Ινδία: Αμοιβή για τη χρήση τουαλέτας καθώς το 50% του πληθυσμού πραγματοποιεί τις φυσικές του ανάγκες δημοσίως

Ινδία: Αμοιβή για τη χρήση τουαλέτας καθώς το 50% του πληθυσμού πραγματοποιεί τις φυσικές του ανάγκες δημοσίως
Emmanuel Dyan/Flickr

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για να χρησιμοποιήσει κανείς την τουαλέτα-δημόσια ή και κάποιας επιχείρησης εστίασης- χρειάζεται να πληρώσει. Στην Ινδία, όμως, όπως φαίνεται, τα πράγματα είναι αλλιώς. Εκεί, για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, οι κάτοικοι θα πληρώνονται, πλέον.

Ο δήμος της Αχμενταμπάντ, στην δυτική Ινδία, επιθυμώντας διακαώς να δώσει μια λύση στο μεγάλο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, με πολλούς κατοίκους να πραγματοποιούν τις φυσικές τους ανάγκες δημοσίως, προέβη σε μία ασυνήθιστη απόφαση.

Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, κάθε κάτοικος που επισκέπτεται μια δημόσια τουαλέτα, προκειμένου να πραγματοποιήσει την ανάγκη του, θα λαμβάνει μία ρούπια (14 λεπτά του ευρώ), σε μια προσπάθεια του δημοτικού συμβουλίου να περιορίσει το φαινόμενο αυτό, που έχει λάβει τόσο μεγάλη έκταση, ώστε αναφέρεται, παραδείγματος χάριν, πως η δυσωδία έχει πλέον “ποτίσει” τους τοίχους των κτιρίων.

Όπως ανακοίνωσε ο Μπχαβίκ Τζόσι, ένας αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας, το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί δοκιμαστικά σε 68 δημόσιες τουαλέτες, κατά μήκος ολόκληρης της Αχμενταμπάντ, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη στη δυτική επαρχεία του Γκουτζαράτ.

“Σε περίπτωση ικανοποιητικού αποτελέσματος”, πρόσθεσε ο Τζόσι, “το σχέδιο θα επεκταθεί σε όλες, τις 300 τουαλέτες της πόλης”. Μάλιστα, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου σημείωσε πως "σκοπεύουμε να εξοικονομήσουμε τα χρήματα, μέσω διαφημίσεων".

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί άνθρωποι στην Ινδία θεωρούν τις τουαλέτες “ανθυγιεινές” και, συνεπώς, προτιμούν να πραγματοποιούν τις ανάγκες τους στην ύπαιθρο.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, Πραβίν Πάτελ, προειδοποίησε πως οι κατ' επανάληψη παραβάτες θα “ταυτοποιούνται και θα ενθαρρύνονται”, ώστε να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, εξάλλου, μόλις τον προηγούμενο χρόνο γνωστοποίησε το πρόγραμμα και την πρόθεση της κυβέρνησης του για την εφαρμογή ενός μέτρου “καθαριότητας”.

Στο πλαίσιο του εν λόγω μέτρου, κατά τη διάρκεια του έτους παραχωρήθηκαν τουαλέτες σε πολλές οικογένειες, με επιθεωρητές να πραγματοποιούν κατ' οίκον επισκέψεις στη συνέχεια, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν οι άνθρωποι της χρησιμοποιούσαν ή όχι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNICEF, σχεδόν 594 εκατομμύρια κάτοικοι- ή, αλλιώς, περίπου ο μισός πληθυσμός της Ινδίας- αφοδεύει στην ύπαιθρο, με την κατάσταση να είναι ακόμη δυσκολότερη, σε περιοχές με προβλήματα σχετικά με την ύπαρξη απορριμάτων.

Δημοφιλή