ΔΝΤ: Τα χειρότερα ίσως να έχουν περάσει για τη ρωσική οικονομία, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι στην κεντρική Ευρώπη

ΔΝΤ: Τα χειρότερα ίσως να έχουν περάσει για τη ρωσική οικονομία, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι στην κεντρική Ευρώπη
Poland, Warsaw, View over Vistula River towards Praga, Slasko-Dabrowski Bridge on foreground
Poland, Warsaw, View over Vistula River towards Praga, Slasko-Dabrowski Bridge on foreground
Tetra Images - Henryk Sadura via Getty Images

Τα χειρότερα ίσως να έχουν περάσει για την οικονομία της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η πιθανή στασιμότητα στην Ευρωζώνη και οι μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό καθιστούν αβέβαιες τις προοπτικές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ για την κεντρική, την ανατολική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEE), η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων σε κάποιες χώρες, η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και η γήρανση του πληθυσμού εντείνουν τα προβλήματα.

Σύμφωνα με προβλέψεις του προηγούμενου μήνα, η ανάπτυξη στο «κανάλι» που αρχίζει από την Πολωνία και φτάνει μέχρι την Τουρκία θα παραμείνει «υγιής» στο 3-4% φέτος, ενώ η Ρωσία και οι περισσότερες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες θα παραμείνουν σε ύφεση. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί μια περίοδος κατά την οποία η ισορροπία θα αλλάξει, με την πρώτη ομάδα χωρών να σημειώνουν επιβράδυνση κατά την είσοδο στο επόμενο έτος και τη Ρωσία και τις άλλες πρώην σοβιετικές χώρες να ανακάμπτουν, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη. «Αν και υπάρχει μια ισχυρή κυκλική τάση ανάκαμψης στις χώρες CESEE, τα ρίσκα έχουν αυξηθεί» αναφέρει το ταμείο. «To μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη στις χώρες CESEE θα ήταν η στασιμότητα στην Ευρωζώνη, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για πολλές από αυτές τις χώρες».

Κατά τον Μαχμούντ Πραντχάν, αναπληρωτή επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, η επιβράδυνση/ στασιμότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι το βασικό σενάριο, αφού στις αρχές του έτους τα πράγματα ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί έναν «ξεκάθαρο κίνδυνο».

Κατά τον ίδιο οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εξετάζουν επίσης πόσο μεγάλες θα ήταν οι αρνητικές επιπτώσεις εάν επιβάλλονταν περιορισμοί κινήσεων στη Σένγκεν για να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. «Με αυτούς τους υψηλούς κινδύνους, η υποστηρικτική νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθεροποίηση παραμένουν καλές συμβουλές πολιτικής για πολλές οικονομίες στην περιοχή» σημειώνεται στην αναφορά.

Δημοφιλή