Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης
Eurokinissi

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, η ψήφιση του νόμου 4364/2016 (ενσωμάτωση της οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ ή solvency II) και οι σχεδιαζόμενες επιμέρους μεταρρυθμίσεις, είναι μια αφετηρία για την ανάκαμψη της ασφαλιστικής αγοράς που και αυτή έχει πληγεί από την κρίση.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

1.Δημιουργία ενός θεσμού διαβούλευσης με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, δηλαδή με τη συμμετοχή του δημοσίου, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και των διαμεσολαβούντων (ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες κλπ).

2.Εξετάζεται η δημιουργία εξειδικευμένων «Ασφαλιστικών Δικαστηρίων», με εξειδικευμένους δικαστές. Η πρόταση αυτή θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και του απεγκλωβισμού τους από υποθέσεις που λιμνάζουν.

3.Δημιουργία σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων, προκειμένου να στηρίζουν με το έργο τους τόσο τους επαγγελματίες πραγματογνώμονες (που είναι συνεργάτες των εταιρειών), όσο και την ορθή επίλυση των προβλημάτων αποζημίωσης.

4. Μέσα από στοχευμένες θεσμικές και οικονομικές πολιτικές, με την συνεργασία και της Εποπτικής Αρχής, θα εξεταστούν και μέτρα αντιμετώπισης των διεθνών κανόνων λειτουργίας του κλάδου και των υποχρεώσεών τους απέναντι στους ασφαλισμένους τους, αλλά και τους εργαζομένους τους. «Θα πρέπει να εξετάσουμε εθνικές πολιτικές, σε συμφωνία με την κοινοτική οδηγία, που προσαρμόζονται στις συνθήκες και στα οικονομικά μεγέθη που επικρατούν στην χώρα μας, με κατεύθυνση την λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

5. Σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διοικήσεις, θα εξεταστούν μέτρα και τρόποι ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων αλλά και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής στην κατεύθυνση της προστασίας του Έλληνα καταναλωτή. Για το θέμα του ελέγχου και της δραστικής μείωσης των ανασφάλιστων οχημάτων, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε (και ήδη είναι για δημοσίευση στο ΦΕΚ) τις σχετικές διατάξεις, ώστε να περιοριστούν τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται και οι ζημιές του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι «θα προχωρήσουμε και σε άλλες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο (στο χώρο του αυτοκινήτου) της νομικής συμμόρφωσης και της κατοχύρωσης κυρίως των δικαιωμάτων του πολίτη (και όχι μόνο βέβαια )και της εφαρμογής παράλληλων ελέγχων. Είναι μια έμμεση αλλά σαφής απάντηση σε όσους παραπληροφορούν ότι δήθεν “η κυβέρνηση δεν θέλει, δεν στηρίζει την ιδιωτική ασφάλιση”»

6. Με την ψήφιση του νόμου 4364/2016, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, επιλύθηκε και ένα πρόβλημα που επί χρόνια εκκρεμούσε, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρείας.

«Είναι σαφές για μας ότι, η Ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά προς την Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια. Για την κυβέρνησή μας, είναι πάντοτε στόχος η διεύρυνση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας μέσα από τις δημόσιες δομές. Ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε ότι ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνία και στην οικονομία, μέσω των αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους, των φόρων που καταβάλλει ο κλάδος προς το δημόσιο, της απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων κ.λ.π» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως είναι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, μέσω του μεγάλου όγκου των αποθεματικών που συσσωρεύουν και σε πολλές προηγμένες χώρες οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Από πλευράς του, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε πως το νέο πλαίσιο εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών που εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους (Φερεγγυότητα ΙΙ) εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους ασφαλίσματος μέσα σε μια, ενιαία, ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η άμεση συνάρτηση μεταξύ κινδύνων και κεφαλαιακών απαιτήσεων αποτελεί και ένα σοβαρό κίνητρο για καλύτερη εσωτερική διακυβέρνηση και εκσυγχρονισμό συστημάτων και υποδομών σε κάθε εταιρεία. Η καλή διοίκηση και η ικανότητα διαχείρισης των κινδύνων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έρχονται στο προσκήνιο, καθώς θα δημοσιεύεται η κατάσταση της φερεγγυότητάς τους, υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ.

Αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που επίκεινται στην ασφαλιστική αγορά ο κ. Στουρνάρας απεκάλυψε ότι σύντομα θα τεθούν σε ισχύ δύο ακόμη νομοθετικά κείμενα που έχουν στόχο την πλήρη και σαφή πληροφόρηση των ασφαλισμένων από τις εταιρείες από τη μια πλευρά και από τα δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων από την άλλη.

Το ένα είναι ο Κανονισμός για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής με επενδυτικά χαρακτηριστικά, που είναι γνωστός ως PRIIPs (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products). Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Το άλλο είναι η Οδηγία για τα δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, γνωστή ως IDD (Insurance Distribution Directive). Αυτή υιοθετήθηκε ήδη προ διμήνου, και υπάρχει διετής προθεσμία για την ενσωμάτωσή της στις εθνικές νομοθεσίες, και πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου του 2018.

Δημοφιλή