ILO: Σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό του κόσμου κινδυνεύει να μη βγάζει τα προς το ζην

Ανησυχία για περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενους στην ανεπίσημη οικονομία.
.
.
Reuters

Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι στην ανεπίσημη οικονομία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, είναι σε άμεσο κίνδυνο να μη μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Η τελευταία αναφορά της υπηρεσίας του ΟΗΕ αύξησε κατακόρυφα την πρόβλεψή της για την καταστροφική επίδραση στις δουλειές και τα εισοδήματα από την Covid-19, που έχει μολύνει πάνω από 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλέσει τον θάνατο άνω των 220.000 και φέρει το κλείσιμο οικονομιών.

«Δείχνει, με τους σαφέστερους δυνατούς όρους, ότι η κρίση στην απασχόληση και όλες οι συνέπειές της βαθαίνει σε σχέση με τους υπολογισμούς μας, πριν από τρεις εβδομάδες» είπε ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκάι Ράιντερ, σε σχετική ενημέρωση, προβλέποντας «μαζική» επίδραση στη φτώχεια.

Ήδη οι μισθοί των 2 δισ. ανεπίσημα εργαζομένων του κόσμου έχουν βυθιστεί κατά μέσο εκτιμώμενο όρο 60% παγκοσμίως, μέσα στον πρώτο μήνα που η κρίση ξεδιπλωνόταν σε κάθε περιοχή, σύμφωνα με τον ILO.

Οι ανεπίσημα εργαζόμενοι είναι οι πλέον ευάλωτοι από τα 3,3 δισ. του παγκοσμίου εργατικού δυναμικού, καθώς δεν έχουν ασφάλιση, πρόσβαση σε υγειονομική κάλυψη ή τα μέσα εργασίας από το σπίτι, όπως τονίστηκε.

«Για εκατομμύρια εργαζομένους, καθόλου εισόδημα σημαίνει καθόλου τροφή, καθόλου ασφάλεια και καθόλου μέλλον. Εκατομμύρια επιχειρήσεις ανά τον κόσμο “αναπνέουν” μετά βίας» είπε ο Ράιντερ. «Δεν έχουν οικονομίες ή πρόσβαση σε πίστωση. Αυτά είναι τα πραγματικά πρόσωπα του κόσμου της απασχόλησης. Αν δεν τους βοηθήσουμε τώρα, απλά θα χαθούν».

Ο ILO ανέφερε πως τα παρατεταμένα lockdowns και τα κλεισίματα γραφείων και εργοστασίων αναμένεται να οδηγήσουν σε μια «ακόμα» χειρότερη πτώση στις συνολικές ώρες εργασίας ανά τον κόσμο στο δεύτερο τρίμηνο από ό,τι προβλεπόταν μόλις τρεις εβδομάδες πριν.

Οι τομείς που επλήγησαν χειρότερα είναι οι κατασκευές, οι υπηρεσίες στέγασης και τροφίμων, το λιανεμπόριο, τα ακίνητα κ.α. Οι συνολικές εργατοώρες το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι κατά 10,5% λιγότερες, κάτι που αντιστοιχεί σε 305 εκατομμύρια δουλειές πλήρους απασχόλησης, αντί για το τελευταίο τρίμηνο προ κρίσης, ανέφερε ο ILO, με τις μεγαλύτερες πτώσεις να προβλέπονται για την Αμερική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ILO στις 7 Απριλίου, η αναταραχή θα εξαφάνιζε το εργατικό ισοδύναμο της δραστηριότητας 195 εκατ. εργαζομένων, ή 6,7% των εργατοωρών που κατεγράφησαν ανά τον κόσμο.

Περίπου 436 επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων εταιρειών ή αυτοαπασχολουμένων) αντιμετωπίζουν «υψηλούς κινδύνους» αναταραχής, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Μακροπρόθεσμα οι προοπτικές είναι ασαφείς. «Η αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας το 2020 θα εξαρτηθεί σημαντικά από το πώς τα πάει η παγκόσμια οικονομία το δεύτερο ήμισυ του έτους και πόσο αποτελεσματικά τα πολιτικά μέτρα θα διατηρήσουν υπάρχουσες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν τη ζήτηση για προσωπικό όταν αρχίσει η φάση της ανάκαμψης» σημειώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή