CULTURE
08/03/2018 09:44 EET | Updated 08/03/2018 09:48 EET

Ηλιάνα Κερεστετζή: «Ο κυρίαρχος ρόλος της αρχιτεκτονικής όπως πάντοτε, είναι να βελτιώνει τη ζωή των χρηστών»

H Ηλιάνα Κερεστετζή είναι αρχιτέκτονας και ιδρύτρια των MOLDarchitects από το 2011. Με έδρα στην Αθήνα και στη Σέριφο, έχουν αναπτύξει ένα εντυπωσιακό portfolio με αξιοσημείωτα κτήρια στο νησί των Κυκλάδων. Έχει λάβει πλείστες διακρίσεις και βραβεία σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής, ενώ ήδη από το 2014, κατέκτησε τον τίτλο του «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009-2013» από το ΔΟΜΕΣ 2014. 

Chloe Chritharas Devienne

- Μπορείτε να μας συστήσετε στο project που δουλεύετε αυτή την περίοδο;

Ένα σημαντικό για το γραφείο έργο αυτήν την περίοδο είναι το Infinity project. To Infinity είναι ένα ξενοδοχείο 18.000τμ στο Πόρτο Xέλι. Στο παραθαλάσσιο οικόπεδο υφίσταται ένα 7όροφο ξενοδοχείο 9.000τμ από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Για την χωροθέτηση του στην επικλινή πλαγιά προηγήθηκε μια μαζική εκσκαφή που αλλοίωσε ριζικά το φυσικό ανάγλυφο.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κατεδάφιση αυτού του κτίσματος και την επαναφορά του φυσικού αναγλύφου στην αρχική του κατάσταση. Το νέο κτίσμα ακολουθεί την φυσική κλίση της πλαγιάς και οι κατοικήσιμοι χώροι είναι υπόσκαφοι. Τα δώματα φυτεύονται κι έτσι το κτιριακό αποτύπωμα ελαχιστοποιείται και αφομοιώνεται από το φυσικό τοπίο.

H προμελέτη του Infinity βραβεύτηκε πέρσι με το 100%HOTEL DESIGN AWARD 2016 και φέτος ολοκληρώνουμε την οριστική μελέτη μπαίνοντας στο τελικό στάδιο για την κατασκευή.

Παράλληλα, τους επόμενους μήνες ξεκινάει η κατασκευή 2 ακόμα έργων μας. Πρόκειται για μια επίσης υπόσκαφη κατοικία στην Σέριφο (ΝCAVED) και μια γραμμική κατοικία (the Strip House) στην Πάρο η οποία αντλεί την έμπνευσή της από τους αρχαίους νεώσοικους και τα παραδοσιακά καρνάγια του νησιού.

Infinity

- Δημιουργική ενέργεια: αποζητάτε τη συνεργασία ή την επίδραση άλλων δημιουργικών ανθρώπων ή προτιμάτε να δουλεύετε κατ′ ιδίαν;

Η διαδικασία της δημιουργίας είναι παράλληλα μια μοναχική αλλά και συνεργατική διαδικασία. Η ανταλλαγή απόψεων, οι εντάσεις και οι διαφωνίες μεταξύ δημιουργικών ανθρώπων μπορούν να γεννήσουν πολύ δυνατές ιδέες. Πολλές φορές όμως, οι απαντήσεις έρχονται σε στιγμές απόλυτης ηρεμίας όπου μόνος και χωρίς κανέναν αντιπερισπασμό έρχεσαι αντιμέτωπος με τις σκέψεις σου.

 - Υπάρχουν κάποιες σύγχρονες τάσεις στην αρχιτεκτονική, όπως η στροφή στο 3D printing, τα κτήρια καλυμμένα με φυτά ή αυτά φτιαγμένα από containers. Εσείς ποιος θεωρείται ότι είναι ο κυρίαρχος ρόλος της αρχιτεκτονικής σήμερα;

Τα παραδείγματα που αναφέρετε έχουν να κάνουν περισσότερο με τον αντίκτυπο της ορθής χρήσης των νέων τεχνολογιών στην Αρχιτεκτονική και στο περιβάλλον.

Η παραγωγή κτηρίων ή τμημάτων αυτών με 3d printing, λόγου χάρη, δεν αποτελεί ακριβώς μια τάση στην αρχιτεκτονική, αλλά μια ταχύτερη και ευκολότερη κατασκευαστική μέθοδο σε κάτι που είναι ήδη σχεδιασμένο.

Τα containers είναι η ανακύκλωση υπαρχόντων κελυφών και μετατροπή τους σε κάτι νέο και χρηστικό. Επίσης, η χρήση των φυτών στην αρχιτεκτονική είναι ευεργετική. Συμβάλλει τόσο στην ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων όσο και στον περιορισμό της εκπομπής CO2 που απαιτείται για τον κλιματισμό των κτηρίων.

Ο κυρίαρχος ρόλος της αρχιτεκτονικής όπως πάντοτε, έτσι και σήμερα, πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικός. Να βελτιώνει δηλαδή τη ζωή των χρηστών, τόσο του εκάστοτε κτηρίου όσο και της πόλης. Αυτό επιτυγχάνεται με ταυτόχρονο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του τόπου όπου παράγεται. Η χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας που εξυπηρετεί τα παραπάνω είναι πάντα θεμιτή.

Infinity

- Συλλαμβάνετε ποτέ τον εαυτό σας να αυτό-λογοκρίνεστε λόγω φύλλου;

Οχι, ποτέ.

- Πιστεύετε ότι άλλες χώρες μπορούν να μάθουν πράγματα από την ελληνική αρχιτεκτονική;

Η Ελλάδα στο παρελθόν, έχει προσφέρει θεμελιωδώς στην παγκόσμια αρχιτεκτονική, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Παρθενώνα και το Iπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα. Σήμερα, είναι δύσκολο να διακρίνουμε τοπικές ιδιαιτερότητες σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και εικόνων. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι πλέον διεθνής. Όπως δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από πού ακριβώς επηρεαζόμαστε, αντίστοιχα δύσκολο είναι να προσδιορίσουμε τι μπορεί να έχει προσφέρει η σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική στον υπόλοιπο κόσμο.

ΝCAVED

- Μπορείτε να μας σχολιάσετε το φαινόμενο του #MeToo και τις διαστάσεις που έχει πάρει;

Θεωρώ ότι σε όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου, η δικαιοσύνη -ως ανεξάρτητη αρχή-μπορεί να αντιμετωπίσει τα εκάστοτε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και δεν χρειάζονται κανενός είδους «λαϊκά δικαστήρια» τα οποία μπορούν να παραπληροφορήσουν και να αποπροσανατολίσουν.

Είναι εξίσου σημαντικό οι πολίτες να μπορούν ελεύθερα να εκφράζονται, αρκεί -πρώτα- να πληροφορούνται από έγκυρες πηγές. Δυστυχώς, ακόμα και οι κολοσσοί του διαδικτύου (google-facebook) δηλώνουν αδυναμία αντιμετώπισης του φαινόμενου των ψεύτικων ειδήσεων (fake news), οι οποίες αποσκοπούν σε τυφλά κατηγορητήρια πολλές φορές με δόλο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο ανυπεράσπιστοι είναι οι πολίτες απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο μπορεί να αποβεί βίαιο και άδικο για τους «κατηγορούμενους» αλλά δυστυχώς έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές.

 Όσο για το #ΜeΤoo, κατ’ αρχήν θεωρώ αυτονόητο να καταδικάζεται κάθε είδους σεξουαλική βία. Όμως, όλη αυτή η υπερβολή φανερώνει κάποιες σκοτεινές πλευρές, όπου εμπλέκονται συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την ορμή του κινήματος για προσωπική δημοσιότητα ή για αθέμιτο ανταγωνισμό και τελικά η ουσία του κινήματος αρχίζει και αλλοιώνεται. Δεν ξέρω αν θα φέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτό το τόσο υποσχόμενο κίνημα αλλά πραγματικά το ελπίζω.

the Strip House
 • Infinity
  Infinity
 • Infinity
  Infinity
 • Infinity
  Infinity
 • Infinity
  Infinity
 • NCAVED
  NCAVED
 • The Strip House
  The Strip House
 • The Strip House
  The Strip House
 • The Strip House
  The Strip House
Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost