ΔΙΕΘΝΕΣ
24/12/2018 13:41 EET | Updated 24/12/2018 15:16 EET

Ινδονησία: Σε εξέλιξη οι έρευνες για επιζώντες μετά το τσουνάμι

ASSOCIATED PRESS

Στρατιώτες και σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν έρευνες κατά μήκος των ακτών που επλήγησαν από το τσουνάμι στην Ινδονησία, προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες από τα κύματα, τα οποάι προκλήθηκαν από υποθαλάσσια κατολίσθηση εξαιτίας της δραστηριότητας ηφαιστείου που εκρήγνυται εδώ και μήνες.

Οι αρχές ζητούν επαγρύπνηση εν μέσω της δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου- ενός ηφαιστειακού νησιού όπου μια κατάρρευση κρατήρα αργά το Σάββατο, σε συνδυασμό με υψηλή παλίρροια, προκάλεσαν κύματα τα οποία χτύπησαν παραθαλάσσιες περιοχές, σκοτώνοντας τουλάχιστον 373 ανθρώπους. Στους 1.459 ανέρχονται οι τραυματίες, και 128 οι αγνοούμενοι. 

Διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια χρησιμοποιώντας μηχανήματα, αλλά και με γυμνά χέρια, βγάζοντας έξω πτώματα στις περιοχές που επλήγησαν χειρότερα, στο δυτικό τμήμα της Ιάβας, όπου εκατοντάδες στρατιώτες και εθελοντές ψάχνουν για θύματα κατά μήκος μιας ακτής 100 χλμ. Πάνω από 1.000 είναι οι τραυματίες, και περίπου 12.000 κάτοικοι χρειάστηκε να πάνε σε μεγαλύτερα υψόμετρα, με την προειδοποίηση για υψηλά κύματα να παρατείνεται ως την Τετάρτη.

Το αρχιπέλαγος, που βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό, έχει δει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από φυσικές καταστροφές μέσα σε πάνω από μια δεκαετία. Σεισμοί ισοπέδωσαν τμήματα του νησιού στο νησί Λομπόκ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και ο συνδυασμός σεισμού και τσουνάμι είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 2.000 νεκρούς σε απομακρυσμένο τμήμα του νησιού Σουλαουέζι τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος Τζόκο Ουϊντόντο επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή τη Δευτέρα και επαίνεσε τις αρχές για την ταχεία τους δράση ως προς τη νέα καταστροφή.

Το τσουνάμι του Σαββάτου ήρθε σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, καταστρέφοντας πάνω από 700 κτίρια, από μικρά καταστήματα και σπίτια μέχρι βίλες και ξενοδοχεία. Ο χρόνος που πέρασε από την κατολίσθηση μέχρι την άφιξη των κυμάτων στις ακτές ήταν μόλις 24 λεπτά.

Βίντεο από αέρος που τραβήχτηκε στο στενό Σούντα, ανάμεσα στην Ιάβα και τη Σουμάτρα, δείχνει το Ανάκ Κρακατάου να εκρήγνυται ακόμα το βράδυ της Κυριακής. Η μετεωρολογική υπηρεσία υπολογίζει πως η περιοχή του νησιού που κατέρρευσε αντιστοιχεί σε επιφάνεια περίπου 90 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Το Κρακατάου είχε εκραγεί το 1883, σκοτώνοντας πάνω από 36.000 ανθρώπους σε μια σειρά τσουνάμι. Το Ανάκ Κρακατάου είναι το νησί που εμφανίστηκε στην περιοχή το 1927 και έκτοτε μεγαλώνει.

Sponsored Post