Ινδονησία: Ενταση συναγερμού, συνεχίζονται οι ηφαιστειακές εκρήξεις

Το αρμόδιο υπουργείο της χώρας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο 3 την Πέμπτη.
Οι εκρήξεις του Ανάκ Κρακατόα συνεχίζονται, στέλνοντας τεράστια σύννεφα στάχτης και λάβας στην ατμόσφαιρα.
Οι εκρήξεις του Ανάκ Κρακατόα συνεχίζονται, στέλνοντας τεράστια σύννεφα στάχτης και λάβας στην ατμόσφαιρα.
REUTERS

Η Ινδονησία ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, επέκτεινε την ζώνη αποκλεισμού αεροσκαφών και γύρισε πίσω πολλές πτήσεις την Πέμπτη, καθώς ενισχύονται οι εκρήξεις του ηφαιστείου που προκάλεσε το θανατηφόρο τσουνάμι το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η κατολίσθηση που ακολούθησε την έκρηξη του Ανάκ Κρακατόα το βράδυ του Σαββάτου έστειλε κύματα ύψους τριών μέτρων στα ψαροχώρια και τα παραθαλάσσια ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ιάβας και της Σουμάτρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 430 ανθρώπους.

Οι εκρήξεις του ηφαιστείου συνεχίζονται, στέλνοντας τεράστια σύννεφα στάχτης και λάβας στην ατμόσφαιρα. Εν τω μεταξύ, οι δυνατές βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενισχύουν τους φόβους για νέα κατολίσθηση τμημάτων του ηφαιστείου, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει νέο τσουνάμι.

Το αρμόδιο υπουργείο της χώρας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο 3 την Πέμπτη - το ανώτερο είναι το 4 - προειδοποιώντας τον κόσμο να παραμείνει σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα και να αποφεύγει την ηφαιστειακή στάχτη που πέφτει μαζί με την βροχή. Οι πολίτες κλήθηκαν να φορούν μάσκες και γιαλιά όταν κινούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, πολλές πτήσεις υποχρεώθηκαν σε αλλαγές δρομολογίων λόγω του «κόκκινου συναγερμού» που προκάλεσε η ηφαιστειακή στάχτη. Οι αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να παραμείνει σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από τις ακτές λόγω των φόβων για τσουνάμι και έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, για να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Ο αριθμός των αγνοουμένων από τον σεισμό και το τσουνάμι του Σαββάτου ανέρχεται στους 159. Σχεδόν 1.500 άτομα τραυματίστηκαν και 22.000 άλλοι εκγατέλειψαν τα σπίτια τους στις ακτές.

Το τσουνάμι ήταν η τρίτη φυσική καταστροφή που χτύπησε την Ινδονησία το 2018. Τον Αύγουστο ένας σεισμός σκότωσε περισσότερους από 500 ανθρώπους στο Λομπόκ κι ένας άλλος σεισμός που συνοδεύτηκε από τσουνάμι στοίχισε την ζωή 2.200 ατόμων στο Σουλαβέσι τον Σεπτέμβριο. Οι καταστροφές ξύπνησαν τις μνήμες του 2004, όταν το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού στις 26 Δεκεμβρίου σκότωσε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους σε δώδεκα χώρες, κυρίως της Ινδονησίας.

Το Ανάκ Κρακατόα, ή Παιδί του Κρακατόα, βγήκε από την θάλασσα το 1927, μετά την έκρηξη και την κατάρρευση του Κρακατόα το 1883. Ηταν μία από τις ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις της καταγεγραμμένης Ιστορίας, με τσουνάμι που σκότωσαν τουλάχιστον 36.000 ανθρώπους και στάχτες που κάλυψαν τον ήλιο προκαλώντας πτώση θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή