Ινδία: Περισσότερα από 50 παιδιά πέθαναν αφού έφαγαν το φρούτο λίτσι

Ο εξωτικός καρπός τους προκάλεσε οξεία εγκεφαλίτιδα.
HOANG DINH NAM via Getty Images

Τουλάχιστον 53 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο Μουτζαφαρπούρ της βόρειας Ινδίας, από εγκεφαλική νόσο που θεωρείται ότι συνδέεται με κατανάλωση φρούτων λίτσι ενώ δεκάδες άλλα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Το σύνδρομο της οξείας εγκεφαλίτιδας (AES), γνωστό ως τσάμκι μπουκάρ στην Ινδία, είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου που έχει συνδεθεί με μια τοξική ουσία στα φρούτα λίτσι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εμετό και απώλεια των αισθήσεων.

Περισσότερα από 40 παιδιά βρίσκονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας με παρόμοια συμπτώματα με εκείνα που βρήκαν τραγικό θάνατο σε μια περιοχή, όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη καλλιέργεια λίτσι της χώρας.

Μετά από 150 θανάτους στην περιοχή αυτή το 2014, η έρευνα του οργανισμού Lancet Global Health βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λίτσι και των θανάτων από AES. Ο καρπός περιέχει ασυνήθιστα αμινοξέα, που μπορούν να διαταράξουν τον μεταβολισμό ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι, πόσα έχει φάει κάποιος και την κατάσταση σίτισης των παιδιών.

«Γενικά χτυπά εκείνα τα παιδιά που κοιμούνται με άδειο στομάχι το βράδυ και τρώνε τα λίτσι που πέφτουν στο έδαφος» εξηγούν οι υγειονομικές Αρχές.

Από το 2010, 398 παιδιά έχουν πεθάνει μόνο στο Μουτζαφαρπούρ από οξεία εγκεφαλίτιδα.

Πηγή: RT

Δημοφιλή