ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2018 12:09 EEST | Updated 26/04/2018 13:45 EEST

Incels: Μισογυνισμός και σεξισμός η ιδεολογία της κοινότητας που ενέπνευσε τον μακελάρη του Τορόντο

Ετεροφυλόφιλοι άντρες που δεν μπορούν να βρουν ερωτικές συντρόφους

Evgeniy Anikeev via Getty Images

Η δολοφονία 10 ανθρώπων στο Τορόντο την περασμένη Δευτέρα, έφερε στο προσκήνιο την κοινότητα «incel», μια εξτρεμιστική μισογυνίστικη ομάδα, από την οποία φέρεται να εμπνεύστηκε ο 25χρονος μακελάρης, Alek Minassian, ρίχνοντας το φορτηγό του πάνω σε πεζούς. 

Η ονομασία «incel» προέρχεται από τις λέξεις «involuntary celibate», που σημαίνει «ακούσια άγαμοι» και σύμφωνα με τις Αρχές του Καναδά, ο Minassian πριν διαπράξει το πολύνεκρο έγκλημά του, κοινοποιούσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μηνύματα με σημείο αναφοράς την ιδεολογία των «incels», καλώντας παράλληλα σε μια «επανάσταση των incel». 

Γιατί οι incels μισούν τις γυναίκες

Οι incels είναι ετεροφυλόφιλοι άντρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία να βρουν ερωτικές συντρόφους. Αλληλεπιδρούν σε fora στο διαδίκτυο, όπως το 4chan, που τους επιτρέπουν να κοινοποιούν μηνύματα ανώνυμα, γράφοντας για την απογοήτευση και το θυμό τους για τις γυναίκες που δεν αποδέχονται τα «σεξουαλικά τους προτερήματα» αλλά και για τους άντρες που επιλέγουν αντί αυτών οι γυναίκες.

Η κοινότητα έχει, μάλιστα, τη δική της ορολογία για να περιγράφει εκείνους και εκείνες που την εξαγριώνουν. Για παράδειγμα, οι εμφανίσιμοι άντρες που ελκύουν εύκολα τις γυναίκες αποκαλούνται «chads». «Stacys» αποκαλούνται οι γυναίκες που απορρίπτουν τους incels για χάρη των chads. Επιπλέον, οι incels αποκαλούν και «femoids» (=θηλυκά) τις γυναίκες, με εμφανώς υποτιμητική διάθεση. 

Η κοινότητα αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, καθώς οι incels πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι «ακούσια άγαμες» κι αυτό γιατί οι γυναίκες «πάντα θα βρίσκουν να κάνουν σεξ, όσο άσχημες και αν είναι». 

Τι επιδιώκει η κοινότητα των incel

Στα διάφορα fora που δραστηριοποιούνται οι incels, τα μηνύματα για τις γυναίκες είναι άκρως προσβλητικά και ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια. Ενδεικτικά, μερικά από αυτά αναφέρουν απόψεις όπως ότι «οι γυναίκες είναι σκουπίδια που χρησιμοποιούν τους άντρες» και ότι «όλες οι γυναίκες είναι πόρνες». Ορισμένοι, δε, υπεραμύνονται του βιασμού και καλούν σε μαζική βία εναντίον των γυναικών! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι incels αντιμετωπίζουν ως άγιο τον Elliot Rodger, ο οποίος το 2014 σκότωσε έξι ανθρώπους και στο μανιφέστο του εξαπέλυε μύδρους εναντίον των γυναικών. 

Αντίστοιχα, ο Minassian, στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη δολοφονία των 10 ανθρώπων στο Τορόντο, είχε δημοσιεύσει μήνυμα στο Facebook λίγο πριν την επίθεση, στο οποίο έγραφε μεταξύ άλλων ότι «η επανάσταση των incel έχει αρχίσει» και «ζήτω στον υπέρτατο gentleman Elliot Rodger!». Σύμφωνα, δε, με τα ενημερωτικά Μέσα του Καναδά, μέλη της κοινότητας των incel συγχαίρουν τον Minassian για τη βία που φέρεται να διέπραξε. 

Μπορεί να περιοριστεί η δράση της κοινότητας;

Μέχρι και πρόσφατα, ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε για την ύπαρξη της κοινότητας των incel. Αυτό άλλαξε το 2017 όταν το Reddit έκλεισε το λογαριασμό 40.000 χρηστών του που ανήκαν στους incels, επειδή δημοσίευαν μηνύματα μίσους και υποκίνησης σε βία. Ωστόσο, οι συζητήσεις των incels συνεχίζονται αδιάλειπτα σε fora όπως το 4chan και το 8chan, προκαλώντας ανησυχία για την ολοένα και αυξανόμενη ανταπόκριση που βρίσκουν αυτές οι ομάδες «αντρικής υπεροχής», εξαιτίας και του αποκεντρωμένου και ανεπαρκώς ελεγχόμενου χαρακτήρα του Διαδικτύου. 

Η Heidi Beirich, εκπρόσωπος του Southern Poverty Law Center, δήλωσε σχετικά στο NBC: «Το Reddit βασικά ανέφερε ότι δεν το αφορά αν υπάρχουν κακά μηνύματα σε αυτά τα fora μίσους, ενώ το 4chan και το 8chan είναι εντελώς εκτός των ορίων κανονικότητας. Όταν αφήνεις εκατομμύρια ανθρώπους εκτεθειμμένους σε φρικτή προπαγάνδα, δημιουργείς το έδαφος για τον απόλυτο λόγο μίσους και τα απόλυτα εγκλήματα μίσους». 

(Πηγή: thelily.com)

Sponsored Post