει στην δικτατορία της Χούντας. Είναι η εποχή που η Ουάσιγκτον σβήνει την Ελλάδα από τα Βαλκάνια και την τοποθετεί στην Μέση Ανατολή! Άλλη φορά θα δούμε το γιατί - και το γιατί της Χούντας.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί εικοσάρηδες, τριαντάρηδες και… πενηντάρηδες που γεννήθηκαν μετά την Χούντα! Και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ανεργία τους! Δεν ενδιαφέρονται πλέον για τον δημαγωγό Μαρκεζίνη και την Χούντα (της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός!). Στους οποίους οφείλουν την ανεργία τους και όχι μόνο στα Κόμματα που συνέχισαν να μας κυβερνούν.

Μήπως θα πρέπει να ξέρουμε από πού ερχόμαστε για να ξέρουμε τουλάχιστον τι σόι είναι οι δημαγωγοί και τι να ψηφίζουμε; Τουλάχιστον όσοι από μας δεν είναι ”Ιδιώτες” και δεν απέχουμε από τα κοινά!

Δημοφιλή