ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2020 17:27 EEST | Updated 25/06/2020 18:18 EEST

Coronil: «Μέγας γκουρού» στην Ινδία έβγαλε φάρμακο για τον κορονοϊό. Εμεινε με τη χαρά

Παρά το εμπνευσμένο όνομα, οι ινδικές αρχές ζήτησαν «λεπτομέρειες», όπως η σύσταση και τα (ανύπαρκτα) στοιχεία από κλινικές δοκιμές.

REUTERS
Φωτογραφία αρχείου: Ο γκουρού Μπάμπα Ράμντεβ κάνει επίδειξη γιόγκα στις όχθες του ποταμού Γάγγη με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, στις 19 Ιουνίου 2020. Τουλάχιστον εδώ, δείχνει ακίνδυνος! REUTERS/Sunil Kataria/File Photo

Η πλουσιότερη πολιτεία της Ινδίας απαγόρευσε (την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020) μια «μαϊμού» θεραπεία για τον κορονοϊό, η οποία κατασκευάστηκε από μια εταιρεία που ιδρύθηκε από δημοφιλή γκουρού της γιόγκα, ο οποίος ισχυρίζεται  ότι έχει ρεκόρ 100% στη θεραπεία ασθενών.

Ο Μπάμπα Ράμντεβ, συνιδρυτής του Πατάντζαλι, παρουσίασε το Coronil την Τρίτη 23 Ιουνίου, αλλά ...έπεσε σε μπλόκο, όταν (ευτυχώς) το Νέο Δελχί και ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις εξέφρασαν σκεπτικισμό.

Η τοπική κυβέρνηση της Μαχαράστρα ανακοίνωσε πρώτη, ότι απαγόρευσε το «φάρμακο».

«Η Μαχαράστρα δεν θα επιτρέψει την πώληση ψευδών φαρμάκων», ανέφερε  υπουργός της πολιτείας, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα διερευνήσουν εάν έχουν διεξαχθεί κλινικές δοκιμές.

Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του Coronil, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε από την εταιρεία Πατάντζαλι να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το «φάρμακο», τις δοκιμές και το μέγεθος του δείγματος , ενώ ζήτησε από την εταιρεία να σταματήσει να διαφημίζει το προϊόν μέχρι αυτό να εγκριθεί.

Ο Ράμντεβ, ο οποίος θεωρείται υποστηρικτής του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε κατά την παρουσίαση ότι το φάρμακο αποτελείται από αρχαία συστατικά της Αγιουρβέδα που ενισχύουν την ανοσία και είχαν ποσοστό θεραπείας 100%(!)

Η Ινδία ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ περίπου 17.000 νέων κρουσμάτων (25 Ιουνίου), φτάνοντας συνολικά στα 473.105 με 14.894 θανάτους.

Η επαρχία Μαχαράστρα, με πρωτεύουσα την Βομβάη - οικονομικό κέντρο της Ινδίας, έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, συγκεντρώνοντας πάνω από το 25% των κρουσμάτων. Έχει καταγράψει 6.739 θανάτους.

 

πηγή: Reuters