ΔΙΕΘΝΕΣ
19/09/2018 19:34 EEST

Ινδία: Αντισυνταγματικό αλλά... ισχύει το αυτόματο διαζύγιο λέγοντας «σε χωρίζω, σε χωρίζω, σε χωρίζω»

gooddesign10 via Getty Images

Το ότι έχει κριθεί αντισυνταγματικό να παίρνουν διαζύγιο οι άνδρες στην Ινδία, λέγοντας τρεις φορές «σε χωρίζω, σε χωρίζω, σε χωρίζω» έχει αποτρέψει ελάχιστα τους Ινδούς από το να συνεχίζουν την ίδια πρακτική. Μάλιστα, εν όψει εθνικών εκλογών, οι επικριτές του Πρωθυπουργού Μόντι τον κατηγορούν για άδικη στοχοποίηση των μουσουλμάνων.
Η διαδικασία του τριπλού «τάλακ», δηλαδή να πει ο σύζυγος τρεις φορές τη λέξη τάλακ και αυτό να θεωρείται αυτομάτως διαζύγιο, πλέον τιμωρείται μέχρι και με τρία χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με περσινή απόφαση ινδικού δικαστηρίου. Από τότε, έχουν πάει στο δικαστήριο 201 υποθέσεις συζύγων, που επιμένουν να παίρνουν διαζύγιο με αυτόν τον τρόπο.
Οι λόγοι που μπορεί να προσφύγει κάποιος στο τριπλό τάλακ, είναι γελοίοι κάποιες φορές. Μπορει να είναι επειδή η γυναίκα έκαψε το φαγητό στο ψήσιμο ή επειδή άργησε να σηκωθεί από το κρεβάτι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW.
Όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του αυτόματου διαζυγίου, αφήνει συνήθως τις γυναίκες ουσιαστικά στο δρόμο, αφού στερούνται κάθε δικαιώματος.
Το νέο διάταγμα που απαγορεύει το τριπλό τάλακ, ισχύει εδώ και έξι μήνες και προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών κόμμα δεν έχει πλειοψηφία.
Στην Ινδία ζουν 180 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού πληθυσμού και κάποιοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι ότι δαιμονοποιεί τους μουσουλμάνους εν όψει των επερχόμενων εκλογών το 2019.

 

(Mε πληροφορίες από DW)